mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Totális káosz a magyar futballban

Labdarúgásunk töretlenül halad a totális káosz felé. A Storck által szétvert magyar utánpótlás-bajnokság haldoklik, 18 éves kor után megszűnt a fiatalok képzése, így az U19-ből kiöregedő játékosoknak esélyül sincs bekerülni abba a 12 csapatos NB I-be, ahol a játékosok nagy része külföldi, így szinte esély sincs „normális” válogatottat összerakni. A káoszt tetézi, ha igaznak bizonyulnak a sajtóhírek, és kirúgják az alig néhány hónapja kinevezett és megmentőnek titulált, felnőtt szövetségi kapitányt, George Leekenst, ami azt sugallja, már az MLSZ-ben fogalma sincs senkinek, mit kellene csinálni. Igaz, ezt már jó ideje ezt érezzük.

Berndt Storck eredetileg utánpótlás szakmai igazgatónak érkezett az MLSZ-be jó néhány évvel ezelőtt, és mint ilyen, beleszólt az utánpótlás bajnokságok lebonyolítási rendjébe.

Bár ne tette volna!

Az MLSZ az ő regnálása alatt szüntette meg például az U21-es bajnokságot, ami azt jelenti, hogy hazánkban – Európában talán egyedülálló módon – az U19-ből kiöregedvén nincs semmilyen korosztályos képzés a 18 éves gyerekeknek.

Persze, ezzel nem lenne semmi gond, ha az ilyen-olyan akadémiák ontanák a 18 éves korukban a „Messiket”, „Ronaldókat”, de mint azt láthatjuk, erről szó sincs. Azoknak a fiataloknak viszont, akik a kiemelt U19-es bajnokságban játszanak, 18 évesen nem sok esélyük van bekerülni abba a 12 csapatos NB I-es bajnokságba, amely csapataiban a játékosállomány fele külföldi.

Az is nonszensz, hogy a Storck-éra második érthetetlen döntése alapján a vízválasztónak nevezett NB I-es U17-es bajnokság nyolc, azaz nyolc csapattal zajlik. Ráadásul a csapatok, versenyezvén a néhány tehetséges srácért, komoly fizetéseket – és itt most 200 ezer forint környéki pénzről beszélünk - osztanak 16 éves gyerekeknek, akik közül néhányan még nem tudnak egyeneset sem rúgni a labdában.

Azt pedig, hogy mi zajlik ebben a korosztályban nevelés terén, hűen tükrözi, hogy a bajnokságból a felnőtt bajnok Videoton esett ki – magával rántva így az összes korosztályt az NB II-be – míg az évtizedekkel ezelőtt az utánpótlás-nevelés fellegvárának tekintett Ferencváros csupán osztályozón maradt bent az első osztályban.  És hogy mindezt tetézzük: a másik két nagy múltú klub, a Vasas és az Újpest idén az NB II-ben szerepelt, és közülük csak a Vasas jutott az NB I-be.  

Az U17-es bajnokságban a Fradi csak az Újpest elleni nagy csatában maradt bent az NB I-ben (Fotó: szerző felvétele)

Persze, vannak kivételek, de a nagy átlag az, hogy az NB I-es utánpótláscsapatok játékosai 18 év után elmennek a BLSZ vagy megyei I. osztályba, jó esetbe az NB III-ba futballozni, (vagy abbahagyják az egészet) egészen pontosan azért, mert az NB I-be sem a képzettség, sem a tudás miatt nem férnek oda.  Vagy, hogy csak egy példát említsünk: az NB III-as kiemelt U19-es bajnokság élcsapatából, a Viadukt Biatorbágyból egy, a megyei II. osztályban szereplő csapathoz - – azaz a magyar futball ötödik vonalába - irányítják a kiöregedő játékosokat.

Felvetődik a kérdés: hova, kiknek képeznek játékosokat?

 Nagyon úgy néz ki, lassan az MLSZ-ben sem tudják, mitévők legyenek, ami egyébként nem csoda, hiszen – tisztelet a kivételnek – még mindig ugyanazok az emberek dolgoznak felelős beosztásban a szövetségben, akiknek vezetése alatt az elmúlt 20-30 évben oda jutott a magyar futball, ahol most van.

A káosz érzését emelheti, ha igaznak bizonyulnak azok a sajtóhírek, mely szerint kirúgják George Leekenst.



Már Bernd Storcknál, és most Leekensnél is megírtam, lényegében teljesen mindegy, ki a kapitány, mert ülhet bárki a kispadon, ő is csak abból a nagyjából 150 játékosból állíthatja össze a magyar válogatottat, akik rendelkezésre állnak, így ugyanazok szerepelnek majd a csapatba, akik most.

Az ő tudásukkal pedig már tisztában vagyunk.

És bár azt nem mondhatom, hogy a belga szakember lenne a kedvencem, azért az, hogy néhány hete még ő volt a tökéletes kapitány számunkra, most pedig állítólag már az utódjával tárgyal az MLSZ, bizonyítja, a szövetségben fogalmuk sincs mit, hogyan és miért kellene csinálni.

 Mondjuk, már ezt is régóta tudjuk!



Marco Rossi: Ki vagyok én, hogy nemet mondjak a válogatottnak? Világcsúcs: Nyolc év alatt nyolc kapitány, akikből négyet rúgtak ki! De ki ezért a felelős az MLSZ-ben?