mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Őszinte fejhajtás Mányi József és a Győr előtt!

Nem mindennapi történet játszódott le a héten a magyar futballban. Győrben elküldték a klubot 1992 óra szolgáló Stark Péter, mondván, nincs meg a megfelelő edzői végzettsége ahhoz a munkához, amit végez, ráadásul a kassza sincs túl tele. A honi sajtó felkapta az ügyet, főleg úgy, hogy kiderült: Stark Péter egyedül neveli két gyermekét egy garzonban, félretett pénze pedig nincs. A győri tulajdonos pedig, amint megtudta, hogy Stark egyik pillanatról a másikra szinte kilátástalan helyzetbe került, visszavette őt a klubhoz, talált neki helyet addig, amíg rendeződik a magánélete. Igazi emberi történet ez, amely sajnos egyre inkább kiveszőben van Magyarországon.

Stark Péter sorsa rendeződni látszik (Fotó: www.cincerfoto.hu / Pintér Ádám) 

Stark Péter 1992 és 2009 között szerepelt a Győrben, 19 alkalommal pályára lépett a válogatottban is. Pályafutása befejezése után volt a klubnál utánpótlás-edző, majd másodedző, sőt, egy meccs erejéig megbízott vezetőedző is.

Arról már korábban is írtunk, hogy Győrben nem minden úgy alakul, ahogy azt eltervezték, hiszen amellett, hogy a csapat nagyon messze van a feljutástól, a kasszába sem folyik be annyi pénz – vagy inkább kifolyik onnan – amennyit a vezetők terveztek.

A nagy őszi takarításnak így már „áldozatul esett” néhány játékos, most pedig Stark Péteren volt a sor.
És valljuk be őszintén, a hivatalos indoklás teljes mértékben megállta a helyét. Stark Péternek ugyanis B-licences végzettsége van, és az NB II-ben az első csapatnál is csak A-licenszes edző dolgozhat. Ráadásul mivel a győri utánpótlás elit akadémiának számít, ezért a 14 év feletti korosztályoknál is csak minimum A-licensszel rendelkező edzőket kell foglalkoztatni.
A képlet tehát egyszerű: mivel valakit (valakiket) el kell küldeni ahhoz, hogy a klub gazdasági helyzete rendeződjön, Stark Péternek pedig nincs megfelelő végzettsége, őt küldték el.

Őszinte leszek, ez cégvezetői szempontból teljesen racionális döntés.
Ám ezután belépett a sztoriba az emberi tényező is.


 Takaritó munkatársakat keresünk több területre azzonali kezdésel!
Telefon: 0670/602-17-07   0620/356-00-34



Kiderült, Stark Péter egyedül neveli gyermekeit, és mivel eddig a futball volt a mindene, nem gondolt a labdarúgás utáni időszakra. Félretett pénze nincs, így úgy döntött, elmegy Bécsbe – egy csomagküldő céghez dolgozni.
De egy nap alatt minden megváltozott – legalábbis ideiglenesen.

- A mai napon volt egy megbeszélésem Mányi József tulajdonos úrral, aki elmondta: szembesült az anyagi helyzetemmel, valamint azzal, hogy egyedül kell nevelnem a két kisfiamat egy garzonban, és úgy döntött, visszavesz az utánpótlásba. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem az ETO vezetőségének, és a tulajdonos úrnak, hogy újra az ETO-nál dolgozhatok. Mindig is szerettem a gyerekekkel dolgozni, úgyhogy nem ismeretlen számomra a közeg. Ha a sors nem szól közbe, mint ahogy tette az elmúlt napokban, akkor az év végéig fogok edzősködni az ETO-nál, ugyanis akkor fog lejárni az edzői képesítésem. Utána már nem szeretnék edzőként dolgozni a magyar fociban. Továbbra is tartom magam ahhoz, amit korábban mondtam, az élet más területén szeretnék helytállni. Nagyon jól éreztem magam kedden a csomagfuvarozás során, nem mellesleg pedig ezen a területen kamatoztathatom majd a német nyelvtudásomat Bécsben – mondta Stark Péter a csakfoci.hu-nak.

Mindezt Soós Imre, az ETO ügyvezetője is megerősítette.

Most jutott tudomásunkra, hogy Péter milyen nehéz anyagi helyzetben van, és egyedül neveli a két gyermeket! A tegnapi napon egyeztettünk Mányi József tulajdonos úrral, aki a mai napon behívatta Stark Pétert egy négyszemközti megbeszélésre. Ezután döntöttünk úgy, hogy tekintettel Péter helyzetére és a gyermekei jövőjére, álláslehetőséget biztosítunk neki a végzettségének megfelelő munkakörbe mondta Soós, aki hozzátette, az egykori játékos egy másik edző mellett dolgozik majd a gyerekcsapatoknál.

Mi pedig csak óriási tisztelettel tudunk fejet hajtani Mányi József és az ETO előtt, mert az ilyen döntések adják vissza azt a hitet, hogy van még emberség és tisztelet ebben az országban!



Pál Zoltán: MIndig ez volt az álmom Részletes edzésterv alapján készül a női vb magyar játékvezetője!