mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A koronavírusnak köszönhetően a Puskás Akadémia végre az lett, amiért létrejött

A Puskás Akadémia története első nemzetközi kupameccsén 3-0-s vereséget szenvedett a svéd Hammarby ellen, mégis van pozitív hozadéka a meccsnek. Sőt, lényegében csak az van. A koronavírus ugyanis „elintézte”, hogy a Puskás Akadémia végre nagyjából tényleg az legyen, amiért létrejött.

 

Sokan, sokszor, sok helyen leírták már – köztük én is – hogy a mai Puskás Akadémia nem az, amiért anno létrejött.  Legalábbis szakmailag nem az, mert hogy gazdaságilag pont az volt a terv, ami most – és évek óta – folyik, az tuti.

Szakmailag ugye az lett volna a cél – gondolom legalábbis – hogy egy erős utánpótlás bázist építsenek fel, és a Felcsútról kikerülő játékosok aztán vb-ig vagy épp Eb-ig vigyék a magyar válogatottat. No és persze az is cél lehetett, hogy a felnőtt csapatot – és persze más NB I-es klubot is – a nemzetközi sikerekig vezessen a Puskás Akadémia növendékei.

Nos, aki ismeri a magyar futballt, az tuti tudja, hogy ennek a szakmai tervnek 10 százaléka sem valósult meg. Olyannyira nem, hogy volt olyan időszak, amikor egyetlen saját nevelésű játékos sem volt a Puskás Akadémia keretében, és bár ma már elvétve találunk ilyen játékost az első csapatban, azért leginkább drágán összevásárolt légiósok alkotják a Puskást.

Aztán a koronavírus jött, látott – a felcsúti fiatalok pedig nyertek! A koronavírus legyőzte a közpénzen vett kamu sikerek mögé elbújó átgondolatlan és rossz szakmai koncepciót, és esélyt adott arra, hogy a felcsúti fiatalok megmutassák végre magukat. Sőt, a koronavírus ma legyőzte az MLSZ-t is, melynek vezetői évekig nem tudták elérni, hogy a magyar csapatokban zömében magyar fiatalok kapjanak lehetőséget!

A Puskás Akadémia ma végre az lehetett, amiért létrehozták.

Ma végre játszhattak fiatal, saját nevelésű fiatalok, ráadásul a felelőtlen légiósok megbetegedésének köszönhetően mindezt a klub történetének első nemzetközi kupameccsén tehették meg. Így védhetett például a 17 éves Auerbach Martin, így lehetet a kezdőcsapat tagja a 18 éves Radics Márton, a 19 éves Kiss Tamás vagy épp a 21 éves Deutsch László.

Ennek fényében szinte teljesen mindegy, mi lett az eredmény, a lényeg az, hogy a Puskás Akadémia tényleg egy akadémiai csapat lett – legalábbis nagyjából, és egy mérkőzés erejéig. És ha ez az eredmény a klub vezetőinek nem megfelelő, akkor nagyon gyorsan el kell gondolkozniuk azon, milyen képzés is folyik az Akadémián.

Ám mi, földi halandók várjuk a folytatást.

Mert ha egy nemzetközi kupameccsre ki tudott állni a csapat, akkor az MLSZ-nek köteleznie kell az egyébként az első két bajnokiját elhalasztó klubot, hogy álljon ki a következő meccsre.
 



Ezt most nagyon odatette a Fradi! Amikor eltussolták, hogy a "Mester" a nemi szervének fényképét elküldte az anyukáknak!