mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Könyörgöm, csak haza ne jöjjön Szalai!

Nehéz arra mit mondani, hogy Szalai Ádámot kitették a Mainz keretéből. Az biztos, hogy a magyar válogatott ezzel nem járt jól, hiszen ha Rossi tartja magát az elveihez, akkor nemzeti csapatunk elveszítette a kapitányát. No de tényleg nem mainzi szintű játékos Szalai?

Szalai Ádám akkor nőtt nagyot a szememben, amikor a majd tíz évvel ezelőtti, súlyos sérülése után nem adta fel, küzdött, rendbejött, visszatért, sőt, maradt Németországban. Nem engedte el az álmait, hanem valóra váltotta azokat.

Szalai Ádám akkor is óriásit nőtt a szememben, amikor megtudtam, hogy a futballal megkeresett pénzét nem elszórta, hanem több családi vállalkozásba fektette,  Nagytarcsán például több mint 50 embernek adott munkát és megélhetést.

Szalai Ádám akkor még nagyobbat a szememben, amikor tavaly visszautasította a törökországi ajánlatott, mondván, neki az álma a Bundesliga volt, így marad is ott. A tuti sokkal több pénz helyett a német bajnokságot választotta, pedig már akkor látszott, nem kezdő játékosként számolnak vele!

Szalai Ádámra egyszer „haragudtam” meg, de nagyon: amikor előállt a nagy leleplező beszéddel Telkiben. A baj nem az volt, amit mondott, hanem az, hogy ő mondta. A véleményem ugyanis az, hogy egy játékos soha ne mondjon véleményt edzőről, stábról, rendszerről úgy, ahogy Szalai tette. Eldöntheti, hogy rész vesz-e a rendszerben, azt, hogy neki jó-e a rendszer, de úgy, ahogy ő véleményt mondott, ne mondjon. De a legnagyobb baj akkor az volt, hogy Szalai hagyta magát az MLSZ által bepalizni, és a nagy leleplező beszédével elterelte a figyelmet az szövetség alkalmatlanságáról. Tette mindezt úgy, hogy hátulról irányították, és úgy, hogy neki nagy valószínűséggel fogalma sem volt arról, miért is kell azt a nagy „hegyi beszédet” elmondania ott, Telkiben.

Akkori nagy vitánk ellenére is tisztelem és becsülöm azt a munkát, amit beletett a futballba, a pályafutásába, de…

De valljuk be őszintén: az, aki figyelemmel kíséri a futballt, nem lepődik meg azon, hogy Szalai Ádámmal nem számol a Mainz, azaz tegyük szívünkre a kezünk: azért nem meglepő, hogy megköszönték neki a részvételt.  Finoman szólva sem róla szól mostanában a mainzi futball!

Elmondtuk Szalai Ádámnak, hogy a sportszakmai terveinkben már nem kap szerepet. Szerintünk lehetetlen, hogy az általa remélt játékperceket ebben az idényben megkapja Mainzban. Különös tekintettel arra, hogy milyen fontos számára a magyar válogatott és a jövő évi Európa-bajnokság, úgy gondoljuk, hogy az lenne neki a legjobb, ha a jövőben más irányt venne a pályája, és új klubot keresne magának” – mondta köntörfalazás nélkül a klub sportigazgatója, Rouven Schröder a Kickernek.

Hozzáteszem, ezt akár korrekt nyilatkozatnak is mondanám – ha a klub egy kicsivel hamarabb, mondjuk a  felkészülés alatt teszi ezt meg. Mert akkor Szalainak lett volna ideje csapatot keresnie magának.

Mint mondtam: tisztelem és becsülöm azt a munkát, amit Szalai beletett eddigi pályafutásába, így szívből kívánom neki, hogy minél előbb találjon egy csapatot magának.


Csak könyörögöm: haza ne jöjjön!



Erősen elkezdett halványodni az egyik E-betű! Csöpi gyerekkori álma és legnagyobb győzelme