mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Mészöly Géza két éve kongatta a vészharangot Szombathelyen – inkább kirúgták

Tegnap már foglalkoztunk a Haladás vesszőfutásával, a klub ügyvezetője elmondta, akár már tavaly is kieshettek volna. Ennél sokkal komolyabb a helyzet, hiszen Mészöly Géza már évekkel ezelőtt jelezte, hogy rossz felé halad a csapat, de nem foglalkoztak vele, inkább kirúgták.


 ANDICS GÁBOR


 


Nincs megse, a Hali menthetetlennek tűnnek.  A sereghajtó Haladás eltűnhet a magyar futball térképéről, a szurkolók tajtékoznak, fenyegetik a vezetőket, szidják a játékosokat, utóbbiak pedig egymásnak esnek az edzésen.
Mi jön még?
Mi jöhet még?
És hogyan jutott el idáig a szombathelyi labdarúgás?

2017. január: „Géza, eladják a fejed fölül a csapatot”

Egészen 2016 őszéig kell visszakanyarodnunk az időben. A Haladás az NB I egyik meglepetéscsapata, hosszú ideig a dobogót ostromolják, a sikerben óriási szerepe van két fiatal tehetségnek: a házi gólkirály Gaál Bálintnak és a hátvéd Hegedűs Jánosnak. 2017 januárjában robban a bomba: mindkét játékosra lecsapnak, Gaál a Vasashoz, Hegedűs a Puskás Akadémiához igazol. Hiába fohászkodik az égiekhez Mészöly Géza vezetőedző, mondván: csak őket ne… (Mellettük eligazol a holland légiós, Soerd Ars a Fortuna Sittardhoz és az argentin-olasz csatár, Leandro Martínez az MTK-hoz, igaz, jön Karol Meszaros, Devecseri Szilárd és - Funsho Ibrahim Bamgboye.)
- Hozzám is eljutnak olyan hangok, sőt, nekem is szegezik, hogy „Géza, eladják a fejed fölül a csapatot”. Erre csak azt válaszolhatom: tudok róla . Ha egy csapatból távozik a házi gólkirály, annak nem szoktak az edzők örülni, így vagyok ezzel én is – mondja Mészöly a Sport plusznak.



- Hazai szinten jó áron adtuk el mindkét játékost, s két olyan labdarúgót értékesítettünk, akik korábban teljesen ismeretlenek voltak, majd pedig a kritikák kereszttüzében álltak. Mészöly Gézának az egyik szeme sírt, a másik nevetett. Sírt, mert Ön sem örülne annak, ha elveszítené a házi gólkirályát, akinek a találatait valahogy majd pótolni kell, és nevetett, hogy ilyen kaliberű játékosok felépítésében neki is komoly része volt – teszi hozzá lapunknak Tóth Miklós, a Haladás ügyvezető igazgatója.

2017. augusztus: Mészöly repül...

Az addigi házi gólkirály találatait nem sikerül pótolni, ám a Haladás mégsem vall szégyent a tavasszal, a hatodik helyen végez. A nyáron rengeteg változás történik a keretben, ám valójában csak Iszlai Bence távozása tűnik érvágásnak, viszont érkezik két góllövő, Grumics és Myke Bouard Ramos. De ami ezután következik... 2017 őszén, a hetedik fordulóban a Haladás pályaválasztóként 5-1-re kikap a Puskás Akadémiától, a mérlege is legalább ennyire pocsék: 7 bajnokin 2 győzelem, 5 vereség, 5 rúgott és 15 kapott gól. Az addig remekül dolgozó Mészöly Géza – egy ötödik és egy hatodik helyezés után – repül. Utódja nem más, mint az Illés Akadémiát vezető Pacsi Bálint. A váltás – hatalmas bukás. Pacsi mérlege a Haladás kispadján: 8 bajnoki – 1 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség.
Ekkor érkezik, szinte a semmiből a szlovák Michal Hipp. És a Haladás megindul felfelé... Bár az első meccsén, Balmazújvárosban még kikapnak a zöld-fehérek, ami ezután következik... Győzelem a Ferencváros elleni stadionavatón, győzelem Felcsúton, majd újabb győzelem a csodaszép új arénában, a Videoton ellen. Hipp négy bajnokijából hármat zsinórban megnyer. A télen a Haladás leigazolja a szlovák Kolcák mellett a háromszoros cseh válogatott Rabusicot is, úgy fest, minden rendeződik.

2018. szeptember vége: Hipp is repül, a szurkolók Illés Béla ellen fordulnak

A nyugalom nem tart sokáig. A Haladás a szezon végén simán bennmarad az NB I-ben (8. hely), a nyáron ugyan változik a keret – Kiss Tamás Felcsútra igazol, mellette az ausztrál David Joel Williams távozása veszteség, azonban visszatér Gaál Bálint, sőt, jön Priskin, Dausvili, Habovda -, de 2018 ősze ismét tartogat meglepetést. A kisvárdai 1-4 végleg megpecsételi Hipp sorsát, a vezetők pedig az őszi nyolcadik forduló után arra jutnak: Hipp alkalmatlan a feladata további elvégzésére... És ami addig Szombathelyen elképzelhetetlen volt, az ekkor bekövetkezik, a Haladás-szurkolók nekirontanak Illés Bélának. A stadion mellett két felirat virít:
„ILLÉS! RÚGD KI A KÓBORT, AZTÁN MENJ UTÁNA!”
„HASZONTALAN VEZETŐK, JÁTÉKOSOK, NEM VAGYTOK MÉLTÓAK A HALIHOZ!”


Biztonsági őrök védik a játékosokat az ultráktól

Hipp megy, Horváth Ferenc jön, de megnyugvás nincs. A következő fordulóban a Paks győzi le Szombathelyen a Haladást, amit a felháborodott drukkerek megint nem hagynak szó nélkül. Eleve 15 percnyi bojkott után érkezik meg a kemény mag, „Nem kérünk az NB II-ből, hej, hej!” rigmussal. Az 1-2 után a drukkerek szidják, átkozzák kedvenceiket, a legszívesebben gyárba küldenék őket dolgozni. A lefújás után a drukkerek egy csoportja a játékosok és a vezetők által is használt sajtó- és VIP-bejárat elé vonul, amit ezért lezárnak és biztonsági emberekkel biztosítanak, így a játékosok és az autóval érkező médiamunkatársak sem tudnak távozni egy ideig.




Az ultracsoportok vezetői tartanak eligazítást az öltözőben a kezdés előtt

Még mindig 2018 ősze, a sereghajtó Haladás mérlege ekkor 11 mérkőzésen 1 győzelem, 2 döntetlen és 8 vereség. Így jön el a Videoton elleni bajnoki. Ami azonban ezt megelőzi, arra sokan rácsodálkoznak. Horváth Ferenc vezetőedző gondol egy merészet, és három vezérszurkolót, a Green White Army, a Haladás Szurkolói Kör és a Green Keyers Gents képviselőit a csapat öltözőjébe invitálja. Nem sokkal a piros-kékek elleni meccs kezdése előtt. Az előzmények után arra is számítani lehet, hogy a futballisták nem teszik zsebre, amit az ultráktól kapnak – de végül a drukkerek a támogatásukról biztosítják a játékosokat, akik annak rendje, s módja szerint megígérik, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a győzelemért. Ebből lesz aztán sima Vidi-győzelem...

2019. tavasz: Készülnek már az NB II-re?

Halmosi napokban történt kitiltása az edzésről aztán ismét a Haladásra irányítja a figyelmet. Annál is inkább, mert a tavaszi rajton a zöld-fehérek hatpontos bajnokit buknak el odahaza a Kisvárda ellen (0-1), s ezután hiába szereznek pontot Pakson, azzal semmire sem mennek. Pedig a téli erősítésre nem lehet panasz: Saláta Kornél szlovák, Galin Ivanov bolgár válogatott, mellettük az ukrán Oleh Hologyuk, továbbá Mohl Dávid (Újpest), Holdampf Gergő (Bp. Honvéd) és Rui Pedro (FTC) is érkezik, miközben a rutinos, meghatározó játékosok közül csak Grumics (ZTE) és Kovács Lóránt (Újpest) távozik.
Közben városszerte újabb plakátok jelennek meg, a fókuszban ismét Illés Béla...
A csapat pedig robog az NB II felé.



Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője: Már tavaly simán kiestünk volna, ha... Mészöly Kálmán: Nem értem, hogyan éltem túl!