mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Most akkor tényleg takarodjon Vignjevic?

Az Újpest három nappal ezelőtt, talán az év legjobb játékát nyújtva győzte le a bajnok Vidit. Ugyanez az Újpest (vagy majdnem ugyanez) három nappal korábban címvédőként kiesett a Magyar Kupából, miután az utolsó utáni percben kapott góllal kikapott a Kaposvártól. Zúgott is a „Vignjevic takarodj”! De vajon tényleg „takarodnia kellene Vignevicnek? Nos, a válasz egyértelmű!


HIRDETÉS

Megjelent Fehér György sportújságíró első, nem sporttémájú regénye, A kemény fiúk is sírnak néha. Vásárlás előtt belehallgatnál a könyvbe? Itt a lehetőség! Most Urmai Gábor, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze olvassa el neked az első fejezet. Amennyiben megtetszett, megrendelheted a szerző által dedikált könyvet postai utánvétellel de szállítási díj nélkül a "akemenyfiukissirnakneha@gmail.com" e-mail címen.Nagyszerű karácsonyi ajándék lehet!


Véleményem szerint az Újpest akkor bukná a legnagyobbat, ha nem Vignjevic ülne a kispadon.
A szerb szakember a legrégebben „hivatalban” lévő edző az NB I-ben. 2013-ban, azaz öt évvel ezelőtt vette át az Újpestet, és bár sokan azt mondják: azóta csak egy Magyar Kupát nyert – most már ugye kettőt – én úgy tartom: bravúrral nyert két Magyar Kupát.

Igaz, most kiesett, címvédőként, de megesett ez már más csapattal is.
Sőt, olyan is előfordult már, hogy egy alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben maradt alul egy jobb(nak vélt) csapat.

Való igaz, az Újpest az a csapat, amelyik mindig „majd jövőre” lesz bajnok, de ez nem Vigjnevicnek, hanem a tulajdonosnak köszönhető.  Mert volt idő, amikor talán még Roderick Duchatelet sem tudta, mit akar csinálni majd a csapattal, sőt, volt idő, amikor a belga futballcsalád – a Duchatelet-család tulajdonában több klub is volt – utolsó helyén állt az Újpest.

Azt se feledjük el, hogy volt idő, amikor a lilák nem igazolhattak egyetlen játékost sem, volt idő, amikor hiába nyertek Magyar Kupát, nem indulhattak az európai kupákban, és volt idő, amikor egyetlen egy csatár sem volt a keretben, Vignjevics mégis, mindig, minden körülmények között karakteres csapatot épített, amelyik bár nem nagyon szólt bele a dobogós helyek elosztásában, kiesési gondjai sem voltak.

Igaz, legalább életben van az Újpest, és nem kallódik, ám ettől még tény: az edző lényegében évről évre – már bocsánat – a szarból próbál várat építeni, és ezt a körülményekhez képest egész jól megteszi. És igen, ebben a csapatban inkább benne van egy hétközi meccsen egy NB II-es csapattól való kiesés, mint az elmúlt öt évben szerzett két Magyar Kupa diadal.

Azt gondolom, Vignjevics fejében sokkal, de sokkal több van a futballról, mit sok más, egyébként NB I-ben vagy NB II-ben dolgozó szakembernél, és ezt az elmúlt öt évben bőven bizonyította.



Diósgyőr, Vidi, Fradi: Nem kispályások! Világbajnoki ötödik a magyar válogatott!