mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az MLSZ válaszolt: A kupadöntőben csak a szurkolók hibásak, a rendező nem!

Ha egy mérkőzésen a szurkolók pirotechnikai eszközöket használnak, akkor a Fegyelmi Bizottság rendezői hiányosságokért megbünteti a hazai klubot. Tegnap feltettük a kérdést, mi a helyzet akkor, ha egy mérkőzésen úgy történik ilyen atrocitás, hogy azt az MLSZ rendezi? Akkor ki követ el rendezői hiányosságot, és az MLSZ-en beül  felelős-e valaki ezért? Nos, tegnapi cikkünk biztosan nem tetszett a szövetségben, mert csütörtökön elküldött kérdésünkre szombaton válaszoltak. Aznap, amikor NB I-es fordulót rendeznek, és eldől, melyik csapat esik ki az élvonalból.

Példának hoztuk fel, hogy míg a Ferencváros-Diósgyőr mérkőzésen való füstbombázásért a rendező klub a felelős, addig a Magyar Kupa döntőjében történt füstbombázásért rendezői szinten senkit nem büntettek meg, csak a csapatokat.

Nos, az MLSZ szerint ez nem véletlen, hiszen egy MLSZ által szervezett, magyar klubcsapatok közti mérkőzésen nem merül fel rendezői hiányosság!

„A Magyar Kupa-döntőjébe a PAFC és az  Újpest volt a két érdekelt csapat, így értelemszerűen ennek a két klubnak a szurkolói foglaltak helyet a lelátón. A Magyar Kupa-döntőjében, a mérkőzésen egyértelműen beazonosítható, hogy az Újpest szurkolók szektorában történtek a Fegyelmi Bizottság által szankcionált szabálysértések. Ami a Pintér Attilát, a PAFC edzőjét leöntő embert illeti: az MK döntőn a VIP-ben a két döntőbe jutott klub tiszteletjegyes meghívottjai és a jegyértékesítésen keresztül jegyet vásárló szurkolói voltak. A Pintért leöntő néző újpest mezben volt, a Puskást szidalmazta, ennek alapján újpesti szurkolónak tekinthető.” – írta kérdésünkre az MLSZ, bár ezzel arra nem kaptunk választ, hogy a szervezőt, azaz az MLSZ-t milyen felelősség terheli ezért. Mert abban mindenki biztos lehet, ha egy ilyen történik egy NB I-es meccsen, akkor ott a hazai klub szervezői hiányosságok miatt kap büntetést.

Azt még megtudhattuk – amit eddig is tudtunk – hogyha a honi szövetség nemzetközi, válogatott meccset rendez, akkor ott van lehetőség büntetésre, hiszen a válasz szerint: Természetesen a nemzeti szövetségek büntetésére is van lehetősége a FIFÁ-nak és az UEFÁ-nak. Emlékeztetünk arra, hogy a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság után - melyet az UEFA rendezett  - az MLSZ-t büntette az európai szövetség a magyar szurkolók pirotechnika használata miatt.     Az MLSZ továbbra is eltökélt abban, hogy – a klubokkal közösen – olyan hangulatot teremtsen a magyar stadionokban, amely egy kisgyermek és édesanyja számára sem riasztó, de ahol a legszenvedélyesebb szurkoló is kimutathatja klubja iránti rajongását. Legyen egyértelmű a Szövetség álláspontja a kérdésben! Szenvedélyes szurkolás: igen, sportszerűtlenség: nem!”

Mindez azt jelenti, hogy egy NB I-es meccsen rendezői hiányosság, és büntetés jár rendező klubnak, ha a szurkolók pirotechnikai eszközöket használnak, miként ugyanígy rendezői hiányosság, és büntetés jár érte az MLSZ-nek, ha ez nemzetközi, válogatott meccsen történik.

Ám nem rendezői hiányosság, és a rendező – azaz az MLSZ – semmilyen büntetést nem kap, az MLSZ-ben senki nem felelős, ha mindez az általa szervezett Magyar Kupa döntőjében történik.

 



Ezzel ugyan kérdésünkre nem ka



Bogdán és a BL-döntő - gyerekkori példaképeivel találkozhatott a kapus! Vajon igaza volt Horváth Ferinek?