mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Mészöly Géza: Két év alatt kellett volna NB I-be jutni , két és fél hónapot kaptam!

Mészöly Géza nagy reményekkel érkezett Győrbe, de alig két és fél hónap elteltével már távozott is. A szakember a mifocink.com-nak adott interjújában elmondta, tudja, mi volt a hiba, de a tulajdonosi döntés mögött egy kis kapkodást érez, de beszélt arról is, hogy itthon jobban megbecsülik a külföldi edzőket, mint a magyarokat, akiknek ráadásul sokkal rosszabb feltételekkel kínálnak szerződést, így könnyebb is elküldeni őket.

Mészöly Géza azzal a céllal érkezett Győrbe, hogy az NB I-be juttatja a csapatot, de két és fél hónap után leváltották (fotó: eto.hu)

Mészölyt június-én nevezték ki a szezon elején a feljutást célul kitűző ETO vezetőedzőjének, ám a csapat  vasárnap hazai pályán 3–1-re kikapott a Csákvártól, ami után a tulajdonos az edzőváltás mellett döntött.

- Bevallom, azért jól esett volna, ha egy kicsit tovább tart a bizalom velem szemben – mondta a mifocink-com-nak Mészöly Géza, aki hozzátette, nyáron hirtelen jött lehetőség volt a győri kispad, de mert számára is elfogadhatóak voltak a célok, ezért örömmel mondott igent a felkérésre. - Persze, nagyon rövid idő állt rendelkezésre a csapat kialakításakor, ennek ellenére nagyszerű, NB I-es múlttal rendelkező játékosokat sikerült szerződtetni. Ám a csapatépítéshez idő kell. Az eredményhez pedig néha szerencse is. Én NB I-es edző vagyok, bizonyítottam több helyen, Magyar Kupát nyertem és dolgozhattam utánpótlás válogatottaknál is. Tudom mit és miért csinálok, ismerem a sportágat játékosként, lehetőségem volt külföldön is játszani, és bizonyítottam edzőként is. A csapatnak nem volt erőnléti gondja, ez alatt az idő alatt apróságok hiányoztak, illetve jöttek nehézségek, sérülések, késői igazolások és kiállítás, kihagyott ziccerek, vagy nem várt utazások. Ami nem edzői hiba. Amit lehetett összeraktam. Persze, én is tudom, hogy hazai pályán nem nyertünk egyetlen meccset sem, és ez nagy hiba volt. Egyetlen győzelem lökést adott volna a csapatnak. Mondjuk a Vasas elleni siker, amire meg is volt a lehetőségünk, de nem éltünk vele. Ettől függetlenül azt mondom: jó csapat lesz az ETO, és ha kaptam volna még 2-3 hetet, akkor ezt az én vezetésem alatt következett volna be. Hiszem, hogy higgadtan elemezni kellett volna a helyzetet. Így alakult. Csapatból sokan felhívtak és nagyon sajnálták a helyzetet és megköszönték a munkám.

A Vasas elleni hazai győzelem lökést adhatott volna a csapatnak, de a siker elmaradt (Fotó: eto.hu)

És akkor mégis mi volt a baj? Mészöly erre is tudja a választ!
- Nem szabad szépíteni: a támadójátékunk rossz volt. Nagyon rossz. Sajnos nekem sem sikerült megtalálnom a megfelelő csatárt, vagy a mostani támadókhoz a megfelelő taktikát. Idő kellett volna, főleg, hogy nem volt alternatíva a kezemben. A hazai sikertelenség pedig görcsössé tette a csapatot, pedig, ha picit szerencsésebbek vagyunk vagy a játékosok hamarabb a rendelkezésre álltak volna 6-8 ponttal beljebb lennénk és ez független egy edzőtől.


Az értékadó transfermarkt szerint a győri keret az NB II-ben az egyik legtöbbet érő keret, a tulajdonos szerint pedig ezzel a kerettel nem 11. helyen kellene állni a csapatnak.
- Az ETO sokat köszönhet a tulajdonosnak. Megmentette a klubot a csődtől, sőt, időközben rengeteg „csontváz esett ki a szekrényből”, de ő ezeket a számlákat is kifizette. A saját pénzét teszi a klubba, nélküle nem lenne ETO. Nagyszerű gazdasági üzletember, aki látja és érti a számokat, de futball törvényeit csak most tanulja. Sok, sokat érő játékosból nem lesz egy csapásra jó csapat. Ahhoz idő kell. Csak hogy egy példát mondjak: Andrics remek játékos, magas értéke van, erőssége lesz a csapatnak, de az utolsó pillanatban került a csapathoz, így nem volt jó állapotban, egy ideje már nem is edzett, eleve kockázatot vállaltam a csapat miatt. Folyamatosan kellett volna beépíteni a csapatba, de nekem egyből játszatni kellett, ám a csapat nem érezte még, nem érezhette a játékát. Ilyen és ehhez hasonló helyzetek miatt időre lett volna szükségem és ezért érzem elkapkodott döntésnek a leváltásomat.

Mészöly Géza azt mondta, az edzőváltás mögött érzi a tulajdonos kapkodását.
- Nekünk edzőknek azt tanítják, ha lehet, ne nyilatkozzunk, és ne hozzunk döntéseket közvetlenül a meccs után, hanem gondoljuk át a dolgot. A tulajdonos fél órával a lefújás után hozta azt a döntést, hogy távoznom kell.  Mint korábban mondtam, jól esett volna még egy kis bizalom. Főleg annak tükrében, hogy az eredeti elvárás szerint két év alatt kellett volna visszajuttatni a csapatot az NB I-be, de aztán mindössze két és fél hónapot kaptam.


A Győr az első csapat, ahonnan idő előtt elküldték Mészölty, pedig még a sportigazgató szerint sem hibázott (fotó. eto.hu)

Mészöly Géza elmondta, bár nem erre számított, nincs benne tüske a szakítás miatt.
- Ha visszanézek eddigi pályafutásomra, úgy gondolom, rám, mint hosszú távú megoldásra lehet számítani. Mindenhol 2-3 évet is dolgoztam, Győr az első csapat, ahonnan ilyen korán menesztettek. De például két nappal a menesztésem után megkérdeztem Soós Imre sportigazgatót, hogy szerinte miben hibáztam, mit kellett volna másképp csinálnom. Azt mondta, hogy semmit.

A szakember persze nincs munka nélkül, köszönhetően a Mészöly Focisulinak, ahol a mindennapi munkába is tevékenyen részt vesz.
- Nagyon jó ötlet volt hat évvel ezelőtt elindítani a focisulit. Nagyszerű szakemberekkel dolgozhatok együtt, akik jó munkát végeznek akkor is, ha nekem éppen van csapatom. Ilyenkor pedig, amikor épp nincs, lemegyek a gyerekek közé. Feltölt a velük való munka, nem véletlen, hogy az összes gyereket névről ismerem.

Adódik a kérdés, hogy vajon miért van az, hogy hazánk – mondjuk úgy – vezető klubjainál fel sem merül magyar edző, és az ott dolgozó külföldi szakemberek sokkal több bizalmat kapnak, mint a magyar edzők.
- Én úgy érzem, hogy most kevésbé bíznak a magyar edzőkben, mint a magyarokban, akik nemzetközi sikerekre vágyó csapatoknál nem is kapnak lehetőséget. És akkor még nem kaptunk a szerződésbeli különbségekről. Amellett, hogy a külföldi edzők sokkal jobb anyagi feltételekkel szerződnek a magyar csapatokhoz, mint a magyar edzők, a leváltásukra vonatkozó záradékuk is sokkal kedvezőbb,Épp ezért van az, hogy bár már elküldenék a trénert, olyan sokat kell fizetni neki, hogy ezt mégsem teszik meg. (Ugye, láttunk mostanában erre példát itthon). A magyar edzőknek meg a szerződésük idejének 10-20 százalékát fizetik ki – talán. Ez pedig nem olyan magas összeg, és szerintem ez is közrejátszik abban, hogy magyar edzőt gyorsabban küldenek el, mint külföldit. Külföldi edző ilyen szerződést nem írna alá! Azt hiszem, kellene egy olyan szervezet – talán az MLSZ-en belül – aki megvédené a magyar edzőket ettől.



Dobos Barnának 4-5 hét alatt a Barcelona szintjére kell hozni a ZTE játékát! Csak a kapitány új, minden más maradt a régiben!