mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Rég láttam ilyen korrekt viselkedést a magyar futballban!

Buzsáky Ákost egészségügyi problémákra hivatkozva azonnal hatállyal felmentették a III. Kerület vezetőedzői posztjáról. A klub felajánlotta a tisztséget annak a Kemény Kristófnak, aki Buzsákyval együtt érkezett a klubhoz, de ő olyan korrektül viselkedett barátjával, hogy olyan nagyon-nagyon rég nem láttunk a magyar futballban.


 


Buzsáky Ákos tavaly nyáron érkezett Óbudára.
A futballista előtte itthon az MTK-ban és a Ferencvárosban játszott, külföldön, Portugáliában az FC Portóban, az Académicában, majd Angliában a Plymouth, a QPR, a Portsmouth és a Barnsley-ban légióskodott, és pályafutása befejeztével szinte azonnal elkezdte építeni edzői pályafutását: az édesapja által alapított GRUND FC-nél vállalt szerepet és több korosztálynál is tevékenyen részt vett a szakmai munkában. két éve – angliai profi labdarúgómúltjának köszönhetően – a PFA edzőképzésén tanulja a szakmát, előbb a manchesteri LEVEL 2-es, majd a Burnley-ben tartott LEVEL 3-as képzésen vett részt.

Edzői filozófiája megegyezik a játékosfelfogásával: maximalista, ambiciózus, jelentős célokat tűzött ki maga elé. Igyekszik felhasználni azokat a tapasztalatokat, amiket karrierje során gyűjtött, próbálja átvenni azokat a számára szimpatikus módszereket, melyeket többek között édesapjától, idősebb Buzsáky Ákostól, majd Henk ten Catétől, José Mourinhótól, Tony Pulistól, Ian Holloway-től, vagy éppen korábbi magyar szövetségi kapitányoktól lesett el.

- Volt egy elképzelésem az edzői karrieremet illetően, azt terveztem, hogy a Grundnál készítem fel magam a pályára, gyerekcsapatoknál, különféle korosztályoknál szerzek rutint, hogy aztán feljebb léphessek.  Mindig is a felnőtt labdarúgásban akartam szerepet vállalni, de tudtam, hogy az utánpótlás az a terület, ahol eleinte fejlődhetek. Hivatalosan két éve dolgozom, és bevallom, nem reméltem, hogy idén nyáron egy felnőtt klub bennem lát fantáziát. Az életben vannak olyan pillanatok, amikkel nem számol az ember, de ha jön, meg kell ragadnia! A III. kerületi TVE vezetősége megkeresett és felvázolta, hogy velem képzeli el az egyesület a merészebb célok megvalósítását, akkor görcsbe rándult a gyomrom. Legutóbb akkor éreztem ilyet, amikor a QPR ajánlatot tett nekem. Megtisztelő ez a felkérés és egyben hatalmas kihívás is. Mindig is komoly célokat tűztem ki magam elé, szeretem, ha teher van a vállamon – márpedig a III. kerületi TVE az NB II-be vágyik, és az elöljárók úgy látják, velem a szakmai stáb élén ez idővel elérhető. Nem tartom magam kész edzőnek, nem mondtam le arról az útról, amit elterveztem, ugyanúgy képzem magam a jövőben is, tartom a kapcsolatot az angol edzőképzés kurzusvezetőivel, és bízom benne, hogy jövő nyáron felvételt nyerek a Level 4-es tanfolyamra. Nem lenne rossz, ha oda már NB III-as bajnok edzőként érkezhetnék  mondta akkoriban Buzsáky Ákos, de a kaland mindössze alig fél évet tartott.



Az okokról csak egy sejtelmes nyilatkozatot adott ki a klub.
„A III. kerületi Torna és Vívó Egylet vezetősége a mai napon azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól Buzsáky Ákos vezetőedzőt egészségügyi problémái miatt. Az Egyesület ugyanakkor minden segítséget megad a jövőben is Ákos részére, hiszünk benne, hogy ez a sajnálatos, de egyben elengedhetetlen döntés az ő gyógyulását szolgálja.”

Nos, hogy milyen betegségről van szó, arról máris szárnya keltek különböző – rosszindulatú - pletykák, de ezekkel nem akarunk foglalkozni. Reméljük, hogy Buzsáky rendbe jön és visszatér a magyar labdarúgásban.

Foglalkozni kell viszont eddigi pályaedzőjének, Kemény Kristófnak a magatartásával.
Buzsáky Ákossal Kemény Kristóf érkezett a szakmai stábba, aki kollégájával együtt végzi az edzőképzést Angliában. Számára érzelmi kérdés is volt a munkakör, hiszen annak idején a III. Kerületben lett felnőtt labdarúgó és nagy vágya valósult meg azzal, hogy edzőként térhetett vissza oda, ahol éveken át futballozott.

Értelmes döntés volt tehát a klub részéről, hogy Buzsáky menesztése után Kemény Kristófot kérte fel vezetőedzőnek…..

De a szakember nem ült le barátja helyére!
„Az Egyesület vezetősége Kemény Kristóf másodedző számára felajánlotta a folytatás lehetőségét, de ő jelezte, nem él az ajánlattal, hanem azonnali hatállyal kérte megbízási szerződésének felmondását, melyet az Egyesület vezetősége tudomásul vett és elfogadott.”

Úgy látszik, Kemény Kristófban él még az a betyár becsület, ami sajnos már kihalt a magyar futballból. És úgy látszik, Kemény Kristóf úgy gondolja, neki akkor is a barátja mellett van a helye, ha az bajban van.

Reméljük, hogy ez valóban így van, és fejet hajtunk Kemény Kristóf előtt!

 

 



Ünnepi díszbe öltözik a Honvéd-címer Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője: Már tavaly simán kiestünk volna, ha...