mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Nagyot húzott a Fradi: világsztár lett az új vezetőedző

Tegnap azt írtam, ha most hirtelen mondanom kellene egy nevet, hogy ki üljön le Thomas Doll után a Ferencváros kispadjára, bizony bajba lennék. Nos, úgy néz ki, a Ferencváros vezetői nem voltak bajban, és végül Szergej Rebrov személyében olyan edzőt szerződtettek, aki a világ legjobb ötven edzője között van.

Rebrov ezentúl a Fradi sikeréért dolgozik (Fotó: Török Attila/nso.hu)

Nem kellett nagy jóstehetség ahhoz, hogy leírjuk, nem a Paks elleni döntetlen miatt kellett távoznia Dollnak. Ezt végül Orosz Pál is megerősítette: a sportvezető elmondta, hogy biztosan pozitívan gondol majd vissza Thomas Doll öt és fél évére, sajnos nemzetközi kupaporondon nem sikerült előre lépni.

Hogy Rebrovval sikerül-e, az majd a jövő zenéje, de az biztos, hogy a játékosként is klasszis játékos edzőként is komoly sikereket ért el. A Dinamo Kijevvel például az ukrán bajnokság megnyerése mellett a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is eredményes volt, márpedig a Fradinál most pontosan ez a cél.

Hogy mennyire változik meg a Fradi játéka a jövőben, mennyire lesz eredményes, és sikerül-e elérni a célokat, azt nyilván senki nem tudja megmondani, de az biztos, hogy a Fradi vezetői mindent megtettek a sikerért.

Igazi, top edzőt hoztak Magyarországra, olyat, akit tán a világ összes csapatánál szívesen látnának, és ezt minden bizonnyal komoly munka előzte meg. Azt hiszem, a közeljövőben Rebrovnál nagyobb edzőt nem hoz majd senki Magyarországra.

A játékosokra viszont mostnantól vár komoly munka, mert első „blikkre” Rebrov nem olyan embernek tűnik, aki eltűri a lazsálást, az éjszakását, a bulikat.
Nem mellesleg tisztában van azzal- ezt el is mondta -, hogy ez a játék nem a futballistákért, még csak nem is a klubvezetőkért, hanem a szurkolókért van, azaz a csapatnak olyan látványos és eredményes játékot kell mutatnia, hogy a szurkolók azt elismerjék.

Bevallom, őszintén remélem, hogy Rebrov sikeres lesz a Ferencváros élén, mert az nem csak a zöld-fehéreknek, de az egész ország futballjának jót tesz majd.


 

Rebrov játékosként szerepelt a Sahtar Doneckben, a Dinamo Kijevben, a Tottenhamben, a Fenerbahcéban, a West Ham Unitedben és a Rubin Kazanyban is, no és 75 alkalommal az ukrán válogatottban. 2014 óta edzősködik, a Dinamo Kijevvel három év alatt kétszer nyert bajnokságot és hazai kupát, valamint egyszer az ukrán Szuperkupát.

A 2015–2016-os szezonban a Chelsea, Porto, Maccabi Tel-Aviv és Dinamo Kijev alkotta csoportból másodikként juttatta tovább a kijevieket a Bajnokok Ligájában, a nyolcaddöntőben viszont a Manchester City nagy falatnak bizonyult. Egy idénnyel korábban az Európa-ligában még tovább menetelt a gárdával, itt a negyeddöntőben a Fiorentinával szemben maradt alul a Dinamo Kijev.

2017-ben szerződése lejártával távozott, majd nem sokkal később aláírt az al-Ahlihoz. A szaúdi csapatnál egy évet sem dolgozott, idén áprilisban menesztették.



Jöhet Lipcsei? A spori hibázott vagy Huszti?