mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Vér ciki: a Puskás Akadémia volt játékosa elmondta, az edzőnek nem sok köze van az összeállításhoz!

Több alkalommal írtam arról, milyen „rendszer” szerint kerülnek be utánpótláskorú játékosok a különböző csapatokba. Persze, ez általában nem tetszik a kluboknak – legutóbb az egyik NB I-es klub vezetői háborodtak fel azon, amit egyébként mindenki hallott már. Most azonban egy játékos névvel és arccal vállalta, elmondta, hogy a Puskás Akadémiánál az ifiedzőnek nem sok beleszólása van az összeállításba. Ráadásul mindent a Nemzeti Sportban tette meg.

Nagy Lorenző Felcsútról az University of South Carolina amerikai egyetem férfi labdarúgó csapatához került (Fotó: EasyGo To Facebook oldala)

Sztorikat mindenki hallott már, aki járt már futballpálya környékén. Lényegében mindenki tud arról, hogy vannak edzők, akik dolgozzanak bármely klubnál, az alapján állítják össze a korosztályos csapatokat, hogy mely szülő milyen vastagságú borítékkal érkezik meg egy edzésre vagy találkozóra.

És ismerünk olyan sztorikat is, melyeket azok a szülők mondanak el, akik nem voltak hajlandóak fizetni!

Vannak egyesületek, ahol erre már odafigyelnek a vezetők, nyilván azért, mert rájöttek a „turpisságokra”. A mifocink.com információi szerint például a Ferencvárosnál már edző és szülő nem is találkozhat kettesben, minden megbeszélésnél ott kell lennie egy másik klubalkalmazottnak is.

Most a Puskás Akadémia egykori akadémistája, Nagy Lorenzó rántotta le a leplet a Felcsúton folyó szakmai munkáról – mindezt ráadásul a Nemzeti Sportban tette.

Az akadémián az U19-es csapatig jutó srác egyébként ösztöndíjasként az University of South Carolina amerikai egyetem férfi labdarúgó csapatához igazolt, és be szeretné bizonyítani, hogy lehet magas szinten futballozni és magas szinten tanulni egyszerre.

A július elején a Nemzeti Sportban megjelenő interjúban azonban nemcsak a jövőről, de a múltról is beszélt.
A nagy magyar valóságról!

„Hetedikes koromban jöttem a Puskás Akadémiára, és tulajdonképpen két részre bontanám az itt eltöltött időszakot. Egyrészt minden évben kitűnő lett a bizonyítványom, tehát a tanulásban, ami ugye csak rajtam múlt, nagyon jól teljesítettem.

Másrészt viszont, ami a focit illeti, kicsit ambivalens érzéseim vannak, mert – hogy is fogalmazzak szabatosan – nem csak az edzésen mutatott teljesítmény döntötte el, ki játszik az adott hétvégén és ki kerül a kispadra. Néha úgy éreztem, hiába szakadok meg az edzésen, mert az edzőnek nagyjából húsz százalék beleszólása volt abba, ki játszik, a vezetőségnek pedig mondjuk nyolcvan.

Ettől függetlenül rengeteg szép emléket őrzők a csapatról, különösen a tavalyi Puskás-Suzuki-kupára emlékszem vissza szívesen, amelyen szerintem jól játszottam, és a döntőben gólt is szereztem a Flamengo ellen. Az pedig, hogy 14-15 éves koromban az apró méretem miatt sokszor csak csere voltam, lelkileg és fizikailag is megerősített. Ha csak 10 perceket kaptam a mérkőzésen, hazamentem, és futottam még nyolcvanat, hogy ne kerüljek nagy lemaradásba azokhoz képest, akik végigjátszották az utánpótlás-bajnokikat. Ekkor alakult ki bennem az a tudatosság, hogy ha kitűzök magam elé egy célt, akkor azért tenni is kell, hogy elérjem.”

A nagy felcsúti – vagy épp magyar – valóság tehát valóban az, amit sokan pusmognak: nem az edzésen mutatott teljesítmény alapján lehet bekerülni a csapatba hétvégén!


 

A mifocink.com várja azon szülők jelentkezését, akik névvel és fényképpel is vállalnák saját történetüket. És figyelem: nem csak a negatív, hanem a pozitív sztorik is nagyon érdekelnek minket!



Vajon most miért mennek az NB I-es csapatok külföldi edzőtáborba? Ilyen még nem volt: A Katona-család egyik tagja az Újpestben, másik tagja a Fradiban kapott profi szerződést