mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Amíg ennyi légiós játszik a 12 csapatos bajnokságban, soha nem lesz jó magyar válogatott

Korábban már több alkalommal kifejtettem, kifejezetten jó változtatásnak tartom a 12 csapatos bajnokságot, ha a bajnokság izgalmát – és nem a színvonalát – nézem. Az is biztos viszont, hogy valamilyen formában korlátozni kell a légiósok számát, mert egészen egyszerűen nem játszik annyi magyar játékos, hogy abból egy ütőképes magyar válogatottat lehessen összerakni.

Úgy néz ki, eddig Geroge Leekens sem tud csodát tenni. A tavaly kinevezett kapitány vezetésével eddig nemzeti csapatunk négy mérkőzést játszott – ebből egy döntetlen mellett hármat elveszített.
Persze, most mindenki Leekens-t szidja, és bár biztosan lehetne valami mást csinálni, valahogy máshogy, az igazság az, hogy nem Leekens a legnagyobb hibás abban, hogy egyszerűen semmilyen fejlődés nem látszik.

Az MLSZ vezetőinek kellene végre észrevenni, hogy bár a 12 csapatos bajnokság izgalmasnak (és nem színvonalasnak) mondható, rengeteg külföldi játszik benne, ami egyúttal azt jelenti, hogy nagyon kevés olyan játékos szerepel, aki potenciálisan szerepet kaphatna a nemzeti csapatban.
 

Számok nyelvére ezt lefordítva: a 12 NB I-es csapat – keretében 321 játékos szerepelt az előző bajnokságban, és abból 99 volt külföldi.

Írd és mond, a maradék 222 NB I-es játékosból, és abból a néhány légiósból, akik külföldön játszanak, kellene kialakítani a nemzeti csapatot.

És ebbe a létszámban benne van az, aki még utánpótlás korú, és csak megelőlegezett bizalom az NB I-es kerettagság, ám meccsen nem lépett pályára a legjobbak között, és benne vannak a 35-37 év feletti játékosok.

Ha nagyon jószívűek vagyunk, és a 12 csapat létszámából csak ötvenet veszünk le, marad 172 játékos (és figyelem, ez a szám a kerettagokat és nem a valóban pályára lépő játékosokat takarja), plusz az a néhány légiós, aki potenciálisan válogatott lehet.

Valamit változtatni kellene, mert alig 180 játékounk van, akikből ki kellene alakítani a magyar válogatottat

Maradjunk annyiban, hogy ez mondjuk 180-185 játékos – és ebbe már tényleg mindenki benne van. Ez a létszám, és senkit nem „szórtunk ki” tudás alapján, hiszen az nem a mi dolgunk.

Ebből a létszámból kellene kialakítani egy erős magyar válogatottat, persze úgy, hogy közben például figyelembe kell venni az U21-es nemzeti csapatot is.

Azt hiszem, ez szinte lehetetlen.

Nos, nem túlzás azt állítani, hogy hívhatják a kapitányt Egervárinak, Csanknak, Storcknak, Leekensnek vagy Tóth Pistának, minden bizonnyal nagyjából ugyanezek a játékosok játszanának.
Kis túlzással ugyanígy.

Persze, egy jó taktikával kicsit előrébb léphetnék, amire jó példa volt a Dárdai-felé csapat, de ha őszinték vagyunk, akkor be kell vallani: ezek a játékosok – és így a válogatottunk – nagyjából ennyit tud. Az már más kérdés, hogy ehhez nem kell külföldi kapitányt szerződtetni sok millióért, akinek egyesek még a taktikai utasítását sem értik meg.

Addig azonban biztos nem lesz előrelépés, amíg például a két NB II-es feljutó csapat, az MTK és a Kisvárda feljutásuk pillanatában négy külföldi játékost igazolt a magyarok helyére!



Nem mindennapi védelmet kapott Leekens – és ha belegondolunk, minden szó igaz! Esterházyt még mindig idegesíti a mexikói blama