mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Kire emlékszik majd egy stadionnyi ember 20-30-40 év múlva?

Gyászszünettel kezdődött a tegnapi Fradi-Újpest. A játékosok (akiknek fingjuk nem volt, kit is gyászolnak) és a szurkolók a napokban elhunyt egykori ferencvárosi legendára, Branikovits Lászlóra emlékeztek. Erről jutott eszembe, hogy 20-30-40 év múlva kire fognak majd emlékezni a mai Ferencvárosból, Újpestből, vagy a többi magyar csapatból. A válasz egyértelmű: senkire!

Dibusz, Lovrencsics, Dvali, Blazic, Heister, Somalia, Laioduni, Zubkov, Mak, Tokmac,Boli.
A másik oldalon Pajovics, Pauljevics, Kutrumpisz, Risztevszki, Antonov, Perosevic, Onovo, Csongvai, Mitrovics, Simon, Junior Tallo.

Összesen három magyar játékos a tegnapi kezdőben. A két csapatban összesen. És most hagyjuk, hogy a keddi, Barcelona elleni meccsen a spanyol csapatban is csak 3 spanyol volt, mert egyrészt az teljesen más kávéház, másrészt ott a külföldiek nagy része is klubikonná vállik.

Itthon meg már arra sem emlékszünk, kik játszottak három évvel ezelőtt a Fradiban. Ha légiósokról van szó, többen tudják ki az a Kuntics vagy Kopunivics mint például Marquinhos Pedroso vagy Moutari Amadou.

Bevallom, nekem sokkal jobban hiányoznak azok a Fradi-Újpestek, melyen Szenes Sanyik, Bácsi Sándorok, Lipcsei Péterek, Véber Györgyök játszottak.  

Persze, a Fradi-Újpest a szurkolók szemében még mindig Fradi-Újpest, ennek fényében a lelátói hangulat – még az egymás szidásával - is ötöst érdemel, igaz, az azért érdekes, hogy és miként lehet 16 ezer néző egy meccsen, amikor mondjuk esküvőt nem lehet tartani 100 fő felett, de ez más kérdés.

 

 

Szóval a Fradi-Újpest a szurkolók szemében még mindig Fradi-Újpest, de ez már nem derby. Lehet szépíteni, de ettől még tény, itt két csapatnyi külföldi zsoldos játszott, akik néhány euróval többért első szóra odább állnak, és ahol a Fradi egy pártcsapat, (olyan pártcsapat, ami ellen a szurkolók a kommunizmus alatt 40 évig lázadtak), adófizetők pénzén élősködve, az Újpest meg egy belgáé.

 

És miközben ezeket a sorokat írom, még mindig azon gondolkozom, hogy kire, kikre fogunk emlékezni 20-30-40 év múlva a mai csapatból. Ki, kik lesznek legendák? Vagy, hogy kicsit a focipályán maradjak: kik játszanak majd 15- 20-30 év múlva a Fradi és az Újpest öregfiúk meccsen!



Futbólia eltitkolt sztorijai! Az Újpest nem áll ki a Diósgyőr ellen