mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Hazánkban nagypályás edzőnek kell lenned, hogy futsal edző lehess!

A futsal az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág. A kispályás futball speciális módja hazánkban is népszerű, egyre többen játsszák, bajnokságunk egész jó színvonalú, válogatottunk pedig az európai középmezőny tetejéhez, vagy mondjuk úgy, az élmezőny aljához tartozik.  A mifocink.com megnézte, hogyan lehet valaki futsal edző, de nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, ez ma Magyarországon egyáltalán nem egyszerű. Sőt, ha valaki nem nagypályás edző, nem is lehet kispályás edző.


Külföldön a két sportág már nagyon rég teljesen elvált egymástól, bár kétségtelen, hogy nagypályás edzéseken alkalmaznak futsalos gyakorlatokat (és nem fordítva!). ám valljuk be, nem elképzelhetetlen, hogy a futsal hazai fejlődésével vannak olyan sportolók, akik szinte egyáltalán nem játszottak nagypályán, a futsalt szeretik, sőt, futsal edzők szeretnének lenni.

Erre az MLSZ lehetőséget is ad, hiszen folyamatosan indulnak futsal edzői tanfolyamok.  A jelentkezési feltételek között azonban meglepve vettük észre, hogy ahhoz, hogy valaki „kispályás” edző legyen, „nagypályás” edzőnek is lennie kell. 

A jelentkezési feltételek ugyanis a következőek

• megadott e-mail címre beküldött, kitöltött jelentkezési lap
MLSZ Grassroots „C„diploma
• érettségi bizonyítvány fénymásolata
• rövid, szakmai önéletrajz
• orvosi alkalmassági igazolás
• 30 nap nem régebbi erkölcsi bizonyítvány

Mindez azt jelenti, hogyha valaki tegyük fel soha (vagy csak rövid ideig) nem játszott nagypályán, sőt, nem is akar nagypályás edző lenni, ahhoz, futsal edző legyen, előbb el kell végeznie a nagypályás- MLSZ Grassroots „C„ - edzői tanfolyamot.


 Takaritó munkatársakat keresünk több területre azzonali kezdésel!
Telefon: 0670/602-17-07   0620/356-00-34



Természetesen megkérdeztük az MLSZ-t, erre miért van szükség, és a szövetség válaszolt is, íme:

„A különböző edzői tanfolyamokkal kapcsolatos kötelezettségeket, lehetőségeket, jogokat az MLSZ Elnöksége által elfogadott ELN-5 2018 (03.13.) számú határozat melléklete Tanulmányi, vizsga-, és továbbképzési szabályzata tartalmazza. Ennek a szabályzatnak az alapját a tanfolyamok tananyagának egymásra épültségére és az ebből kialakított életpályamodell adja. Az MLSZ Grassroots „C” tanfolyam tananyaga az U7 korosztálytól az U13 korosztályig terjed. Ezekben korosztályokra lebontva feldolgozásra kerülnek a biológiai, pszichológiai, szociális, etikai, higiéniai jellemzők és az ezekből fakadó képzési célok, amelyek nagyon sok esetben mind játék területben, mind létszámban megegyeznek a futsallal.

A fent említett korosztályokba tartozó gyerekek ismerete, jellemzői, illetve a velük való bánásmód, pedagógiai és szervezési ismeretek nem különböznek egymástól, csak azért mert teremben vagy szabadtéren folyik a képzés.

Fustal Alapfokú edzőképzés a Grassroots C tanfolyamon megszerzett tudásra és tapasztalatokra épül a korosztály sajátosságain belül kiemelve a futsal specifikumokat.

A gyakorlati részben Grassroots C gyakorlatokon szerzett edzői tudást és gyakorlatot futsal specifikussá fejleszteni, ahol a futsalt jellemző globális edzésmódszertan használata és az ebben használt hibajavítás, ami a Grassroots C tanfolyam nélkül nem lehetséges, hiszen alapok nélkül nem lehetséges a specializálás. A korrekt tájékoztatáshoz feltétlenül fontosnak tartjuk az esetleges félreértések kiküszöbölését. A kérdésében említett „egy, a sportágában "első lépcsős képzéshez" felnőtt edzői végzettség?”, sajnos ebbe a kategóriába tartozik. Az MLSZ Grassroots C képzés során kizárólag csak a már említett korosztályokra vonatkozó tananyagok kerülnek feldolgozásra, és így az utánpótlásban dolgozó edzők a célközönség. A hasonló szintű felnőtt edzői végzettség az MLSZ Amatőr C. A továbbiakban, mint eddig mindig az Edzőképző Központ nyitott a tájékoztatásra az edzőképzéssel kapcsolatos kérdésekben a valós, hiteles és korrekt információk érdekében. Megemlítésre méltó lehet még a labdarúgás képzésben, mint egy hungarikumként a futsal képzés beépítése (UEFA B és A tanfolyamokon), ami az MLSZ törekvésének egyik sarkalatos pontja is szükségesség teszi a két tanfolyam valamilyen szintű összekapcsolását (és az edzők összekapcsolását akár rálátás szintjén, akár fizikai valójukban... azonos csapat két bajnokság- futsal és grassroots- azonos edzővel). A két UEFA tanfolyam hallgatói közül senkinek nem merült még fel az a kérdés, hogy „Mi szükségük van nekik erre, hiszen ők nagypályás edzők?”


  Irodák, lakások (és egyéb) takaritási munkákat vállalunk!
Gyors igényes munkavégzés!
                          Telefon: 06-70/6021707, 06-20/3560034


Nos, a korrekt tájékoztatásból kiderül, hogy a futsal edzői tanfolyam lényegében egy speciális tanfolyam. Felnőtt képzés nélkül nem is lehet rá jelentkezni.

Ahogy egy testnevelő tanár - és egyébként gyakorló futsal edző - mondta: olyan ez, mintha csak akkor lehetnél úszóedző, ha elvégzed a búváredzői tanfolyamot is.

Talán ésszerűbb lenne, hogy amit a már többször említett MLSZ Grassroots C képzésen – ami egyébként egy 8, azaz NYOLC napos képzés – leoktatott anyagot a futsaledzőin is leoktatnánk. Akkor egyrészről nem lenne szükséges a felnőtt edzői végzettség ahhoz, hogy valaki futsal edző legyen, másrészről többen is jelentkeznének a futsal edzőire.

A legutóbb meghirdetett tanfolyam ugyanis a kevés jelentkező miatt elmaradt!


 

    



A Rossi-jelenség Pál Zoltán: MIndig ez volt az álmom