mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Amikor Hajnal Tamáson a Vác keresett (és még ki tudja, hogy ki) – majd 100 milliót!

Hajnal Tamás, a Ferencváros játékosa bejelentette visszavonulását. A Ferencváros saját nevelésű játékosa az egyik legtehetségesebb magyar középpályás volt a 90-es években. Még csak 16 éves volt, amikor már róla és egy másik társáról beszéltek a Fradi-szurkolók. Aztán egyik pillanatról a másikra a két játékos "eligazolt", és egy városi legenda szerint az üzleten sokan sok millió forintot kerestek – csak a nevelőegyesülete, azaz a Ferencváros nem.



Számos érdekes átigazolási transzakciót látott már a magyar futball.
Az egyik ilyen Hajnal Tamás Németországba való igazolása.

Hajnal Tamást az egyik legtehetségesebb magyar játékosnak tartották a 90-es évek közepén. A 16 éves srác a Ferencváros korosztályos csapataiban csillogtatta tudását, de az Üllői úton már sokan beszéltek róla a lelátón.

Róla, és bizonyos Szollár Krisztiánról, akit szintén nagy tehetségnek tartottak.

Aztán a sors úgy hozta, hogy a két játékos nem került fel a felnőttekhez, és valakik ezen nagyon sokat kerestek, becsapva ezzel a Ferencvárost.

A Fradi vezetői közül valaki(k) ugyanis nagyon szerették volna akkoriban leigazolni Kriston Attilát és/vagy Vámosi Csabát a Váctól. Ez aztán sikerült is, csakhogy a biznisz része volt Hajnal és Szollár is, azaz mindketten Vácra kerültek.

Pár napra.

A Vác ugyanis „postafordultával” már el is adta mind a két játékost a Schalke 04 csapatának, a „zuhanyhíradó” szerint majd 100 millió forintért. Persze, a mende-mondák szerint egyes ferencvárosi vezetőnek is csurrant-cseppent akkoriban ebből a 100 millióból.

Megkárosítva ezzel a klubot.
Megkárosítva ezzel a szurkolókat.

És talán a két játékost is.
Ekkor 1997-et mutatott a naptár.

A két futballista közül Szollár Krisztián nevére talán már csak a fanatikusok ismerik.


Szollár Krisztiánt folyamatos sérülések hátráltatták

A statisztika szerint egyébként 2005-ig játszott a Schalkéban- ez idő alatt egy, azaz egy felnőtt mérkőzés jutott neki, míg a tartalékok között 21-szer lépett pályára.  Ezután jöttek az alacsonyabb osztályú felnőtt csapatok, az utolsó ismert állomáshelye a Viktoria Aschaffenburg volt, 2011-ben

Hajnal azért ennél sikeresebb utat járt be.

Schalke 04-nél eleinte az első csapat keretével készült, két szezon után a Bundesligában is bemutatkozhatott, azonban 19 évesen nem sikerült ott megragadnia, így a vezetőség a harmadosztályú amatőr csapathoz irányította a több játéklehetőség reményében. A terveknek megfelelően itt rendszeres lehetőséghez jutott, magasan csapata legjobbja volt, szezononként 10 gól körül termelt, de ez sem tűnt elegendőnek ahhoz, hogy visszahívják az első csapathoz. A felnőttek között 8 mérkőzésen szerepelt, míg a tartalékok közt közel 100 mérkőzésen viselte a Schalke 04 mezét, végül 2004-ben, 23 évesen  belga Sint-Truidenhez került, ahol két év alatt, 50 mérkőzésen 11 gólt szerzett.


Hajnal a Dortmundban nagyszerűen játszott - amíg meg nem sérült

Ezután újra Németország következett, előbb a másodosztályú Kaiserslautern, majd 2007-ben a Bundesliga 1-be frissen feljutó Karlsruher csapatához került, ahol kiválóan szerepelt, csapata egyik legjobbja lett, így nem volt meglepő, hogy feljebb léphetett: a Borussia Dortmundba igazolt. Általában stabil tagja a kezdőcsapatnak. 2010-ben megsérült és felépülése után nem számítottak rá kezdőként. 2011. januárjában kölcsönvette a VFB Stuttgart, ahonnan az Ingolstadtba került.

2016-ban aztán eljött az idő.
Amit a 90-es évek ferencvárosi vezetése elvett tőle, és a szurkolóktól, azt a mostani vezetősége visszaadta, hiszen leigazolták őt a zöld-fehérek. Pályafutása során volt Német szuperkupa-győztes, Német kupa-ezüstérmes, Európa-liga-nyolcaddöntős, de ferencvárosi nevelésként minden bizonnyal azokra a címekre büszke (bajnoki címek, ligakupa, Magyar Kupa és Szuperkupa elsőségek), melyeket pályafutásának utolsó éveiben szerzett.

Akik pedig önös érdekeiket szem előtt tartva, és két tehetséges fiatal eladásával pénztárcájukat megtömve…nos, ők semmilyen büntetést nem kaptak!






Fabrizio Ravanelli: Marco Rossi vezetésével a magyar futball visszakerül oda, ahova való Európa, jövünk!