mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Sallói István sportigazgató még a hazaadás alapvető szabályával sincs tisztában!

Érdekes dolog meccsre járni. Ott az ember olyan dolgokat is megtudhat, melyek nem szerepelnek a klubok ellenőrzött, előre kiadott sajtóközleményeiben, vagy a mostanában oly megszokott „alákérdezős” interjúkban. Nem oly rég például Sallói István, a Zalaegerszeg nyáron kinevezett sportigazgatója adott „őszinte” interjút, amibe persze nem volt benne, hogy sportigazgatóként, klubvezetőként, szakkomentátorként a labdarúgás alapvető szabályával sincs tisztában. De a szerdai Vác-ZTE meccsen ez is kiderült.

Történt, hogy a szerdai, Vác-ZTE mérkőzés 2. percében egy keresztberúgott labdát a Vác csapatkapitánya az érkező zalai támadó előtt combbal hazapasszolta Halasi Péter kapusnak, aki rendje és módja szerint felvette a labdát.

Már az is megérne egy misét, hogy profi labdarúgók, akik ebből élnek, nem tudják a hazaadás szabályát, hiszen a ZTE futballistái egy emberként reklamáltak a játékvezetőnél, de az, hogy a klub sportigazgatója sem ismeri az ide vonatkozó paragrafust, szinte megmagyaráz mindent.

Merthogy a lelátón helyet foglaló Sallói István is felugrott a helyéről, és értetlenségét fejezte ki azért, mert csapata nem kapott szabadrúgást.
„Combbal nem lehet hazaadni” – kiabálta, és bár két sorral előtte ülve visszafordultam, és mondtam, hogy márpedig lehet, Sallói ezt nem hitte el, és még egy kicsit fortyogott.

Márpedig  nem minden esetben tiltott a labdát a saját kapusunknak hazaadni. Közvetett szabadrúgás csak akkor jár az ellenfél javára, ha a kapus a saját büntetőterületén belül ”kézzel érinti a labdát, amit csapattársa szándékosan hozzárúgott”. A három lényeges momentum tehát, hogy
1) a kapus kézzel érinti,
2) a csapattárs szándékosan rúgja haza,
3) és rúgja Tehát például a térddel, és az felett – combbal, mellel, fejjel - hazaadott labdát meg lehet fogni.

A combbal hazaadott labda szabályos, kivéve, hogy ha ezt a játékos kizárólag azért teszi, hogy a szabályt kijátssza. Ez esetben a játékos sportszerűtlen magatartásban vétkes, amiért neki sárga lap, az ellenfélnek pedig közvetett szabadrúgás jár.

Azt, hogy mondjuk, ezt egy szurkoló nem tudja pontosan, elnézhető, de Sallói István az NB I-es meccsei mellett több mint hat évet légióskodott, 13 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, sportvezetőként több NB I-es klubnál is dolgozott, sőt, a válogatott mellett is kapott vezetői szerepet.

Nem mellesleg szakkomentátorként legutóbb például a világhírű az argentin Marcelo Bielsát fikázta. Azt a Marcelo Bielsát, aki Pep Guadiola – és még sokan mások – szerint is a világ legjobbja, méghozzá az elemzőkészsége, a taktikai meglátásai és a játékosok fejlődésére gyakorolt hatása miatt. Legendás sztori, hogy mielőtt Guardiola 2008-ban átvette volna a Barcelona kispadját, hogy ott instant legendává váljon, elzarándokolt Argentínába, hogy meghallgassa a mestere tanácsait az ügyben. Bielsának 3 argentin bajnoki és egy olimpiai bajnoki címe így is van. Emellett vezetett válogatottat kontinenstorna döntőjébe (Argentina, Copa America), és klubcsapatokat kontinentális kupadöntőbe (Newell's Old Boys - Libertadores kupa, Atletic Bilbao - Európa Liga).

Persze, Sallói szerint ez nem elég, mert akinek nincs eredménye, az nem jó, ráadásul Bielsa nem angolul olvassa a szakirodalmat, így sokkal jobban tenné, ha 12 óra elemzés helyet csak 9 órát elemezne, 3 órát pedig angolul tanulja.

Az egész kirohanás egyébként megmaradt az utókornak, így aki jót akar szórakozni, elég megnéznie a felvételt.


A felvételből kiderült, hogy aki Sallóinál többet foglalkozik a focival, az már festi magát. Persze, a hazaadás szabálya magyarul és angolul is ugyanúgy szól, úgyhogy lehet, hogy Sallói úrnak inkább a szabálykönyvet kellene forgatnia többet, mert úgy néz ki, eddig ez kimaradt az életéből – pedig ugye nála többet senki nem foglalkozik a futballal.

Ennél is markánsabb vélemény az, hogy a magyar futball egyik nagy hibája, hogy azok a „sallóiistvánok”, akik előbb futballistaként, majd sportvezetőként – ne feledjük, Sallói sportvezetői karriere során előbb a Kecskemétet majd a Dunaújvárost vitte csődbe – az elmúlt 30 évben nem csináltak semmi értékelhetőt a magyar futballban, még mindig kapnak állást, munkát és vélhetően több milliós fizetést valahol!   

 

 



Totális vicc: Az MLSZ szerint semmi nem történt Felcsúton Végre egy kapitány aki látja: az arab bajnokságban nem lehet a válogatott meccsekre felkészülni!