mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az egyiknek sikerült! A másiknak miért nem?

A Vidi, még ha az elején szenvedett is, már elérte az Európa-liga csoportkört, de ebből még lehet BL-csoportkör is. Mindeközben a Ferencvárosnál is erre várnak már jó ideje, de valahogy nem sikerül ezt elérni, sőt, a zöld-fehéreknek általában már az első kör végállomást jelent. És hogy miért sikerül a Vidinek és hogy legfőképp miért nem siker a Fradinak? Bármilyen hihetetlen, de nagyon egyszerű a válasz.

A Vidi az elmúlt két fordulóban, azaz a Ludogorec és a Malmő ellen is kész csapat benyomását keltette (Fotó: vidi.hu)

Hogy a Fradinak miért nem sikerül elérni azt, amit a Vidinek most igen?
Nos, nagy szakmai szenzációra nem kell számítani. Mert Thomas Doll nem tud nagy csodát véghez vinni – igaz, minden bizonnyal senki nem tudna.

A Fradinál ugyanis szinte minden nyáron új csapatot építenek.
Nem csalás, nem ámítás: a Fradi az elmúlt hat évben majd negyven játékost igazolt a nyáron.
Mindezt úgy, hogy a magyar csapatoknak alig van nyári pihenője, ennyi új játékost egy-két hét alatt beépíteni úgy, hogy ütőképes legyen a csapat, szinte lehetetlen.

Még akkor sem használta ki a Fradi az alkalmat arra, hogy már tavasszal csapatot építsen a nyári nemzetközi kupára, amikor már lényegében a téli szünetben mindenki tudta, hogy bajnok lesz.  Akkor sem télen igazolt olyan játékosokat, akikkel meglehetne a remélt csoportkörbe jutást, hanem nyáron cserélte le a fél keretet – persze eredménytelenül.

Meg kell említeni a 2016-os évet is, amikor nemzeti csapatunk végre kijutott az Európa-bajnokságra, ami óriási eufóriát hozott az országnak – és hatalmas buktát a Fradinak. Egész egyszerűen azért, mert akkor a nemzetközi kupában induló csapatok közül a Fradi adta a legtöbb játékost a válogatottnak, akiknek aztán nem sikerült kipihenniük magukat. Pontosabban egyáltalán nem sikerült pihenniük.

A legnagyobb gond az, hogy a Fradi eddig nem tanult a saját hibájából. Most, a Maccabi elleni visszavágón is 5 új játékos volt a kezdőben, úgy, hogy egy héttel a meccs előtt estek be az öltözőn.

Lényegében a meccsen mozogtak együtt először.

Ilyenkor semmilyen taktikára nem lehet számítani – nem is volt – mert nincs idő ilyet kialakítani. Arra lehet számítani, hogy a játékosok jó választások voltak, és egyikük-másikuk megvillan, és eldönti a továbbjutást.

Mint látjuk ezt a remek izlandi Finnbogassont, aki már az NB I-ben sem kedző, ez most (sem) jött be.  Ha ilyen játékos nincs a Fradi utánpótlásában, akkor van igazán baj!

Úgy tűnik, a Fradinál minden évben új csapatot építenek, de ez a nemzetközi kupabúcsút is jelenti mindig

Ha mint szurkoló nézem, akkor lassan úgy tűnik, hogy a Fradinál a légiósok kiválasztásánál általában melléfognak. Valahogy az az ember érzése, hogy az Üllői úton folyamatosan csapatépítés folyik, és az egyetlen biztos és állandó pont Thomas Doll vezetőedző, akinek egyáltalán nincs könnyű dolga, ha minden kupasorozatnak úgy fut neki, hogy a meccs előtt 1-2-3 héttel egy halom új játékos esik be.

És a nagy részük légiós, akik nemhogy a „Fradi-szívet”, a „Fradi-érzést” nem fogják fel, de még a nyelvet sem értik.

Nem mellesleg az elmúlt pár évben annyi megmentő légiós érkezett – emlékeznek még egyáltalán Benjamin Lauthra, Stanislav Sestákra, a tavalyi Rui Pedróra, aki állítólag az új irányító zseni, vagy épp Marko Djuricinre –, hogy az nemhogy egy klubcsapatnak, de egy egész bajnokságnak is elég lenne, ám ezek a megmentők úgy tűntek el, ahogy jöttek.  

A Vidinél ezzel szemben rájöttek a júliusi-augusztusi  fontos meccsek titkaira.
Rájöttek, hogy júliusban-augusztusban  nem csapatot kell építeni, hanem addigra készen kell lennie a csapatnak!

A Vidinél rájöttek, hogy nem a bajnokságra, hanem az elő-elő selejtezőre kell csapatot összerakni. Akkora, amikor az NB I még nem is megy.

Láthatjuk, a Fradi a kiesés után a bajnoki kezdésre egész jól összeállt, az MTK ellen kifejezetten jól játszott és 100 százalékos teljesítménnyel vezet, csakhogy a szurkolók ezért most annyira nincsenek oda, hiszen a lényegében ugyanolyan lehetőségekkel bíró Vidi eközben a BL-csoportkörért játszik.

Persze, mint korábban írtuk, kellett a szerencsefaktor is, a Dudelange ellen simán kieshetett volna a Vidi, de nem esett ki, a jutalom pedig nem maradt el!

Nem mellesleg Kovács Zoltán, az általam legfelkészültebb sportigazgatónak vélt szakember kialakított egy működőképes modellt. Altalában július, vagy augusztus végén, már a csapat nemzetközi búcsúja után vásárolt játékosokat, akik aztán nem tűntek úgy el, mint a Fradi legtöbb "megmentője", sőt akiket egy év alatt be lehetett építeni annyira, hogy már összeszokott brigádként fussanak neki a nemzetközi meccseknek. Így került a Vidihez 2015-benKovácsik Ádám, Loic Nego, 2016-ban Fiola Attila, Danko Lazovics,Anel Hadzic vagy épp Marko Scsepovics, és ha ehhez hozzávesszük, hogy most télen olyan erősítések érkeztek, mint Huszti Szabolcs, Sztefan Scsepovics, vagy Boban Nikolov, akkor láthatjuk, mi a siker kulcsa.

Mi pedig reméljük, hogy a jó példa ragadós, és azon csapataink, melyek valóban egy európai kupa csoportkörébe vágynak, „lemásolják” a Vidit, és már télen, tavasszal megpróbálnak olyan játékosokat igazolni, akikkel eljuthatnak oda, ahova vágynak.

 



Hatékony célfutball! Jöhet Lipcsei?