mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Aki ezt az eredményt "fikázni" meri, az elmehet a ....

Győzelem Izland, Portugália, és Oroszország ellen. Döntetlen Spanyolországgal és Belgiummal szemben. Európa-bajnoki ötödik hely, világbajnoki részvétel. Erre mondja valaki, hogy nem igazi siker!

 

Sokan mondják rólam, hogy túl kritikus vagyok a magyar futballal szemben. Én mindig azt mondom: a kritika azért kell, mert ma sokan nagyon jól élnek a magyar futballból úgy, hogy nem sok mindent tesznek érte. A kritika azért kell, mert sokan szeretnék azt sugallni, hogy minden rendben van a magyar futballal, pedig nincs.
De ami a legfontosabb: a kritika azért kell, hogy amikor dicsérni kell, akkor annak a dicséretnek legyen súlya.

Nos, most dicsérni kell.
Sőt, ünnepelni.

Mert amit az U17-es válogatott véghez vitt, az nem mindennapi cselekedett.
A Preisinger Sándor edzette társaság megnyerte a hazai rendezésű elit kört, csoportelsőként, száz százalékos teljesítménnyel jutott tovább az Eb-n egy olyan csoportból, melyben a mindig veszélyes Izland és Oroszország mellett a futballnagyhatalom Portugália volt, a legjobb négy közé csupán tizenegyesekkel kapott ki Spanyolországtól, és 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel legyőzte Belgiumot, ezzel kijutott a világbajnokságára.

Hogy ez mekkora tett, azt jelzi, hogy magyar U17-es csapat ezt megelőzően egyszer, 1985-ben szerzett részvételi jogot a vb-re, akkor a negyeddöntőig jutott.
– Nagyon büszke vagyok a srácokra, mert amit ezen a tornán elértek, az dicséretet megérdemel. Meccsről meccsre javult a teljesítményünk, és az utolsó mérkőzésen teljesen megérdemelten győztük le azt a belga válogatottat, amely márciusban még győzni tudott ellenünk Telkiben – mondta Preisinger Sándor szövetségi edző.

Bevallom, nem tudtam honnan és mikor szedték elő a szövetség vezetői Preisinger Sándort, de az immár egyértelmű, hogy segítőivel nagyszerű munkát végzett a csapatnál, hiszen az eredményeket és a mutatott játékot nézve nyomon lehet követni a fejlődést.

Persze, azt tudom, hogy hol és mikor játszott az NB I-ben, hogy volt gólkirály és hogy kipróbálta magát légiósként is, de annak már utána kellett néznem, hogy visszavonulása után matematika-testnevelés szakos tanárként dolgozott, hogy 2006-ban kinevezték az MLSZ-NUPI zala megyei koordinátorának és hogy 2016 augusztusától a magyar U15-ös válogatott szövetségi edzője.

 

Úgy néz ki, még mindig él az a mondás, hogy a gyerekek mellé olyan edző-pedagógus kell, aki példát is tud mutatni.

Nos, Preisinger Sándor bizonyította, ilyen edző és ilyen pedagógus.
Kívánom neki, kívánom a gyerekeknek no és persze a szurkolóknak, hogy ez a csapat sikeres legyen a világbajnokságon.

 

De leginkább azt kívánom, hogy ezekből a fiatalokból álljon majd a jövő nagy magyar válogatottja

 



Szalai Ádám igazi példakép lett Az MTK-nál remélem egy életre megtanulták: nem kell felelőtlenül edzőt váltani!