mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Könyörgöm, honosítsunk…..hozzáértő sportvezetőket!

Az MLSZ igyekszik romba dönteni a magyar labdarúgást. Nem szándékosan, hanem azért, mert egész egyszerűen minden egyes döntésükből süt a hozzá nem értés. Bár évek óta próbálják – igaz rosszul – rávenni a csapatokat a magyar játékosok szerepeltetésére, most eltörölték a légiós-szabályt, azaz egy csapat bármennyi külföldit foglalkoztathat!

Az MLSZ elnöksége több változásról is döntött.

A szövetség által szervezett sajtóbeszélgetésén Vági Márton főtitkár és Barczi Róbert versenyigazgató elmondta, a legfontosabb változás, hogy

 

a következő idénytől az NB I-ben nem vonatkozik majd korlátozás a légiósok szerepeltetésére, vagyis megszűnik az a szabály, hogy összesen tíz légióst lehet nevezni a keretekbe.

 

Nos, ez totális örültség!

Így is alig játszanak magyar játékosok az NB I-ben.
Így is alig jutnak szerephez – és itt most nem percekről, vagy egy-egy félidőről beszélek – a magyar fiatalok.
Így is alig van lehetősége a szövetségi kapitánynak, hogy itthon játszó fiatal játékosokat építsen be a válogatottba, hiszen a magyar fiatalok leginkább az NB II-ben játszanak – és ezzel a szabállyal már nem is nagyon lesz visszaút számukra.

Így is alig van esélye Gera Zoltánnak, az U21-es szövetségi kapitánynak arra, hogy találjon tizenegynéhány, felnőtt mérkőzéssel bíró játékost a nemzeti csapatba!

Így is szinte esélytelen, hogy egy NB I-es ificsapatból kiöregedő játékos bekerüljön egy NB I-es keretbe, mert ott már így is annyi légiós van, hogy nincs hely az öltözőben.

 A változás azért is érdekes változás, mert az MLSZ részéről az elmúlt években többször is elhangzott, hogy nincs szükség ennyi légiósra, ráadásul sokba kerülnek és elveszik a helyet a magyar tehetségektől.

Most az MLSZ pont erre ad lehetőséget, bár hozzá kell tenni, a szövetségben eddig is csak nagyokat mondtak, ám évek óta semmilyen, kézzel fogható és normális szabályozás nem történt

A mostani változtatás indoklása pedig talán még „pofátlanabb” – már elnézést a szóért – mint maga a szabály, hiszen a

 

„cél, hogy nagyobb döntési szabadságot kapjanak a klubok, ne érhesse a szövetséget az a vád, hogy a túlzott szabályozás miatt nem fejlődik a labdarúgásunk, nincs mozgástere a csapatoknak”

 

felkiáltás óriási kamu.

Főleg annak tükrében, hogy Csányi Sándor, az MLSZ elnöke májusban még azt mondta, hogy

„az egyik stratégiai cél a külföldi játékosok arányának és játékperceinek csökkentése, illetve a hazai fiatalok számának, játékperceinek növelése”.

Nos, nem jött be.

Ám lenne egy öltetünk!
A napokban felvetődött, hogy egy izraeli játékost honosítsunk!
Nos, az lenne a felvetésünk, hogy az összes, szövetségi szinten a magyar labdarúgásért „dolgozó”, pontosabban a magyar futballból élő vezetőt eresszük szélnek, sőt, tiltsuk el őket a magyar labdarúgástól, és helyettük honosítsunk olyan sportvezetőket, akik értenek is ahhoz, amit csinálnak!

Hátha akkor előrébb jutunk. 
Mert a mostani vezetéssel tíz éve láthatóan ez nem sikerül!



Nagyot fordult a világ egy hét alatt Zalaegerszegen! A Fradi edzője is elítéli az MLSZ új szabályát