mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Jöhet Lipcsei?

Thomas Doll távozott. Sokan, sokféle képen rebesgették már ezt, no és azt, hogy annyi kudarcot – a sok szép bajnoki érem mellett – egyetlen magyar edző sem élt volna túl. Vélhetően most sem a Paks elleni döntetlen miatt távozott a német.



Orosz Pál és Kubatov Gábor is több alkalommal hangsúlyozta, hogy Thomas Doll az egyik legsikeresebb edző a klub történelmében. Ez igaz is, ha a megszerzett bajnoki érmeket és kupagyőzelmeket nézzük.

De a Fradinál nem csak ezt kell nézni.

Dollal nemzetközi szinten semmit nem ért el a Fradi. Volt, hogy az albán másodiktól, volt, hogy egy bosnyák kiscsapat ellenében esett ki, és bár korábban a Midtjylland és most a Maccabi is talán magasabban jegyzett csapat, azért a lejátszott meccsek képe alapján tovább juthatott volna a Fradi, ha….

És itt van  ez a ha…
Mindig volt valami ha….
Minden évben!

Mindezt úgy, hogy Doll lényegében – persze normális kereteken belül – bárkit hozhatott volna a csapathoz, de ő ezt arra használta fel, hogy másod, de leginkább harmadosztályú honfitársait öltöztesse zöld-fehérbe. Persze, a nagy számok törvénye alapján azért sikerült egy-egy jó légióst igazolni, de nagy átlagban a Fradihoz kerülő légiósok nagy része melléfogás volt.

Nem mellesleg ne feledjük el, a Fradi kétszer egymás után úgy bukta el a bajnokságot – tavaly a Vidivel, tavalyelőtt a Honvéddal szemben – hogy a hajrában produkált egy olyan négy-öt meccses időszakot, amikor mindössze egy pontot szerzett.

Ezt mondjuk egyetlen magyar edző sem élte volna túl, miként a nemzetközi kupabúcsúkat is.
Szerény véleményem szerint azon idő alatt, amíg Doll volt a Fradi edzője, legalább négy-öt magyar edzőt is elküldtek volna a csapattól, de ez inkább Doll dicsérete.

Mert ha most mondanom kellene egy nevet, hogy ki üljön le a padra, bizony nem tudnék. Pontosabban egyet biztosan tudnék, de erről később!

Doll és a Fradi jó egységet alkotott, még akkor is ezt mondom, ha mostanra ez az egység mintha megbomlott volna. Mintha a mindig új és új játékosok már nem „fogták” volna annyira a doll-i filozófiát, mint az első pár évben.

Az is viszont látszik, hogy most valami frissítésre van szükség, mert a Vidi nagyon lendületben van, míg a Fradi hiába nyert 5-ből négyet a bajnokságban, a játékban inkább egy kis arrogancia látszott, mint ötletesség.

De visszatérek az edző kérdésére…ki is lesz a Fradi edzője?

Ha ez most egy „hirtelen jött” szakítás, akkor a frissen utánpótlás igazgatónak kinevezett Prukner Lászlóra, vagy épp a fiókcsapatnál dolgozó, sok szurkoló által szívesen látott Lipcsei Péterrel, esetleg kettőjük valamilyen közös munkájára tippelnék.

És valljuk be, Lipcsei Péter tökéletes választás lenne.
Lipcsei a klub ikonja, ráadásul jó szakembernek tartják, akiben még ott dobog a Fradi-szív, és aki tudná, tudja fanatizálni a játékosokat.

Akit a szurkolók is örömmel látnának a kispadon.
És aki talán megérdemli, hogy kapjon egy esélyt attól a klubtól, melyért olyan sokat tett.



Pesze, ha már régóta fontolgatott kérdés az edzőváltás, akkor nyílván már meg van az utód- aki, vagy akik egyébként lehetnek a tippjeim –, és lehet, hogy Lipcsei még csak szóba sem került, de ez csak találgatás.

Ahogy mondani szokás-holnap minden kiderül!  



Az egyiknek sikerült! A másiknak miért nem? Nagyot húzott a Fradi: világsztár lett az új vezetőedző