mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

„Minden szükséges dolog benne van, csak kis helyen!"

Kupacsapataink megrázták magukat – nagyjából. Az Vidi kiszenvedte, az Újpest és a Honvéd nagyszerű játékkal elérte, a Fradi…nos, a Fradi elbukta a továbbjutást. Hogy miért? Ezt biztos vannak, akik nálam jobban tudják, ám nagyon úgy néz ki, a légiósok kiválasztása során nagy százalékban mellényúlnak az Üllői úton.

Valahogy úgy kell kezdeni hátrányból egy meccset, mint azt a Honvéd és az Újpest kezdte.
Mind a két csapat játékosai már az első percekben tudatosították ellenfeleikben: a meccsen csak egy csapat győzhet.

A lilák kifejezetten extázisban futballoztak, szurkolóik űzték-hajtották a játékosokat, és a jutalom nem is maradt el. És a jutalom ezúttal egy sztárcsapat, a Sevilla „formájában” érkezik meg a fiúkhoz, hiszen az Újpest következő ellenfele a spanyol csapat lesz. Persze, azzal mindenki tisztában van, ki is a párosítás esélyese, mégsem szomorú most senki.

És azt hiszem, minden játékos tudja, óriási lehetőséget kaptak – saját maguktól.

És akkor pár szó a Ferencvárosról.
Nyílván a sorsolás pillanatában mindenki tudta, hogy Fortuna ezúttal nem állt a zöld-fehérek mellé, hiszen a Macabbi Tel-Aviv az európai kupasorozatok csoportkörének rendszeres részvevője. Mégis, aki látta, főleg a hazai meccset, az tudja, hogy ez a Maccabi simán verhető lett volna, ezen a Maccabin simán át lehetett volna lépni.


Hogy miért nem sikerült?
Nos, nyílván ennek megvannak a szakmai okai.

Ha mint szurkoló nézem, akkor lassan úgy tűnik, hogy a Fradinál a légiósok kiválasztásánál általában melléfognak. Valahogy az az ember érzése, hogy az Üllői úton folyamatosan csapatépítés folyik, és az egyetlen biztos és állandó pont Thomas Doll vezetőedző, akinek egyáltalán nincs könnyű dolga, ha minden kupasorozatnak úgy fut neki, hogy a meccs előtt 1-2-3 héttel egy halom új játékos esik be.

És a nagy részük légiós, akik nemhogy a „Fradi-szívet”, a „Fradi-érzést” nem fogják fel, de még a nyelvet sem értik.

Nem mellesleg az elmúlt pár évben annyi megmentő légiós érkezik – emlékeznek még a tavalyi Rui Pedróra, aki állítólag az új irányító zseni, míg ha olyan játékos, mint ez az Finnbogason, nincs a Fradi utánpótlásában, akkor van igazán baj  –, hogy az nemhogy egy klubcsapatnak, de egy egész bajnokságnak is elég lenne, ám ezek a megmentők úgy tűntek el, ahogy jöttek.

Tegyük hozzá – sajnos!

Thomas Doll szerint a nézők az oda-vissza vágós Európa-liga mérkőzés négy félidejéből háromból „kompakt Fradit láthatnak”. Nem tudjuk, mit értett ez alatt, a szó jelentései közül a „Egy kompakt készletben minden szükséges dolog benne van, csak kis helyen.” megfogalmazásra gondolhatott.

Nos, sajnos ez most nem volt elég a továbbjutáshoz, de mint mondom, ezt a kiesést úgy kell értékelni, hogy azért alaphelyzetben a Maccabi kiejtéséhez bravúr kellett volna, ám ez most nem jött össze.

Három csapatunk azonban elérte azt, amiben egy héttel ezelőtt kevesen bíztak, így most már nekik szurkoljunk!  



2/2. Papírforma? Eddig egy egész csapatnyi, azaz 23 új légiós érkezett az NB I-be