mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Olasz meló Magyarországon!

Jó időzítéssel, a vasárnapi, finnek elleni 2-0-ás győzelem másnapján mutatták be a Marco Rossi –  Olasz meló Magyarországon című könyvet. A szerző Ch. Gáll Andrásnak már a kezdet kezdetén, Rossi budapesti bemutatkozásakor feltűnt, hogy a mester roppant érdekes és egyenes ember.

– Ott voltam a bemutatkozó sajtótájékoztatóján, amikor kinevezték a Honvéd edzőjének, és azon nyomban szimpatikussá vált. Mindig a frankót mondta, nem beszélt mellé, ami itthon kifejezetten szokatlan volt – mondta könyv bemutatóján a szerző és hozzáfűzte, a könyv megírását még azelőtt elhatározta, hogy az olasz trénert szövetségi kapitánynak nevezték ki.

Azt persze merészség lenne, kijelenteni, hogy szinte magától íródott meg a könyv, ám Ch. Gáll András elárulta, nagyon gördülékenyen haladt az anyag felvétele, Rossi, akár “éjjel kettőkor, a Duna jegén” is leült vele beszélgetni. Jobbára azonban a mester Dunaszerdahelyen töltött időszakában dolgoztak együtt. Mellesleg az “Olasz melóban” megszóló kispesti klubtulajdonos, George Hemingway, a válogatott kapus Gróf Dávid, Märcz Tamás, a vízilabdázók kapitánya is készséggel állt a szerző rendelkezésére. Utóbbi esetében tartozunk némi magyarázattal, mert – kevesek előtt ismert, de ez is kiderül a könyvből – Rossi fia, Simeone a sokszoros olasz bajnok, Posilippo pólósa, aki nyolc, tíz éve a vízben sokszor nézett farkasszemet Märcz Tamással.

– Egyébként szinte teljesen érthetetlennek tűnt a számomra, hogy Rossit egyetlen magyar élvonalbeli csapat sem kereste – folytatta Ch. Gáll. – Nincs benne abban a bizonyos körben, amelyből kikerülnek a hazai edzők, akár van eredményük, akár nincs. Pedig csodát tett Kispesten, esélytelen csapatból faragott bajnokot, de a hazai NB I-be mégsem kellett. Szerencsére, az MLSZ időben felébredt.

– Mi tetszik annyira Magyarországon? – kérdez vissza a kötet társszerző főszereplője. – Az már biztos, hogy ez a második hazám, és gyerekkori álmom vált valóra, hiszen drága, jó nagyapámnak a Grande Torino mellett a magyar Aranycsapat volt a kedvence. Puskás Honvédje után pedig a magyar válogatott kispadját is megkaphattam, úgy érzem befogadtak, hálás vagyok a magyar emberek szeretetéért, a sok jóért, amiben itt részesülhetek.

Például a róla szóló könyvért is, bár egyes elfogultabb rajongók szerint, a könyv után akár szobrot is kaphat valahol Marco, ha kivezeti a csapatot az Európa-bajnokságra.
– Szobor ügyben nem vagyok illetékes, de ha tényleg ott leszünk az Eb-n, a Rossi-könyv folytatását előre megígérhetem – szögezte le a szerző.



Hogy kerülnek a stadionokba olyan verőlegények, akiket a klubok fizetnek? A lilák nyílt levélben fordultak az MLSZ-hez!