mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A Pátkai

Pátkai Máté megjárta a hadak útját. Néhány évvel ezelőtt egy önös érdekeket néző klubvezető majdnem tönkretette a karrierjét, de Pátkai „nem engedte”, hogy ez megtörténjen, és bár már az elmúlt években klubcsapataiban is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, mostanra a nemzeti csapatból is kihagyhatatlan játékos lett. Olyan, aki fontos mérkőzéseket dönt el.

A megérdemelt gólöröm (Fotó: Csudai Sándor/origo.hu)

Ennek az oldalnak – illetve elődjének – első bejegyzése arról szólt, hogy az MTK-nál két játékost parkolópályára tettek. Egészen pontosan arról volt szó, hogy miután nem írták alá „élethosszig tartó” szerződésüket, nemhogy nem játszhattak, de nem is edzhettek a csapatnál. Különedzővel, egy 10-15 négyzetméteres mozoghattak.

Volt még szó néhány millió forintról, melyet ha egyikük-másikuk „letesz az asztalra”, akkor azonnal távozhat, melynek megírása után évekig jártam a bíróságra, mint gyanúsított, ám a per végén felmentettek, sőt, az is kiderült, hogy az akkori MTK-s klubvezető a játékosok tudta és beleegyezése nélkül felvette a velük történő beszélgetéseket.

Nos, az egyik érintett játékos Pátkai Máté volt, aki az eset után több alkalommal nyilatkozta, hogy embert próbáló időszak volt ez számára, ami alatt akár fel is adhatta volna a küzdelmet.

De nem adta.

Az idő Pátkait igazolta, hiszen előbb a Győrrel majd a Vidivel is bajnok lett, míg mostanra a válogatottban is alapember lett, aki olyan csapatok ellen dönt el meccseket, mint Horvátország vagy Wales.

Ha valaki, Pátkai az, aki megérdemelte ezt a sikert, hiszen amellett, hogy nem engedett a klubvezető zsarolásának, nem adta fel pályafutását, küzdött, akart.

Ő az a játékos, akit minden edző akarnak a csapatába.

Emelem kalapom! Vincze Ottó: Rengeteg tehetséges gyerek focizik az országban