mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Úgy néz ki, magyar edzőnek ehhez a Kisvárdához nem szabad adnia a nevét!

Tizennyolc légiós, teljes csapatcsere, két forduló, nyolc kapott gól, nulla pont – edzőváltás. Tipikus magyar történet, amikor egy klubvezető azt gondolja, a vezetőedző tehet mindarról, hogy a csapat, melyet nyáron szétvertek, nem kezdi jól története első NB I-es bajnokságságát, ahol nem mellesleg az első fordulóban a bajnokkal, a másodikban pedig a bronzérmessel játszik. Ráadásul a klubvezető még meg így magyarázza az edzőcserét, úgy, hogy az ember tényleg azt hiheti, Kondás Elemér a hibás a Kisvárda 0-8-as rajtjáért.



Mint azzal már több alkalommal foglalkoztunk, a Kisvárda csapatához a nyáron annyi légiós érkezett, hogy azt talán össze sem lehet számolni. A keretben úgy van 18 légiós, hogy a bajnokságban csak tíz külföldinek adnak játékengedélyt – hogy ez kinek éri meg, azt senki nem tudja.

Elég erős a gyanú, hogy valakinek óriási biznisz ez a rengeteg légiós, hiszen tudjuk, kis hazánk csodás futballjában virágzik a „visszaadó pénzek világa”.
Tudják, az, amikor egy játékos kap valamennyi fizetést (mondjuk csak a példa kedvéért 5000 eurót), amiből valakinek visszaad valamennyit (mondjuk csak a példa kedvéért 2500 eurót) és mindenki jól járt.

Mindenki, hiszen (ismét csak a példa kedvéért) a Kisvárdára érkező játékosok egyikének sem volt élő szerződése, azaz pontosabban lejárt szerződésű, szabadon igazolható labdarúgók voltak, így lett csapatuk, pénzük is, míg a „valaki” visszakap 2500 eurót havonta.

Mondjuk 10 játékostól.
Az pedig már 25 ezer euró – havonta.

Azt pedig csak halkan teszem hozzá, hogy a Kisvárda első meccsét egy büntető és egy piros lap összehozásával kezdte, de 11-es volt a második meccsen is.

A két meccsen nyolc kapott gól, két büntető, egy kiállítás azért sok helyen jól fizet – már elnézést.

Révész Attila szakmai igazgató – akinek, mint megtudtuk, a Kisvárda köszönheti a rengeteg légióst – az első fordulóban meccs közben otthagyta a csapatot, mert nem tetszett neki, amit látott, míg a második zakó után kirúgta az edzőt.
- Elemér nagyon jó ember, de ehhez a csapathoz „ostorosabb”, keménykezűbb vezetőedzőre van szükség, kihasználták a játékosok. Nem büntette őket kellőképpen, pedig néha nem ártott volna. Túlságosan bízott bennük, azt hitte, hogy a játékosok majd az egyéni kreativitásukkal megoldják a különböző helyzeteket a pályán, de ezzel ők visszaéltek – mondta a Rangadónak Révész.

Nos, csak a tisztánlátás kedvéért ez a nem keménykezű Kondás Elemér edzőként két magyar bajnoki aranyat, egy magyar bajnoki bronzot, két Magyar Kupa elsőséget szerzett a Debrecennel, melynek történetében ő ült legtovább a kispadon, azaz annyi szakmai elismerése lesz, mint Révésznek sosem. Persze, ettől még lehet, hogy nem illet a csapathoz, de félő, nem azért, mert túl engedékeny lett volna.

Az átmeneti megoldás már meg is van, hiszen bár végleges utódot egyelőre nem talált a Kisvárda, azt már tudni lehet, hogy a következő mérkőzésre Kocsis János készíti fel a gárdát Erős Gábor segítségével, Révész Attila sportigazgató felügyelete mellett.

„Ez ideiglenes felállás, miközben keressük a végleges megoldást a vezetőedzői szerepkörre. Az Újpest ellen még biztos, hogy így készülünk. Elmondtam az elvárásainkat és azt, hogy sokkal szigorúbban szankcionáljuk majd a fegyelmezetlenségeket, mint eddig. A meccselés Kocsis János feladata lesz, de a kispadon én is helyet foglalok majd, már csak azért is, mert a jelenlegi stábból én rendelkezem pro licenccel”mondta Révész az nso.hu-nak.

Tudjuk, hogy hazánkban az állás nélküli edzők nagy része bármire képes, de azt hiszem, magyar edzőnek ehhez a Kisvárdához nem szabad adnia a nevét!



Mifocink exkluzív: Soproni futballháború, ahol a 300 ezres meccspénzt kínáló megye III-as klub legyőzte a megyei I-es Soproni FAC-ot - és mindenki mást Van még lejjebb?