mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az újpesti szurkolók viselkedéséért miért a fradistákat bünteti az MLSZ?

A mai ínséges időkben, amikor üresen tátonganak a milliókból felépített csili-vili stadionok, a szurkolók elleni bűntett, ha az MLSZ zárt kapus meccset rendel el. Ráadásul az Újpest-Fradi az a mérkőzés, melyre akár még több ezer néző is összejöhetne. De nem jöhet, mert a nagytudású Fegyelmi Bizottság így döntött.

Ilyen kép nem lesz a februári Újpest-Fradin! 

Az MLSz tájékoztatása szerint „a klubok munkájának, a jobb infrastruktúrának és a szurkolótáborok folyamatosan javuló hozzáállásának köszönhetően az MLSZ Fegyelmi Bizottságának az elmúlt időszakban kimondottan ritkán kellett súlyosabb büntetéseket kiszabnia a klubokra. A rasszizmussal és az etnikai diszkriminációval szemben az UEFA szabályozása alapján kell eljárnia az MLSZ-nek. Ezen cselekmények az európai szövetségnél a legszigorúbb elbírálás alá esnek, és így ezekre a zéró tolerancia elve érvényes a kontinens minden futballpályáján, tehát – kötelező érvénnyel – hazánkban is.

Ez alapján a Fegyelmi Szabályzat 40. paragrafusában egyértelműen rendelkezik a stadionokban tapasztalható rasszizmusról és az etnikai diszkriminációról: első előfordulása esetén szektorbezárás, minden további esetben stadionbezárás az egyedüli kiszabható büntetés ilyen esetekben.

Az Újpest FC szurkolói első alkalommal a november 21-i, MOL-Vidi elleni idegenbeli OTP Bank Liga mérkőzésen tanúsítottak rasszista magatartást, majd szintén a MOL-Vidi elleni december 8-i hazai bajnoki találkozón ismét megszegték a Fegyelmi Szabályzat 40. paragrafusát. 

Az MLSZ-re kötelezően előírt fenti döntési mechanizmust számos alkalommal kommunikálta a klubok és a szurkolók felé, így mindenkinek tisztában kellett lennie azzal, hogy e cselekmények előfordulása milyen büntetéshez vezet.”

Ezt tehát a magyarázata annak, hogy az MLSZ egy zárt kapus mérkőzésre és egymillió forintra büntette meg az Újpest FC-t . A következő hazai meccsét éppen a Ferencváros ellen vívja az Újpest február 9-én.

Persze, tökéletesen értjük, hogy az UEFA előírásait be kell tartani, csak épp az MLSZ úgy teszi ezt meg, hogy saját magára nem tarja érvényesnek ezeket a szabályokat. Korábban már írtunk arról, hogy az MLSZ hivatalos válaszban is megerősítette: ha egy olyan meccsen ahol egy klub a rendező, és rendbontás történik, akkor a rendező klub a felelős, ám ha egy olyan mérkőzésen – például Magyar Kupa döntő – történik rendbontás, ahol az MLSZ a rendező, annak nincs semmilyen következménye a rendező felé.

Ha az MLSZ rendez meccset, ott csak a szurkolók lehetnek hiábasak - az MLSZ nem!

Ennél is érdekesebb kérdés, hogy egy ilyen rangadón – hogy csak a mostani példánál maradjunk - az újpesti szurkolók viselkedéséért miért bűnhődnek a Ferencváros szurkolói. Mert az talán még rendben is lenne, hogy a hazai csapat szurkolót az MLSZ „kizárja” a meccsről, de miért teszi meg ugyanezt a jelen esetben vétlen ferencvárosi drukkerekkel. Nem mellesleg a játékosoknak sem mindegy, hogy szurkolóik biztatják-e őket, vagy sem, de ezzel, és az ehhez hasonló döntésekkel a játékosokat is bünteti az MLSZ


Persze, ez megint egy olyan kérdés, amire értelmes választ nem biztos, hogy kapunk!



Huszti Szabolcs milliós összeget adományozott a beteg gyerekeknek! Urbán Flórián: Olyanok döntenek a magyar futballban, akiknek még tornazsákjuk sem volt!