mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az amatőr focista jelszava: Virítsd a lovét!

Bizony ez lett a jelszó – immár az alacsonyabb osztályú csapatoknál is. Ma már a Budapest vagy megyei bajnokságokban is jól lehet keresni. Persze, nem úgy, mint az NB I-ben, de azért az nonszensznek tűnik, hogy egy ilyen területi bajnokságban szereplő játékosok heti 3 edzéssel simán megélnek a focinak nevezett valamiből.


„A felnőtt csapatunk számára az őszi szereplés nem igazán tükrözte az Egyesület, a szakosztály, a vezetőedző elképzeléseit, céljait, az 5. hely csalódásként ért játékost, szurkolót, vezetőt, mindenkit. A 2019/2020 BLSZ I. bajnoki címének megszerzése sajnos utópisztikusnak tűnik, ráadásul a hírek arról szólnak, hogy a riválisok (különösen a BVSC) tovább erősítették a keretüket. A pénzügyi versenybe nehéz lenne beszállni, de talán nincs is értelme, a PSE inkább a fizetési feltételek átstrukturálásával kívánja megoldani a motiválást.”

Mindez a Pénzügyőr csapatának weblapján olvasható. Annak a Pénzügyőrnek, amely egy igazán tradicionális csapat, és amely azért nem oly rég az NB II-ben is szerepelt.

Persze, sokakban felmerül a kérés, hogy vajon milyen „pénzügyi versenyről” beszélhetünk egy megyei, budapesti bajnokságban.

Nos, óriásiról.
Legalábbis magyar léptékben nézve. Vagy épp összehasonlítva más, amatőr sportolókkal, akik munka mellett sportolnak.

A pénzügyőrösök által említett BVSC például most igazolta le a háromszoros válogatott Hrepka Ádámot, de a zuglóiak keretében ott van például az NB I-ben több mint 100 meccsen szereplő Balogh Béla, a korábban a Dunaújvárosban, Kisvárán és Siófokon szereplő Lázár Zsolt,  vagy épp a Pápán, Buaörsön, a BKV-ban és Dorogban is játszó Horváth Gábor.
A BVSC tehát szívesen igazol NB I-ben és NB II-ben szereplő játékosokat. És itt nem olyan futballistákról van szó, akik 40 felé szeretnének egy kicsit levezetni. Ezek a játékosok pedig szívesen igazolnak a BVSC-be – és nyilván nem a vezetők vagy az edző két szép szeméért.
Nagy kérdés viszont, hogy így milyen reális esélyt lát egy utánpótlásban nevelkedő fiatal a felnőtt csapatba kerülésre!

De nemhogy azt gondolja valaki, hogy ez a cikk a BVSC-ről szól. A jelenségről szól, ami ma már letagadhatatlan.  Arról, hogy ma már amatőr bajnokságokban sem hajlandóak pénz nélkül megmozdulni a magukat „sztárnak” képzelő focisták.

Sőt, Pest megyében a harmad, sőt, egyes helyeken a negyedosztályban is olyan összegek keringenek, hogy csak kapkodom a fejem.

Ma már nem kell NB I-ben vagy NB II-ben focizni ahhoz, hogy valaki megéljen a futballból. Tudok olyan, BLSZ I-ben játszó játékosról, aki büszkén meséli, hogy ő bizony 700 ezer forintot kap egy hónapban, és bár azt gondolom, ez kiugró kereset, a megye vagy a BLSZ I-ben 4-500 ezer forintot fizetések nem szokatlanok, míg a másod és harmadosztályban (amely alulról az utolsó előtti osztály ebben az országban)  is vannak, akik 150-200 ezer között keresnek.



Amikor egy magyar játékost ünnepelnek Olaszországban! Elsősorban nem politikai okokból baj a sok légiós – hanem a válogatott miatt