mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Ehhez nem kellenek a légiósok!

Ha valakinek eddig nem lett volna tiszta, hol is tart a magyar klubfutball, akkor az az elmúlt három napban tiszta képet kaphatott. Négy csapatunk az Európa-Kupában mindössze két döntetlenre volt képes, nem épp világverő ellenfelekkel szemben. A „kupaszerda” legnagyobb tanulsága az, hogy teljesen felesleges sok-sok milliókért annyi idegenlégióst hozni Magyarországra, mert hamis az az állítás, hogy csak velük léphet előrébb klubfutballunk nemzetközi szinten. Nem mellesleg amíg ennyi légiós játszik az Nb I-ben, lényegében semmilyen válogatottat nem lehet összerakni.


Négy csapatunkban – Újpest, Vidi, Honvéd, Fradi - 55 játékos lépett pályára az elmúlt három nap nemzetközi kupaküzdelmeiben. Ebből huszonheten , azaz 27-n voltak légiósok, és 28 magyar játékos kapott szerepet.

Az eredmény ismert.
A milliókból felduzzasztott Videoton úgy játszott 1-1-es döntetlent Luxemburgban, hogy simán kikaphatott volna, A Honvéd és az Újpest Montenegróban illetve Azerbajdzsánban kapott ki, míg a Fradi itthon játszott döntetlent izraeli ellenfelével szemben.

Tegyük hozzá gyorsan: a Fradit ugyan nem fogadta kegyeibe Fortuna, hiszen négy klubcsapatunk közül a zöld-fehérek kapták a legerősebb(nek tűnő) ellenfelet, mégis a Fradi volt az, amelyik legjobban játszott a kupafordulóban, és csak egy szerencsétlen, megpattanó lövésnek „köszönheti”, hogy most nem egy gólos előnnyel megy az izraeli visszavágóra.

Félreértés ne essék: nem azt mondom, hogy csak a légiósok tehetnek arról, hogy lényegében teljesen leszerepeltek klubcsapataink (talán a Fradin kívül), hanem azt mondom: ehhez a teljesítményhez nem kellenek a légiósok.

Vagy legalábbis nem kell ennyi légiós!

Ezt a teljesítményt magyar, fiatal játékosokkal is tudnánk hozni, és ebből talán a válogatott is profitálna. Mert már több alkalommal leírtam: lassan több légiós szerepel a 12 csapatos bajnokság csapataiban, mint magyar futballista így lényegében nincs kiből válogatni.

Ott tartunk, hogy nagyjából (a légiósokkal együtt ) 100-110 játékossal lehet számolni a válogatottnál, és még akkor sem kor szerinti, sem tudás szerinti szűrés nincs.

Ennyi játékosból kellene egy felnőtt és egy U21-es válogatottat összerakni.

Azt hiszem, nem túlzás, ha azt állítom, hogy ez lehetetlen.

Klubcsapataink mostani szereplésével megdőlt az a tézis, miszerint a légiósokkal léphetünk előrébb. Az igazság az, hogy csak akkor léphetünk előrébb, ha egyrészről rendbe tesszük az edzői szakmát, másrészről nemzetközi szinten is használható, eredményes fiatal magyar játékosokat nevelünk!



Ugye Fiola Attila csak viccelt? 2/2. Papírforma?