mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Sallói négy éve még a légiósoknak fizetett volna sok pénzt a magyar fiatalok helyett!

Sallói István ismét megszólalt a 12 csapatos bajnokság ügyében. Azt mondta, ilyen csapatlétszámnál nem kapnak elég lehetőséget a magyar fiatalok. Érdekes, hogy Sallói István egyszer már felszólalt az ügyben, igaz, akkor pont azért nem akarta, hogy a 16 csapatos bajnokságot 12 csapatosra szűkítsék mert akkor...kevés lesz a légiós hazánkban. Pontosabban azt mondta, hogy a bajnokság színvonala csak sok légióssal emelhető majd.

 

Egyvalamiben biztosan egyet kell értenünk Sallóival.
A magyar játékosok nem kapnak elég lehetőséget az NB I-ben, és így nehéz egy normális válogatottat építeni.

Csakhogy ez nem a csapatok számtól, hanem a légiósok számától függ. Nem biztos, hogy az NB I létszámát kellene növelni – sokkal inkább a légiósok számát kellene csökkenteni.

Bízom benne, hogy olyan versenyképes válogatott kialakítása, amely az Európa-bajnokságokra rendszeresen kvalifikálja magát, illetve olykor a világbajnokságra is lehet esélye kijutni. Ehhez viszont magyar labdarúgók felnevelése szükséges, vagyis a tizenkét csapatos NB I zsákutca. Statisztikai adatok szerint ugyanis a tizenhatos mezőnyhöz képest eltűnt száz magyar játékos az élvonalból, sőt a kétezertizenötös létszámcsökkentés idején százháromról ötvenkettőre csökkent az MLSZ által támogatott fiatalszabálynak megfelelő labdarúgók száma. Ők többnyire a másodosztályba szorultak vissza, márpedig onnan nemhogy a válogatottba, de még az NB I-be sem kerül be magyar labdarúgó. A korosztályos válogatottban meghatározó játékosnak számító Koszta Márk, Varga Kevin, Vida Kristopher vagy Zsótér Donát is az NB I-ben mutatkozott be, és egyelőre nem igazolódik, hogy a másodosztályban is ki lehet nevelni piacképes labdarúgókat” - mondta egy tegnapi interjúban Sallói, hozzátéve, hogy Zalaegerszegen egy felmérés alapján a szurkolók kilencvenhárom százaléka a tizenhat csapatos élvonal mellett döntött. Szerinte ráadásul stratégiai szempontból könnyebben lehetne tervezni, mert a hosszú távú NB I-es tagság esélye nagyságrendileg emelkedne. Közeledve a téli időszakhoz már a nyári szerződéseket, szerződéshosszabbításokat kellene előkészíteni, amelyet azonban az említett napi helyzetek kezelése szinte lehetetlenné tesz, vagyis a munkájuk tervezhetetlen. Szakmai szempontból is előnyös lenne a tizenhat csapatos mezőny, mert bajnokság közben mérkőzéseken s nem csak az edzéseken lenne lehetőség kísérletezni, új taktikai megoldásokat kipróbálni, fiataloknak lehetőséget adni, építkezni.

 Félreértés ne essék.

A 12 csapatos bajnokságot két indok miatt hozták létre.

Amikor szűkítették a mezőnyt, akkor egészen egyszerűen nem volt 16 élvonalbeli csapat – már ami a gazdasági hátteret illeti. Tartozások, kizárások jellemezték a magyar bajnokságot. És ezen csapatok között ott volt az Kecskemét is, melyet akkor épp Sallói vezetett.

Ez már megváltozott, hiszen a központi pénzeknek köszönhetően a csapatok egy része ilyen szempontból megerősödött – és bizony nem akarnak gyengülni azzal, hogy egy 16 csapatos bajnokságban több felé kellene osztani a „nagy közösből”.

Persze, senkinek le legyenek illúziói: a mai NB I egy mesterségesen fenntartott, álltulajdonosok által központi pénzekből üzemeltetett bajnokság. Hogy mást ne mondjuk, épp Sallói főnöke az, aki 2 milliárd forintos támogatásból működtett futballakadémiát Szlovénia magyar lakta részén – ahol egyetlen magyar játékos sem játszik.

Ráadásul ez a magyar NB I. azonnal összeomlik és megszűnik, amint igazi, üzleti alapon kell majd üzemeltetni.

Ami Sallói mondanivalóját illeti: a sportvezető most a magyar fiatalokért aggódik. 2015-ben amikor felvetődött a 12 csapatos bajnokság - még kecskeméti sportvezetőként ugyanezt tette, igaz, más megközelítésből:

„Sallói hozzátette, hogy kevesebb csapat esetén kisebb lenne az a bázis, ahol a magyar fiatalok bemutatkozhatnának az NB I-ben. Az élcsapatok színvonal-növekedéséhez külföldi játékosokra lesz szükség, a kisebb létszám pedig azt eredményezi, hogy még kevesebb magyar tehetség debütál az első osztályban.
Mit csinálna a csapat a megemelkedett pénzével? A magyar játékosnak miért fizetne többet? Nyilván mindenki egyből minőségi játékosokban gondolkodik, így mit hozna: külföldit. A másik oldalról meg azt hallom, hogy csökkenteni kell a külföldiek arányát. A kettő együtt nem jön. A magyar játékosok helye még jobban beszűkül.
Sallói ezzel már akkor elárulta a legnagyobb problémát, ami a magyar futball vezetőit jellemzi. Úgy gondolja, gondolják, hogy a magyar futball felemelkedéséhez külföldiek kellenek, és ha több pénz van, akkor azt rájuk kell költeni. Ez óriási tévedés. Nem a magyar játékosoknak kellene több pénzt adni, hanem az utánpótlás-nevelésre kellene többet fordítani. Ott kellene megszüntetni, hogy csókosok, régi levek szerint dolgozó, napszemüvegben, strandpapucsban foglalkozást vezénylő – ezt a Puskás Akadémiánál a saját szememmel láttam - edzők irányítsanak. Uram bocsá, oda kellene olyan edzőket hozni, akik máshol már bizonyították, képesek kiemelkedő tudású futballistákat nevelni - olvasható egy 2015-ös cikkünkben.

 

Sajnos, Sallói jóslata bejött - a 12 csapatos bajnokságban rengeteg légiós van.
Pont az történt, aminek akkori véleménye szerint történnie kellett. 
Csak most pont az akkori véleményét kritizilája...

És mint említettem: Sallóinak tökéletesen igaza van akkor, amikor azt mondja, hogy a mostani rendszerrel nem lehet válogatottat építeni – mi is ezt mondjuk évek óta. 

Ám a rendszerhiba nem a 12 csapatos bajnokságban, hanem a légiósok számában keresendő!Feczesin Róbert: Őszintén! Nem számítottam a válogatott meghívóra Nem az eredmény, hanem a "szenvedés" miatt volt fontos ez a hét!