mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Világcsúcs: Nyolc év alatt nyolc kapitány, akikből négyet rúgtak ki! De ki ezért a felelős az MLSZ-ben?

Elsőként szögezzük le: semmi bajom Leekens menesztésével, és semmi bajom Rossi kinevezésével. Több alkalommal megírtam: teljesen mindegy, ki a kapitány, amíg nem változik valami a bajnokságban, ugyanazok az emberek játszanak majd a csapatban.  Az viszont óriási kérdés, hogy amióta Csányi Sándor az MLSZ elnöke, azaz 2010 óta Leekens a negyedik szövetségi kapitány, aki megbukott, akit kirúgtak, ám azt nem tudni, ezért a sok-sok rossz választásért ki a felelős, azaz hány döntéshozót rúgtak ki ezen idő alatt a szövetségből?


Minden igaz, amit az MLSZ a közleményében leírt Leekens menesztésével kapcsolatban!

„A Georges Leekens által összeállított és irányított, különböző összetételű csapatok a lejátszott négy felkészülési mérkőzésen nem voltak eredményesek, és játékban sem mutattak határozott fejlődést. Noha voltak a négy mérkőzésen elfogadható, illetve biztató időszakok a játék tekintetében, összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, amely alapján kijelenthető lenne, hogy meg van a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára. Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben” – olvasható az MLSZ közleményével, melynek egyetlen betűjével sem lehet vitatkozni.

Olyannyira nem, hogy a mifocink.com ezt már két hete megírta.

„Marco Rossi veszi át a nemzeti csapat vezetését. Az olasz edző többször bizonyította, hogy a csapatépítés, közösségteremtés szakembere, képes a fiatal tehetséges játékosok beépítésére, a tapasztaltabb labdarúgók motiválására. A tavalyi bajnoki siker mellett korábban bronzérmet szerzett a kispesti együttessel, és ezt az eredményt idén a szlovákiai DAC együttesével is megismételte. Marco Rossi edzői felfogása, az MLSZ elnökségének megítélése alapján, jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez, ami alkalmassá teszi arra, hogy a magyar válogatott keretét hatékonyabb futballra vezérelje, és 2018-2019-ben elvégezze a 2020-ban ütőképes együttes kialakításának feladatát”- szól a közlemény további része, ami ugyancsak igaz, csakhogy alig néhány hónappal ezelőtt George Leekenst magasztalta majd ugyanezekkel a jelzőkkel a szövetség, amely kissé kezd hiteltelenné válni.

Vagy nem is kissé!

Minden bizonnyal világcsúcs, hogy Csányi Sándor MLSZ-elnök regnálása, azaz 2010 óta nyolc, azaz NYOLC szövetségi kapitánya volt a nemzeti csapatnak.

Na így biztosan nem lehet csapatot építeni.

Hozzá kell tenni, ebből a nyolcból Csábi és Szélesi csak beugró volt, míg ha Dárdait nem rendeli vissza a Hertha (vagy ő nem választja inkább a németeket), még mindig ő lenne a kapitány.

Ám ettől még sötét a kép.
A Csányi-éra alatt Leekens a negyedik olyan kapitány, akit az MLSZ kirúg az állásából, azaz Leekens a negyedik bukott kapitány.

Egervárinak, Pintérnek, Storcknak – bár ő ugyan az Eb-n vezette a csapatot, az sokkal inkább volt Dárdai csapata, mint az övé – és Leekensnek is a mutatott játék és az eredmények miatt kellett távoznia.

Mindez azt bizonyítja, hogy az MLSZ-ben valami nem stimmel a kiválasztás terén.

Mondhatnám, hogy  ennyi bukott kapitányba más MLSZ elnök ebbe régebben már sokkal korábban belebukott volna, de az az igazság, hogy Csányinál jobb és alkalmasabb elnököt sosem találna a magyar futball. A baj az, hogy míg a bankszektorban csupa hozzáértő szakemberrel veszi körbe magát, addig az MLSZ-ben ennek épp az ellenkezője történik.

A szövetségben még mindig azok dolgoznak felelős, döntéshozó állásban , akik irányításával zuhanunk az elmúlt 30 évben. Ráadásul döntéseikkel folyamatosan bizonyítják, még véletlenül sem értenek ahhoz, amit csinálnak, de ahelyett hogy vállalnák a felelőséget, inkább leváltják, leváltatják a kapitányt.

Leegyszerűsítve a kérdést:  nagyon kíváncsi lennék arra, hogy amíg Egervárit, Storckot, Pintért vagy épp Leekenst  kirúgták, hány olyan MLSZ-döntéshozónak kellett távoznia a szövetségből, akik őket, mint bukott kapitányokat kinézték, beajánlották, részt vettek a kapitányi kinevezésükben – majd pajzsként maguk elé tartva őket részt vettek leváltásukban?

Mert amíg ezek az emberek mindenféle következmény nélkül hozhatnak folyamatos rossz döntéseket, addig esélyünk sincs továbblépni!

 



Totális káosz a magyar futballban Itt a követendő példa: "Jóllakott" futballisták ellen különadó a bérre és fizetési sapka