mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Tágra zárt szemek

Vagy mi vagyunk hülyék, vagy mindenki más. Mert úgy érzem – persze, lehet, hogy tévedek – hogy a profi bajnokságaink lassan összeomlóban vannak, miközben érthetetlen módon az MLSZ azokat a csapatokat bünteti, ahol a játékosok betegek lettek!

Azért van annak valami bája, hogy amíg világjárványról, home office-ról, felelős védekezésről beszélünk, és naponta „vernek fejbe” megbetegedési és halálozási statisztikákkal, addig az MLSZ teljesen simán bünteti azokat a csapatokat, melyek azért nem állnak ki, mert egész egyszerűen nincs egészséges játékosuk.

Tudom, értem, sőt, azt is vallom, hogy az élet nem állhat le, miként a bajnokságnak is mennie kell tovább, de azért azt gondolom, vannak más értékrendek, melyeket előrébb kellene helyezni. Épp ezért egyértelműen azt gondolom, hogy nem kellene a klubok kezébe adni a döntés jogát akkor, amikor az ellenfél halasztási kérelemmel él, hanem ha orvosi papírokkal igazolni tudja, hogy a játékosunk nagy része megfertőződött a vírussal, akkor a halasztási kérelmet „hivatalból” engedélyezni kellene.

Korábban már írtunk arról, hogy a Ferencváros például ezt a halasztási kérelmet kénye kedve szerint használta, azaz amikor ők úgy akarták, halasztást kértek, amikor úgy, akkor nem fogadták el a paksi kérelmet.

Most viszont az van, hogy az MLSZ szerint Diósgyőr vagy épp az NB II-ben a Debrecen azért kaphatja meg mérkőzés nélkül a 3 pontot, mert az ellenfél játékosai megbetegedtek egy olyan járványban, amely az egész világon halálos áldozatokat követel.  

Számomra a legpozitívabb hozzáállást a Budafok csapatának vezetői mutatták, akik egyetlen perc alatt bólintottak rá a Honvéd kérelmére, ők ugyanis gyorsan belátták, hogy itt sokkal több mindenről van szó, mint bajnoki pontokról vagy helyezésekről!  

"Mi tiszteljük az ellenfeleinket. A jelenlegi nehéz helyzetben különösen fontos példát mutatni sportszerűségből és egymás tiszteletéből; a sportnak többről kell szólnia, mint pusztán bajnoki pontokról, hiszünk abban, hogy vannak fontosabb értékek, amelyeket a BMTE képvisel és közvetít” - olvasható a budafoki közleményben, amit mindenkienk példaként kellene tekinteni!

Arról már ne is beszéljünk, hogy lényegében mi lettünk Európa fehéroroszai, azaz míg a legnagyobb klubok is zárt kapuk mögött játszanak, addig a magyar meccsekre bemehetnek a nézők. Mert ugye azt senki nem gondolja, hogy a kormány által hozott szabályokat a stadionokban betartják és azt sem gondolja senki ugye, hogy ezeket egyáltalán lehet ellenőrizni.

Igaz, sokkal könnyebb a klubokra hárítani a felelőséget, sokkal könnyebb a klubokat büntetni, mint egy döntést meghozni.  

Az NB I-ben eddig két, az NB II-ben egy mérkőzés maradt el a játékosok megbetegedése miatt, és ha ez így folytatódik, akkor nagyon gyorsan összeomlik majd a bajnokság, és ez akkor is így van, ha ezt a szövetségben nem veszik észre, vagy nem beszélnek róla.

 



Az Újpest nem áll ki a Diósgyőr ellen Valahogy úgy kellene fejlesztenünk, ahogy Izlandon tették – de azért győzzük le őket!