mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Most kellene valami „okosat” kitalálni!

A magyar labdarúgó válogatott lényegében minden Európa-bajnoki vagy világbajnoki selejtezőben játszik legalább egy, sorsdöntőnek nevezett mérkőzést. Most sincs ez másképp: nemzeti csapatunknak október 8-án Bulgáriában kellene kiharcolnia a továbbjutást, és tenni egy utolsó előtti lépést a 2021-es Európa-bajnokság felé.

 

 

Szinte hihetetlen, de igaz: 45 évvel ezelőtt nyertünk utoljára a bolgárok ellen. A magyar válogatott eddig 22 mérkőzést játszott Bulgária ellen. Ezeken a mérkőzéseken 5 vereség és 5 döntetlen mellett 12 alkalommal sikerült nyernünk, 52 rúgott gól mellett mindössze 24-et kaptunk. Azt viszont nem szabad elhallgatni, hogy legutóbb 45 évvel ezelőtt, 1975 május 7-én sikerült legyőznünk aktuális ellenfelünk. Akkor a Népstadionban lejátszott mérkőzésen Fazekas László és Kozma Mihály góljaival nyertünk 2-0-ra.

Ha nem jött volna közbe a koronavírus járvány, már nemhogy ezen a mérkőzésen, de az egész Európa-bajnokságon túl lennénk. De, mint az életben, úgy a sportban sem játszik a „ha” szócska, így a járvány miatt előbb a pótselejtezőket halasztották el, majd egy évvel eltolták a 2020-ra tervezett kontinens-viadalt is. A mérkőzés elhalasztásával időt és esélyt kapott a válogatottunk. Esélyt arra, hogy valóban igazi válogatott legyen.

Mert valljuk be őszintén, a mérkőzés eredeti, márciusi időpontjában nem álltunk valami jól csapatépítés terén. A válogatott lényegében felkészülési mérkőzés nélkül, rengeteg sérülttel indult volna csatába, ehhez képest most sokkal jobb a helyzet. Mára ugyanis csapatunk már játszott két, Nemzetek Ligája mérkőzést, ráadásul sérültjeink is felépültek.

Márpedig a tét nagy. Az Európa-bajnokság négy mérkőzését is a Puskás Arénában rendezik, ami azt jelenti, hogy a magyar csapat több összecsapást is hazai pályán, hazai közönség előtt játszhatna.  Persze, ehhez előbb le kellene győzni Bulgáriát, majd szintén nyerni kellene a Románia-Izland mérkőzés győztese ellen.

- Mindenki nagyon jól tudja, hogy mennyire fontos a Bulgária elleni mérkőzés. Hosszú ideje tanulmányozzuk az ellenfelünket, és alaposan felkészültünk belőlük, de valószínűleg ez fordítva is igaz. Papíron 50-50 az esélye a két csapatnak, de ha olyan teljesítményt nyújtunk, mint a szeptemberi két mérkőzésen, akkor növelhetjük az esélyünket a továbbjutásra. Bíznunk kell magunkban, a képességeinkben, az elvégzett munkában és a taktikánkban – mondta a válogatott keret kihirdetésekor Marco Rossi szövetségi kapitány!

Egy nappal a meccs előtt Rossi nem tagadta, eléggé stresszes a helyzet.
- Ez így természetesen. Az első perctől sok stresszel járt ez a pozíció, de ez az a meccs, amiért ennyit dolgoztunk. Sok fontos meccs volt már ez idő alatt. Tudjuk, hogy mindenki nagyon szeretné odahaza, hogy sikeresek legyünk, ezt szeretnénk mi is. Ez egy döntő számunkra, nincs második esély.

A döntő melyen nem játszhat a jelen egyik legjobb magyar játékosa, Szoboszlai Dominik, ám Rossi nem az a szakember, aki ettől megijedne.
- Váratlan volt Szoboszlai kiesése, mindenki tisztában van azzal, hogy mennyit jelent a válogatottnak, ám vannak más játékosaink is, akik hasonló technikai képességekkel rendelkeznek. Megfelelő motivációval, hozzáállással reményeim szerint kompenzálni tudjuk a kieső játékosok okozta problémákat. Felkészültünk a lehető legtöbb forgatókönyvre, nagyon bízom abban, hogy már a mérkőzés elején megtaláljuk azt ezek közül, amiben a legjobban érezzük magunkat, és ami a leghatékonyabb lehet a bolgár csapattal szemben.

 



Amikor a Gazdaminiszter eltitkolja, hogy van egy saját futballklubja! És Rossi kitalálta a tutit!