mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Káosz Sopronban! Az MLSZ, a rendszer vagy a tulajdonos a felelős?

Múlt héten a zalaegerszegi példával mutattuk be, milyen káoszt okoz az, ha egy tulajdonos úgy vég bele a futballbizniszbe, hogy arra számít, a rendszer, az állami milliók majd őt is segítik – aztán mégsem. A héten Sopronban vált lassan visszafordíthatatlanná a rendszer, ami felveti a kérdést: hogyan kaphatott indulási engedélyt egy olyan csapat, melynek nincs meg a megfelelő tőkéje a bajnoksághoz.

A játékosok már kiürítették az öltözőt (Fotó:nso.hu)

Amióta az MLSZ látszólag bekeményített, azaz 12 csapatosra szűkítette az NB I-et, és kizárt, visszasorolt tartozásokat felhalmozó klubokat, nagyjából nyugalom volt a magyar futballban, legalábbis gazdasági téren.

Tegyük hozzá: mesterségesen fenntartott nyugalom, hiszen tán a világon nincs még annyi klub, melynek mind-mind valamilyen szintű állami vezető lenne a tulajdonosa, ennek következtében százmilliós nagysággal ömlene ezekbe a klubokba az „irányított támogatás”.

A gond akkor van, ha egyes, nem állami vezetőkből, vagy tűzhöz közel állókból kikiáltott klubvezető gondolja úgy, hogy futballt szeretne csinálni, úgy, hogy arra vár: az állami közösből neki is jut majd.

Kiderült, Zalaegerszegen – persze szigorúan a stadionépítésen kívül – nem jut, és most úgy néz ki, Sopronban sem.
Viszont így a játékosoknak sem jut szinte semmi.
Még a beígért fizetés sem.

Kis is tört a balhé.
Az nso információi szerint a klub vezetősége hetek óta hitegeti a játékosokat, a tegnapi beígért pénzosztásból sem lett semmi.  Volt is nagy kiabálás az öltözőben, a játékosok a szekrényeiket is kipakolták. A sportnapilap információi szerint a futballisták a délutáni megbeszélésen egy olyan aláírt papírt szerettek volna kapni a klubvezetőségtől, amelyikben felmentették volna őket a munkavégzés alól, ám ezt nem kapták meg Pöltz Róbert ügyvezetőtől, aki – állításuk szerint – arra hivatkozott, hogy a klub elnöke, Skála János ezt megtiltotta.

És hogy mire vár a klubvezetés?
Nem, nem a csodára!

Az ügyvezető ugyanis a futballistáknak elmondta: a klub továbbra is az önkormányzattól várja a segítséget.

Múlt héten már leírtam: ide vezet az, ha egyesek úgy szeretnének futballt csinálni, hogy közben arra várnak, hogy más is segítsen nekik. Mert ez a legritkább esetben történik meg.

Persze, jogosan vetődhet fel, hogyan lehet, hogy míg az egyik klubhoz ömlenek az állami milliók – még ha szponzorpénzeknek vagy TAO-támogatásnak tűnnek is – addig a másiknál a fizetésekre sincs pénz?

Nos, ez a magyar futballban régóta bevezetett egyenlőbbek egy egyenlőknél rendszernek köszönhető. No meg annak, hogy a magyar futball még véletlenül sem üzleti alapon működik, hanem állami alapon.

No és nagyon komolyan felvetődik az MLSZ felelősége is.
Hogyan kaphatott az NB II-ben, azaz a profi osztályban indulási engedélyt egy pénzügyi gondokkal küszködő klub?

Az MLSZ szankciókkal sújtja azokat a klubokat, melyeknek az NB II-ben nincs fedett lelátója, a Vác például ezért fizet ki súlyos milliókat a III. Kerületnek pályabérlésre, de nem figyel oda a játékosok megélhetésére, fizetésére.

Évekkel ezelőtt a francia kézilabda bajnokságban bevezetett módszert hoztam példának.

Ott egész egyszerűen az indulás előtt egy egész éves tervet kell letenni az asztalra, amibe benne kell lennie a játékosok fizetésétől kezdve a takarítók fizetéséig minden tételnek. És mellé kell csatolni a bankszámlát, hogy az egész éves költségvetés a bajnokság elején rendelkezésre áll. Sőt, havonta ezt meg kell ismételni, hogy ne lehessen trükközni.

Ahelyett viszont, hogy egy hasonló rendszert kidolgoznánk, megint úgy néz ki, hogy „hozomra”, beígért támogatásokra, zsebbe csúsztatott fizetés-kiegészítésekre alapozva kapnak indulási engedély profinak mondott csapatok, veszélyeztetve ezzel a játékosok megélhetését.

Bekő Balázs vezetőedző a Nemzeti Sportnak elmondta, nem ezt ígérték neki, amikor Sopronba csábították. Kiáll a futballistái mellett, és keményen kritizál.
„Néhány játékosomnak lassan nincs hol laknia, és nem túlzás, hogy már-már éheznek. A vezetők családokat tesznek tönkre, felteszem a kérdést: három gyerekem van, akikért anyagi felelősséggel is tartozom, értük ki vállalja a felelősséget, ha engem átvernek? Minden törvényes eszközzel élek, hogy nehéz helyzetbe hozzam azokat, akik  felelősek a kialakult helyzetért. Dögöljön meg a szomszéd lova is! És ez nem fenyegetés. Ha valaki az életemmel szórakozhat, megtehetem én is az övével” – szögezte le Bekő.

Én pedig hozzátenném: nagyon kíváncsi lennék, ha egyszer egy ilyen nehéz helyzetbe kerülő játékos az MLSZ-t perelné be valamilyen indokkal, vajon mi lenne a döntés?



Őszintén: Vignjevics ezt nagyon megérdemlte Az a csapat, amelyik mindössze négy gólt kap tavasszal, megérdemli a bajnoki címet