mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Fabrizio Ravanelli: Marco Rossi vezetésével a magyar futball visszakerül oda, ahova való

 Június végén ismét olasz toptrénerek látogattak Magyarországra a második CIB Italia Focitábor keretében, hogy oktassák és felmérjék a 10-14 éves magyar focisták képességeit. Köztük volt Fabrizio Ravanelli, aki 1996-ban Bajnokok Ligáját nyert a Juventus csapatával, aki szerint nagyszerű döntés volt Marco Rossit kinevezni szövetségi kapitánynak.

Hogy tetszik Budapest?
A magyar főváros csodálatos. A gyerekeim már mondták, hogy mennyre gyönyörű, de személyesen kell ezt megtapasztalni. Múlt héten ünnepeltem a feleségemmel a 26. házassági évfordulónkat és meg is ígértem neki,hogy amint lehet vele is ellátogatok ide. Felkeresnénk néhány jó éttermet és fürdőt, de valószínűleg az ágyban kötnénk ki, igen hamar.

Legutóbb mikor a Juventus Bajnokok Ligáját nyert a támadósort úgy hívták, hogy Vialli, Del Piero, Ravanelli. Ön gólt szerzett az Ajax ellen 1996-ban a döntőben, hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?
Minden elérzékenyülők, amikor arra a meccsre gondolok. Most is. Minden labdarúgó álma, hogy BL-t nyerjen. Csodálatos emlék, szinte már leírhatatlan. Egy döntőben gólt lőni felejthetetlen érzés. Emlékszem, hogy elképesztően keményen dolgoztam azért, hogy ott lehessek.

Mi kell ahhoz, hogy ismét a topon legyen a Juve?
A Juventus már most nagy csapat, de folyamatosan nőnie kell. Hét olasz bajnoki címet nyert egymás után. Az elmúlt négy évben pedig két BL-döntőt játszott, az volt a pechje, hogy egy top formában lévő Barcelonával és Real Madriddal találkozott. Egyébként a klubot nem csak a sporteredmények minősítik, hanem az is, hogyan gondoskodik a fiataljairól, és hogyan gondozza a Juve-stílust. Itt soha nem fognak olyan játékosok játszani, akik a pletykalapok címlapjain feszítenek.

Hogyan élte meg az olaszok kiesését?
Valóságos katasztrófa. Nem éltük meg jól. Elsősorban az utánpótlás nevelésben keresném a probléma okát. Az ificsapatok, a focisulik nincsenek megfelelően vannak kezelve, nincs igazi támogatás és tervezés. A labdarúgás gyakran tükre az országban zajló változásoknak, sokszor kéz a kézben jár a nehézségekkel.

A nagy csapatok bukdácsolnak a világbajnokságon, sokan ki is estek az esélyesek közül, mi ennek az oka ön szerint?
Ez egy nehéz kérdés, talán az a magyarázat, hogy ezekben a csapatokban rengeteg bajnoknak kell együtt játszania. Az is fontos, hogy ezek a játékosok fáradtak. Sokan 60-70 meccsel a lábukban érkeztek meg Oroszországba. A mai focista nem olyan, mint a 90-es évek játékosa, akik csak a meccsre és az edzésre koncentráltak. Most már ott vannak a különböző marketing kötelezettségek és emiatt a játékosok a szabadidejükben is egyéb munkákat elvégezzenek.

Mi a véleménye Marco Rossi szövetségi kapitányi kinevezéséről.?
Mindenekelőtt sok szerencsét kívánok neki. Reméljük, hogy az ő irányításával és tehetségével a magyar futball visszakerül majd oda ahova való. Nagyon nehéz előre megmondani, hogy mi lesz. Időre van szüksége és keményen kell dolgoznia azon, hogy megváltoztassa a játékosok mentalitását.



A Kisvárdában 14 légiós és mindössze 2 magyar játszott a hétvégén! Amikor Hajnal Tamáson a Vác keresett (és még ki tudja, hogy ki) – majd 100 milliót!