mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Sportigazgató képzés, magyar módra!

Hazánkban egyre elterjedtebb az, hogy a klubok sportigazgatót alkalmaznak. Gondolt hát egyet az MLSZ, és immár náluk is lehet ilyen végzettséget szerezni. Csak az a baj, hogy míg mondjunk Kovács Zoltán, a Vidi sportigazgatója, vagy épp Polyák Balázs, az MTK sportigazgatója négy éven át egy főiskolán tanulta a „szakmát”, addig az MLSZ-nél azt gondolják, tizenöt nap is elég ehhez. Na és persze rengeteg pénz, hiszen a tandíj elég magas.


Hogy mi a feladata egy sportigazgatónak?

Nos, amikor Berndt Storckot nevezték ki utánpótlás sportigazgatónak az MLSZ-nél, akkor az 52 éves német szakember feladatai közé tartozott a magyar utánpótlásfutball egészének fejlesztése, a Double Pass vizsgálati eredményeinek felhasználásával elkészült utánpótlásképzés-koncepció gyakorlati végrehajtása, az akadémiai rendszer működésének szakmai felügyelete és koordinálása, valamint az A-válogatott szakmai támogatása is.

Szombathelyen egy, a neten fellelhető irat szerint a sportigazgató feladata a szakmai munka felügyelete. A labdarúgók igazolására, átigazolására, kölcsönadására, marketing jogának átruházására vonatkozó-, valamint a labdarúgók üzleti értékét befolyásoló egyéb szerződések előterjesztésére. Kapcsolattartás a MLSZ-el, egyéb szakmai felügyeleti szervvel. Feladata a felnőtt és utánpótlás csapatok szakmai munkájának teljes körű összefogása. A biztonsági igazgató által elvégzett munka felügyelete.          Feladata a Szombathelyi Haladás Kft. szervezési és propaganda tevékenységének ellátása. Kapcsolattartás a sajtóval és tájékoztatási szervekkel. Javaslatot készít a felkészítéshez, versenyzéshez szükséges  feltételekhez. Tevékenyen részt vesz az edzőtáborok, edzőmérkőzések, versenyek, versenyzéshez szükséges feltételek megszervezésében. Az Akadémia kapcsán felmerülő szervezési-ügyintézési teendők ellátása.

Ebből is látszik, hogy a sportigazgató feladat széles körű és egészen nagy tudást igényel.

Kovács Zoltán, a Vidi sportigazgatója például már játékos pályafutása során készült a későbbi sportvezetői feladatokra.
Ha jók a mifocink.com információi, akkor ő például rekreációs-sportszervezés szakot is végzett a főiskolán, de meg kell említenünk Polyák Balázs, az MTK sportigazgatóját is, aki szintén főiskolát végzett, a sportvezetői pozícióra éveken át készülő szakember.

Nos, miután az MLSZ-nél évekkel ezelőtt megreformálták az edzőképzést – melynek köszönhetően ma már egy nyolc napos tanfolyam többet ér, mint a TF-en végzett négy év – most úgy gondolták, ideje sportigazgatókat is képezni.

Persze, nem négy évig, hiszen az MLSZ szerint erre elég 15 nap is.




A szövetség és a Double Pass belga cég közös szervezésében ugyanis sportigazgató képzést indított januárban, ami májusig tart.

Közlésük szerint „a sportigazgató képzés célja, hogy a jelentkezők olyan képességeket és szakismereteket sajátítsanak el, melyekkel hatékonyan tudják irányítani sportigazgatóként egy professzionális klub futball részlegét. Sikeres felvételi esetén a jelentkezők öt alkalommal egyenként háromnapos képzéseken vesznek részt, melyekből négy Magyarországon, egy pedig külföldön kerül megrendezésre. A tanfolyam a sportigazgató feladatainak megismerésére koncentrál, különös tekintettel az alábbi területekre: klubstratégia, strukturális alapelvek, vezetéselmélet, menedzseri képességek, a professzionális futball környezet részletesebb megismerése, a felnőtt és az utánpótlás kapcsolata, közös működése,  játékosok kiválasztása, szerződések tárgyalása, kommunikációs és szervezési ismeretek.

Persze, nem jelentkezhetett bárki, hiszen három pontban szabták meg a részvételi feltételeket.

1. Képesítések:
• minimum érettségi, előny az egyetemi vagy főiskolai végzettség
• előny az UEFA ‘B’ Licence vagy magasabb edzői oklevél
• tárgyalási szintű angol nyelvtudás (az oktatás angol nyelven történik tolmáccsal)

2. Készségek, szaktudás, tapasztalat:
• labdarúgó múlt, előny a profi labdarúgó karrier
• vezetői (lehetőleg labdarúgás területén szerzett) tapasztalat
• előny a nemzetközi sportvezetői tapasztalat

3. Személyes tulajdonságok:
• kiváló kommunikációs készség
• döntéshozó képesség
• eredmény orientáltság
• nyitottság
• rendszerszemlélet

 Jelentkezni angol, német vagy francia nyelvű önéletrajzzal, erkölcsi bizonyítvánnyal, a klub vagy MLSZ ajánló, támogató levéllel, angol, német vagy francia nyelvű bemutatkozó videóval – amiben ecsetelni kellett milyen képességekkel rendelkezik, amely alkalmassá teszik a sportigazgatói poszt betöltésére a klubjában, valamint hogyan látja szerepét a magyar labdarúgás fejlesztésében – lehetett.

Az MLSZ szerint tehát 15 nap alatt olyan sportigazgatókat lehet képezni, akik majd kiválóan elvezetnek egy NB I-es klubot.

Az MLSZ szerint tehát 15 nap alatt olyan sportigazgatókat lehet képezni, akik majd előrébb lendítik a magyar labdarúgást.

Azért ez nonszensz!

És a csattanó, amiből kiderül, mi is a lényeg, most következik.
Az öt hónapig, pontosabban 15 képzési napig tartó „tanfolyam” tandíja…..


1.200.000 forint +áfa.

 

   



Királynak királynak kellett volna maradnia Ünnepi díszbe öltözik a Honvéd-címer