mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Hogy kerülnek a stadionokba olyan verőlegények, akiket a klubok fizetnek?

Sajnos nem ért véget a Vidi-Újpest mérkőzés egy kis botrány nélkül. Mint arról szinte már minden oldal beszámolt, fekete ruhás, kommandósoknak beöltözött emberek ütötték-vágták az újpest szurkolókat. Vezetőjük most közleményt küldött, melyből kiderült: ők az újpesti biztonsági embereket védték, és azért vannak kommandósnak öltözve….mert csak. Mert ők azt gondolják, hiába az előírás, ha nekik ez tetszik, akkor így öltözködnek!

Szerdán, a Vidi-Újpest meccsen tömeges dulakodás/verekedés alakult ki.

Az okokról már mindenki írt, ismételni nem akarunk senkit.
Az viszont biztos, hogy a verekedésben/dulakodásban a rendezőként léptek fel egységes kinézetű csoport tagjai, akik az MLSZ Biztonsági Szabályzatát megsértve nem viseltek megkülönböztető mellényt. 

Viseltek viszont fekete bomberdzsekit, fekete gyakorlónadrágot és fekete beretsapkát, vállukra nemzeti színű jelvényt varrtak. Sem az előírt „rendező” vagy „vezető” felírat, sem pedig azonosító szám nem volt látható rajtuk, csupán egy Sec.-felirat virított a hátukon.
Az arcukat pedig eltakarták!
És ököllel ütöttek mindenkit, aki a közelükbe került!

Verőlegényeknek (ha már a Sec felíratot vesszük, abból asszociálva a sokaknak a rosszemlékű securitate jut az eszükbe, másokban pedig a videót nézve felsejlett a Fradi szurkolók pozsonyi szervezett összeverése) néztek ki – mert azok is voltak.

De hogy kerülnek a stadionokba verőlegények?




Nos, azóta kiderült, hogy ezeket a verőlegényeket a Vidi alkalmazza.
Pontosabban Fehérváron a HardGuard Group Zrt.-t alkalmazzák

Azt a HardGuard Group Zrt.-t, amelynek székesfehérvári helyszíni vezetője az a Tóth Csaba volt, aki az ismert maffiavezér, Szlávy Bulcsú testőreként kezdte, majd a Ferencváros biztonsági vezetője volt abban a kétezertől kezdődő zűrös időszakban, amikor rendszeresek voltak a szurkolói balhék.

Hiába azonban a zűrös múlt, Tóth Csaba és a biztonsági szolgálat mára megkerülhetetlen tényező a magyar futballban: az index.hu értesülései szerint az utóbbi években is több NB I.-es csapatnál Tóth Csaba és emberei szolgáltatták vagy szolgáltatják a biztonságot, például a Felcsútnál, a Haladásnál vagy a Kispest Honvédnál is.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ugyanilyen kommandós ruhába öltözött emberek voltak a III. kerület pályáján akkor, amikor az NB II-es Vác ott játszotta a mérkőzéseit.

És hogy miért néznek ki ezek az emberek úgy, mint a kommandós verőlegények?
Nos, mert a vezetőjük így gondolja!
Mert szerinte rossz az MLSZ előírása, így nem tartják be.

„Ahogyan az eddigiekben az MLSZ részére, úgy most is nyomatékosan hangsúlyozzuk , hogy a sárga mellényes “staff” személyzet alkalmatlan a fizikai támadások elhárítására, ezért szorgalmaztuk az elmúlt időszakban a sárga mellényt nem viselő fekete ruhába öltözött, bevetési szolgálat alkalmazását, mely szolgálatot teljesítő munkatársaink az efféle helyzetek megelőzésére, kezelésére kaptak és kapnak képzést. A sárga mellény használatára vonatkozólag megjegyezzük, hogy a hivatkozott szabályzat tartalma tévesen fogalmaz és félreérthető, figyelemmel arra, hogy ezen analógia alapján a VIP helységben tartózkodó biztonsági szolgálatnak is sárga mellényt lenne szükséges viselnie. Megjegyezzük továbbá, hogy a sárga mellény viselése egy a videón látható éles helyzetben baleset- és életveszélyes is lehet, mivel a mellénybe kapaszkodva a lelátóról egy beavatkozás esetén a biztonsági személyzet munkatársát letaszíthatják, földre ránthatják és a földre kerülve kilátástalan helyzet alakulhat ki.Több alkalommal kezdeményeztük a biztonsági kérdések szakmai megvitatását, de egyelőre kezdeményezésünk süket fülekre talált. Sajnálattal kell tudomásul vennünk, hogy nem a prevenció, a megelőzés kerül előtérbe egy-egy ilyen rendbontás kialakulása esetén , hanem egyből felelősöket keresünk, büntetésért kiáltunk, magánszemélyek életébe avatkozunk bele, azt sejtetve, hogy bármilyen anomália, törvénysértés részesei lennének. Csak remélni tudjuk, hogy a hasonló esetek elkerülése és megelőzése céljából az egyeztetések megkezdődnek a szakmai alapon minden igényt kielégítő szabályozási rendszer kialakítására irányuló tárgyalások –írta a dr. Mikó István Stratégiai vezető az index.hu-nak küldött levelében, ami több okból is pofátlanság!

Egyrészről egyébként az érvényes Biztonsági Szabályzat szerint a VIP-ben tartózkodó rendezők számára mellény helyett öltöny viselése is megengedett, de ez csak a kisebb hiba.

A levél nem tartalmazza, hogy miért nincs az embereken azonosító szám, miért nem a megfelelő, azaz az MLSZ által előírt felírat van a hátukon, és miért van egyeseknek eltakarva az arca!

Lehet, hogy az MLSZ előírása rossz, de ezt a céget, ezeket az embereket azért szerződtették, hogy pont az MLSZ előírásait tartassák be a szurkolókkal! Ám ezt úgy teszik, hogy a rájuk vonatkozó MLSZ előírásokat önhatalmúan megszegik, mert szerintük az rossz!

Ugye mindenki érzi ebben a hibát!
És ugye mindenki érzi ebben az egészben a veszélyt!

  

 



A Honvédnál mélységesen szégyelhetik magukat, amiért nem engedték be a pályaátadó ünnepségre Détárit! Olasz meló Magyarországon!