mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Elsősorban nem politikai okokból baj a sok légiós – hanem a válogatott miatt

Elkezdődött a bajnokság, melyet újra elleptek a légiósok. Persze gyorsan mindenki elmondta a magáét. Még hozzá nem értő ellenzéki politikusok is. És persze mindenki politikai támadást tett mondat mögé, ami akár lehetne jogos is, de itt most nem ez a lényeg, hanem az Európa-bajnoki rájátszásra készülő válogatott.

 

A Fradi négy gólt lőtt a hétvégén. Egyet sem szerzett magyar játékos. A kezdőben is csupán három magyar volt (fotó:fradi.hu)

Mert igen, 1000 százalékig jogos, hogy minek épülnek akadémiák, ha minden átigazolási időszakban külföldi játékosok lepik el az NB I-et. De amellett, hogy valóban csak haverok kapnak milliárdokat, melyekből aztán haverok építenek akadémiák, sokkal nagyobb baj az ezekben a műintézményekben folyó képzésnek nevezett valami.

Mert egyszer azt kellene megvizsgálni, hogy a minden igényt kiszolgáló akadémiákon miért nem tudnak olyan játékosokat képezni, akik megütik az NB I. szintét. Mert tudna nekem valaki egyetlen olyan magyar klubot mondani, amelyik az elmúlt időben kinevelt volna öt válogatott labdarúgót? Tudna nekem valaki mondani egyetlen olyan játékost, aki mondjuk a milliárdokkal teletömött Puskás Akadémiából egy nyugat-európai klubhoz került?

No és ha belemegyünk szakmai dolgokba, akkor az MLSZ-nek rá kellene jönnie, hogy azonnal vissza kell állítani az U2-es, sőt, angol mintára az U23-as bajnokságot is, mert azt valljuk be, hogy 18 évesen egy játékos csak nagyon ritkán érhet oda egy NB I-es csapatba, így viszont nincs hol fejlődnie.

De vissza az idénykezdetre, melyet írd és mond, összesen 113 légiós várt.
Tizenkét csapatban!

A nagy kérdés: hogy lesz ebből magyar válogatott.
Nem két év múlvára, nem jövőre – hanem két hónap múlva.


A magyar valóság az, hogy magyar válogatottról lényegében lehetetlenség beszélni, mert nincs 11 olyan játékosunk, akik rendszeresen játszana.

Légiósaink azért nem játszanak, mert nem férnek be stabilan klubcsapataikba, az itthon szereplők pedig azért nem játszanak, mert az NB I-ben több légiós szerepel, mint magyar!
Persze, van egy-két kivétel, de öt, állandóan játszó futballistából nem lehet válogatottat építeni.

Nagy bajban vagyunk tehát, és addig, amíg az MLSZ vezetői ezt nem látják be, amíg nem változtatnak, addig nem is lesz előre lépés.



Az amatőr focista jelszava: Virítsd a lovét! A fiataloknak egy esélyük van: azonnal állítsák vissza az U21-es bajnokságot. Sőt! Jöhetne az U23 is!