mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Vajon most miért mennek az NB I-es csapatok külföldi edzőtáborba?

Tetszik, nem tetszik, hisszük vagy nem hisszük, a hírek és az adatok szerint a koronavírus itt van közöttünk. Sőt, határainkon túl talán még inkább, mint itthon. Épp ezért meglepő, hogy vannak olyan csapatok, melyek külföldi edzőtáborozást választanak. De mi lesz, ha hazajönnek?

Csapataink gőzerővel készülnek az új bajnokságra és a nemzetközi megmérettetésre. Egymást érik a felkészülési mérkőzések, ám így is meglepő, hogy van néhány olyan klub, amelyik külföldi edzőtáborozást választ, hiszen tudjuk, halljuk, határainkon kívül jelenleg súlyosabb a helyzet, mint itthon. Tán nem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr, kijelentette, nagyon fontos, hogy megakadályozzuk a vírus „behordozását”.

A jelenlegi állás szerint a Ferencváros Ausztriában, a Budafok és az MTK Szlovéniában, a ZTE Cipruson edzőtáborozik a nyáron.  Jelenleg minden ország zöld besorolású, azaz semmilyen korlátozás nincs az onnan beutazókkal szemben, de azért hallani, hogy Ausztriában például visszavezetnek néhány szigorítást.

Lehet erre mondani, hogy egy edzőtáborban akár teljesen elszeparáltan is élhet egy csapat, de….
Mindenki tudja, hogy ez megvalósíthatatlan, hiszen felkészülési mérkőzést kell játszani.

Mi történik akkor, ha nem egy „zöld besorolású” ország csapatával játszik valamelyik klubunk?
Mi történik akkor, ha az edzőtáborozás alatt megváltozik egy ország besorolása?
Mi történik akkor, ha valamelyik játékos nem zöld besorolású ország állampolgára (hiszen a szabályok csak magyar állampolgárokra vonatkoznak, a külfödliekre más szabályok vonatkoznak), és elhagyja az országot, és a beutazáskor nincs negatív tesztje? Mégha ezt a csapattal is teszi? 
Akkor karanténba vonulnak a játékosok, és megszakad a felkészülés?
Vajon azt ellenőrzi valaki?
Vajon a klubokon kívül van valamilyen ellenőrzés, valamilyen kontroll, amikor a csapatok hazatérnek?

Nos, ezen kérdéseket feltettük a Magyar Labdarúgó Szövetségnek is, ahonnan szinte azonnal válaszoltak (köszönet érte)

Korábban az Országgyűlés döntéseivel összhangban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége is visszavonta a hazai futballmérkőzésekre vonatkozó korlátozásokat, biztonsági intézkedéseket.  Jelenleg tehát az MLSZ részéről nincs érvényben speciális szabály, a szövetség a kormány és a hatóságok hatályos előírásait, szabályait követi, és ezek betartását kiemelten fontosnak tartja. Emellett az  MLSZ felhívja a figyelmet a higiéniás és egészségügyi előírások, ajánlások alkalmazásának fontosságára, valamint a sportpályákon a megfelelő viselkedés betartására, hiszen a járvány terjedésének megakadályozása a továbbiakban is közös felelősségünk. Az MLSZ folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzetet, annak változása esetén a hatályos jogszabályok figyelembevételével - amennyiben szükséges - reagál az esetleges változásokra.” – válaszolta a mifocink.com kérdéseire az MLSZ.

Rengeteg a megválaszolatlan, ellenőrizhetetlen kérdés. Mindez azt jelenti, hogy a szövetség nem ellenőrzi – nyilván nem is teheti – a külföldről hazaértő játékosokat, bár gondoljuk, a csapatoknál rendszeresek az ellenőrzések, tesztelések.

Vagy legalábbis nagyon reméljük, hogy így van!
Mert jelenleg csak és kizárólag a csapatok vezetőin múlik minden!


Beutazáskor elsősorban a kiindulási ország van figyelembe véve. Ha valaki piros/sárga besorolású országból indul, de pl.egy hetet zöld besorolású országban töltött, akkor ő a jogszabályban meghatározott karanténidőszak felét töltötte csak zöld jelzésű országban, így beléptetéskor rá a hátralévő karanténidőszak letöltése és az alatt betartandó szabályok vonatkoznak.

A karantén elkerüléséhez kettő darab, öt napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell prezentálni úgy, hogy a két teszt között legalább 48 órának el kell telnie. Mivel a PCR-teszt eredményére 1-2 napot várni kell, bizonyos esetekben megoldhatatlan két, öt napon belüli, kétnapos eltéréssel vett teszteredménnyel Budapestre érkezni. Ha nincs igazolása az elvégzett PCR tesztről, akkor is kiváltható a házi karantén kettő, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR teszttel. Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karantén kötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR tesztet is köteles elvégeztetni. Ha piros jelzésű országból érkezik a magyar állampolgár, akkor két negatív teszt után mentesülhet a karantén kötelezettség alól.

Időzóna esetében nem releváns az 5 napos határidő kérdése, mivel a jogszabályban napok szerint van meghatározva ez a feltétel és nem órákban. A két teszt közötti 48 órás kitétel szempontjából pedig azért nem releváns, mert a két tesztet vagy külföldön csináltatja az illető, vagy Magyarországon. Más kérdéses esetben, mindenképpen a magyar időzóna az irányadó.

 

 



Sokaknak nehéz elviselni, hogy nem mindenhol mondhatják meg, mi jelenik meg, és mi nem! Vér ciki: a Puskás Akadémia volt játékosa elmondta, az edzőnek nem sok köze van az összeállításhoz!