mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A szombathelyi helyzet előre vetíti a magyar futball jövőjét?

Szombathelyen megmutatták, hogy lehet tönkretenni egy futballcsapatot ott, ahol lényegében minden adott ahhoz, hogy jó csapat legyen. Ám a történtek túlmutatnak ezen: sőt, előre vetíti azt, mi lehet a helyzet akkor, ha felborul, felbomlik egy rendszer, amelyik féktelenül és ellenőrizetlenül önti a pénzt a futballba.

 

Padlón a Hali...

Korábban több alkalommal foglalkoztunk azzal, hogy Szombathelyen valamit nagyon elrontottak, sőt, lényegében az öltözőben kialakult klikkesedés után az egyik ilyen klikknek, pontosabban néhány játékosnak a kezébe aták az irányítást!

Ezek a játékosok mondták meg, ki lehet az edző a csapatnál, sőt, abba is bele akartak szólni, kik szerepelnek a csapatban.


Az eredmény meglett, a csapat kiesett, ám ennél sokkal nagyobb a gond Szombathelyen.

Bár ahogy polgármester a stadionátadón mondta, „azért érdemes jól viselkedni”, mert így a klub kapott egy új stadiont, ma már talán másként gondolkozik erről. Közben ugyanis  kiderült, a stadiont nemhogy nézőkkel nem tudják megtölteni, de fenntartani sem bírják, nem oly rég ehhez is az államtól kaptak segítséget.

 Emellett jelentős, játékosok felé fennálló tartozásokról is hallani.

Ráadásul a politikai helyzet is erősen változott, és az eddig ellenzékben lévők irányítják a várost, akik erősen visszafognák a féktelen költekezést.

Pedig a Haladást üzemeltető cég ügyvezetője arra számított, valakik megint megnyitják pénzcsapot azért, hogy megmentség a nehéz helyzetben lévő klubot. Csakhogy az átláthatatlanul és ellenőrzés nélkül költekezők elveszítették a többségüket a város közgyűlésében, az összeállt és többségbe került ellenzék pedig nem akarja önteni a város pénzét a csőd szélén lévő klubba, pláne nem úgy, hogy annak felhasználását nem is nagyon ellenőrizheti.

Az MLSZ előírásai szerint a klubnak viszont rendeznie kell az elveszített tőkéjét. A cégben 10 százalékos tulajdonos az önkormányzat, míg 75 százalék Illés Béla egykori labdarúgó cégéé, nem mellesleg a volt válogatott vezetése mellett két év alatt 503 milliós veszteséget produkált a klub.

A kiesés sem mentette meg a klubot a liszensz-kötelezettség alól, a közgyűlés viszont komoly követelményekhez köti a „gyorssegélyt”

Például csak akkor utalja át a pénzt az önkormányzat, miután a többi tulajdonos teljesítette a befizetési kötelezettségeit, Ráadásul a most kért 150 millió előleg. A csapat ugyanis évente 50 millió forintot kap, az idei mellé előre kifizetik a jövő évit és a 2021-est. Több pénz nincs. A Haladást működtető céget független szakértővel szeretnék átvilágítani, hogy megtalálják a felelősöket. A klubnak konkrét legalább a követező idény végéig érvényes üzleti tervet kell készítenie. A klub tulajdonosainak készfizetési kezességet (anyagi felelősséget) kell vállalniuk. Ez azt jelenti, hogy ha a megszabott feltételek nem teljesülnek, akkor személyükben felelnek az önkormányzati támogatás visszafizetéséért.

Persze a klub vezetői nem szoktak hozzá az ilyen ellenőrzéshez, hiszen mostanáig az volt a szokás, hogy „jól viselkedek” jött a pénz is. 

Ezután olyan dolog történt, ami szinte felháborító!

 A vezetők nemhogy nem mentek bele a feltételekbe, de alkudozni kezdtek.

Persze elsőként azt szerették volna elérni, hogy a felelősök személyét továbbra is feje homály, ehelyett a jelenlegi helyzethez vezető gazdasági események, okok feltárására irányuljon a közgyűlés által kezdeményezett vizsgálat. Szerették volna, ha a vizsgálatot végző személyt vagy szervezetet legalább egyszer megvétózhassa a kft. A pénz sem felelt meg nekik így: a kft. a 150 milliót szabadon felhasználható működési támogatásként szeretné megkapni külön, önálló támogatási szerződés alapján, függetlenül a korábbi a következő évekre szóló támogatásokról szóló megállapodástól, nem annak módosításaként. A támogatási szerződést a Haladás Kft. és az önkormányzat kötné, nem lenne harmadik fél. És persze szeretnék azt is elérni, hogy a 150 millió működési támogatást a következő években ne számítsák be a következő három év támogatásaiba.

És itt jött a másik pofon: az alkudozásban az önkormányzat nem fideszes tagjai nem mentek bele, és megtartották a feltételeiket.

A klub nagyon nehéz helyzetben van. El kell eldöntenie, hogy a 150 millióért cserébe vállalják-e a feltételek. Fontos kiemelni, hogy a pénz csak gyorssegélyre elég, a működési költségeket nem fedezi, pláne így, hogy csak előleg, nem plusz pénz. 

Volt hírek arról, hogy a csapat mögött álló céget Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt veszi meg, ám most ezt az ötletet jegelték.

Mondhatnánk, hogy a szombathelyi helyzet egy kivétel, de félő, előre vetíti a magyar labdarúgás sorsát.

Mert ha a „bennfentes” klubok elveszítik a fentről érkező támogatást, nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek – hogy mást ne mondjuk, a szombathelyihez hasonló események játszódnak, játszódtak le a tavaly még NB I-ben szereplő Balmazújvárosban is.

Ha pedig valakik elzárják a központi pénzcsapot, a jelenleg mesterségesen lélegeztetett magyar futball akár össze is dőlhet, hiszen az biztos, hogy egyetlen NB I-es klub sem képes magát üzleti alapon eltartani!
 

 Vincze Ottó: Rengeteg tehetséges gyerek focizik az országban Több mint félmilliót fociztak össze a beteg gyerekeknek