mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A salgótarjáni tulajdonos a csőd után: Az MLSZ ezzel a húzással tízéves munkámat tette tönkre!

„Veszélyben a folytatás Salgótarjánban!” „14 gólt kapott a csőd szélén álló Salgótarján” „NB III: Nincs tovább – visszalép a Salgótarján a bajnokságtól”
Ez csak néhány szalagcím azokból, amelyek az utóbbi időszakban megjelentek az ősszel remekül teljesítő, így a tabella harmadik helyén telelő nógrádi együttesről.  A folytatás azonban katasztrófába torkollott, amit persze előrevetített a volt NB I-es gólzsák, Zoran Kuntics vezetőedző korábbi távozása is. De vajon hogyan fajulhattak ideáig az események? Ki a felelős mindezért?
Mi lesz veled, salgótarjáni futball?



Ősszel a vérmesebb salgótarjáni szurkolók talán már az NB II-es szereplést vizionálták, hiszen a gárda kiválóan szerepelt az NB III Keleti csoportban, egy ideig úgy tűnt, hogy a Monor és az ESMTK mellett az STC Salgótarján is versenyben lesz a tavasszal, amikor...

„M
indenki mehet, amerre lát”

Beütött a krach.
A klubhoz közel állók persze sejtették, hogy baj van, ám a közvélemény és a szurkolók nagy része ledöbbent, amikor a télen egyre rosszabb és rosszabb hírek érkeztek a gárda háza tájáról.

Minden egy U11-es Bozsik-tornával kezdődött. Tavaly ugyanis a salgótarjáni korosztályos csapat nem állt ki (háromszor) az imént említett tornára, az MLSZ pedig három pontot levont – a felnőttektől...

Nem sokkal később a fizetések is kezdtek elmaradozni, holott az NB III-as csapatot a Fehérvár és a Ferencváros korábbi NB I-es csatára, Zoran Kutnics edzette, a kapusokkal a Vasas, a Stadler, az MTK és a Békéscsaba egykori hálóőre, Babócsy András foglalkozott, míg az együttesben többek között olyan ismert játékost is találtunk, mint például Spitzmüller István, aki Debrecenben, Nyíregyházán és Békéscsabán is megfordult.
Az eredmény nem is maradt el, ám őszi harmadik hely ide vagy oda, egyszer csak a
csapat Facebook-oldalán megjelent a hír: mindenki mehet, amerre lát.

Több gólt kaptak egy meccsen, mint a Monor az egész szezonban

Azt már Balga József technikai vezető árulta el, hogy Zoran Kuntics távozása után az összes játékos elment, hivatalosan „elmaradások voltak a költségtérítésekben”. Ám ekkor még úgy tűnt, van remény. Vitányi László lett az új vezetőedző, aki NB III-as futballisták mellett igazolt a megye egyből és a megye kettőből is, a tavaszi keret összeállni látszott, amikor a
főtulajdonos, Ferenczi Béla – aki 2009-ben az Egri FC tulajdonosa lett, s kijelentette a hevesi megyeszékhelyen, hogy hosszabb távra tervez - közölte: a jövőben már egyáltalán nem vagy jóval kisebb mértékben finanszírozza a működést.

Azonnal felmerült: az STC Salgótarján visszalép az NB III-tól.

Másik súlyos problémaként a klub több utánpótláscsapata a tavaszi rajt előtt létszámhiányos volt, ami azt jelentette, hogy amennyiben a jövőben is előfordul, hogy nem tudnak kiállni tornákra, mérkőzésekre, akkor újabb pontokat vonhatnak le a felnőttektől. A mentőötlet az volt, hogy a túlélés érdekében fúzióra lépnek a BLSZ I. osztályában szereplő Pestszentimrei SK-val, ám a felek végül elvetették az ötletet.

Ilyen előzmények után érkezett el a tavaszi rajt, és a teljesen új, többségében a megye I-ből és a megye II-ből összeverbuvált salgótarjáni gárda előbb a Monortól szenvedett vereséget (0-4), majd Jászberényben hatalmas pofonba szaladt bele: 14-0-ra kikapott. Történelmi vereség volt ez, az STC egy meccsen több gólt kapott, mint az éllovas Monor – egész idényben. Attól a Jászberénytől, amelyet az ősszel 2-0-ra vertek... A két zakó után jött a Tállya elleni 0-10, s bármennyire hihetetlen, a három vesztes bajnokin 28 gólt kapó és 0 gólt rúgó Salgótarján még így is a negyedik helyen állt.

Hogy ne fulladjon további kabaréba a bajnokság, a klubvezetők végül hivatalosan is benyújtották a visszalépésről szóló határozatot az MLSZ-hez. A szövetség pedig kizárta a csapatot az NB III-ból – amely így csak a megyei másodosztályban indulhat majd -, az eredményeit törölte, így most a Monor és az ESMTK vív ádáz csatát a feljutásért.

Amikor még minden rendben volt...

Kuntics: Kellemetlen helyzetbe hoztak

De vajon hogyan látja a történteket ennyi idő elteltével Zoran Kuntics, aki tavaly nyáron került Salgótarjánba, miután az addigi vezetőedző, Bari Jenő nem rendelkezett az NB III-hoz szükséges A-licenccel?
- A tavaly decemberi záróvacsorán a tulajdonossal, a sportigazgatóval beszéltünk a jövőbeli tervekről, hogy kik maradnak és milyen posztokra szükséges igazolnunk. Ezután elbúcsúztunk egymástól, majd január közepén el kellett volna kezdeni a felkészülést, azonban értesítettek, hogy technikai problémák miatt el kell tolni pár nappal a kezdést – magyarázta a szakember. - Időközben már hallottam a salgótarjáni emberektől, hogy nem valószínű a folytatás. Ennek ellenére elutaztam Salgótarjánba, ott közölte a tulajdonos, hogy ezen a szinten már nem tudja finanszírozni a csapatot. Semmi gond nem volt ezzel. Elfogadtam a döntését, csak szólhatott volna egy-két hónappal az őszi idény befejezése előtt. Lehet, hogy már akkor meghozta a döntését, de akkor nekem és a játékosoknak is könnyebb lett volna. Az elnök elismerte, hogy engem és a játékosokat kellemetlen helyzetbe hoztak.

És hogy miért döntött így a tulajdonos?
- Lehetett sejteni, de a tulajdonos szavaiból nem vettem ki teljesen, hogy milyen okból nem akarja, vagy nem tudja finanszírozni a csapatot. Az az igazság, hogy maradt adóssága felém és a játékosok felé is. Mondták is korábban, mielőtt elvállaltam az STC edzését, hogy ilyenek sajnos elő szoktak fordulni a klubnál, amelynek régóta nem rendezett a háttere sajnos. Bíztam benne, hogy mi majd eredményesek leszünk, ez egy ideig működött, de az utolsó pár hónap történései derült égből villámcsapásként értek. A feljutás egyébként nem volt elsődleges cél. Amikor múlt nyáron elvállaltam az STC Salgótarján irányítását és beszéltem a tulajdonossal, akkor azt mondta, hogy szeretné az első öt hely egyikén látni a csapatot, és ha ez megvalósul, akkor a következő szezonban céltudatosan fogunk igazolni játékosokat, biztosan az NB II-ben folytatjuk...
Azt már csak mi tesszük hozzá: ebből mára maximum – megye II lehet...

„Sokszor harcoltam már szembe széllel, ez viszont az utolsó csepp volt a pohárban!”

Ferenczi Béla, az STC Salgótarján tulajdonosa is megszólalt a csődhelyzet kapcsán, igaz, február végén még arról volt szó, hogy végigjátsszák a tavaszt.
-
Nagyjából tíz éve csinálom a futballt – vágott bele az üzletember a nogradifutball.hu portálnak. - Most láttam rá reális lehetőséget, hogy NB II-es csapat legyen Salgótarjánban, ezért mindent megtettünk, erőn felül úgy, hogy sem az önkormányzat, sem más szervezet nem támogatott minket. Beadtunk, egy TAO-pályázatot, ahol nyertünk egy hozzávetőlegesen kétszázmilliós összeget. Ebből a pénzből két részben szerettük volna megoldani a SESE-pálya felújítását, az első felében az épületet hoztuk volna rendbe, a második ütemben pedig a lelátót újítottuk volna fel, hogy az NB II-re alkalmas legyen az egész létesítmény. Meg is kaptuk a határozatot, hogy sikeres volt a pályázatunk, de pótolnunk kell a harminc napnál régebben lejáró tulajdoni lapot, illetve aláírási címpéldányt. Az elhangzottakat próbáltuk feltölteni a rendszerbe, ami azonban lezárt, és furcsa mód, az MLSZ-nél senki sem tudta újra megnyitni, hogy feltöltsük ezeket a hiánypótlásokat, csak egy nappal azután, hogy lejárt a határidő, és így érvényét veszítette az egész pályázatunk! Azt gondolom, véletlenek nincsenek, ezzel a húzással tízéves munkámat tették tönkre! Valószínű, nem véletlenül zárt le a rendszer, és az sem, hogy másnap nyílt meg! Valakinek nem tetszett, hogy ezt az egészet csináltam és nem akarták, hogy továbbvigyem, amit megkezdtem, ellehetetlenítettek! Elég sokszor harcoltam már szembe széllel, ez viszont az utolsó csepp volt a pohárban, úgy döntöttem, befejezem, nincs perspektíva a klub előtt, ha nem tudom a létesítményt fejleszteni, jövőre még a harmadosztályban sem tudnánk elindulni, nemhogy az NB II-ben! A félreértések elkerülése végett, tavaly vettünk fel először TAO-s pénzt, ami hárommillió forint volt! Ezzel a ténnyel elejét szeretném venni a szóbeszédeknek! Decemberben tájékoztattuk a játékosokat, hogy keressenek maguknak új csapatot, majd zömét ingyen elengedtük, nem gátoltuk őket abban, hogy máshol folytassák és magasabb szinten folytassák. A tavaszi szezont tisztességesen végigigjátsszuk kisebb költségvetéssel.


Ferenczi Béla, az STC Salgótarján tulajdonosa szerint az MLSZ-nél ellehetetlenítették a hiánypótlásukat (Fotó: magyarhirlap.hu)

Ebből sajnos végül semmi sem lett. Az STC Salgótarján eltűnt a süllyesztőben. Hogy kinek a hibájából, annak eldöntését a fentiek alapján Olvasóinkra bízzuk.


Az „igazi Stécé” vezeti a bajnokságot – a megyében

Az STC Salgótarján – amely a 2015-2016-os szezon NB II-es újoncával, a somoskőújfalui Somos SE-vel történt összefonódás után jött létre 2016 nyarán - nem keverendő össze a nagy múltú, ám jelenleg csak a megyei első osztályban szereplő Salgótarjáni BTC-vel. Utóbbi pár éve még az NB III Mátra-csoportban játszott a volt újpesti kedvenc, Tamási Zoltán vezetőedző – majd Szlezák Zoltán pályaedző - irányításával, aztán 2014 januárjától az MLSZ átszervezése miatt a megye I-be kaptak besorolást, ám így is parádésan erősítettek, elég csak az Újpest egykori gólvágójára, Kovács Zoltánra, a Fradi-kedvenc Marek Penksára, illetve Bárányos Zsoltra gondolni. Az időközben SBTC-Puebla névre keresztelt klub tulajdonosa az Újpestről megismert Sólyom Sándor lett. A 2014-2015-ös bajnokság félidejében kiszállt a Puebla, tetemes adósságot hagyva maga után, amit az egyesület az egész tavaszi szezonban görgetett maga előtt. Noha a csapat majdnem a hajráig a bentmaradó helyen állt, a labdarúgóknak végül elfogyott a türelmük és ismét kiesett az SBTC.

Az SBTC 14 forduló után magabiztosan vezeti a bajnokságot a Karancslapujtő és a Berkenye előtt, ám a drukkerek legnagyobb sajnálatára az igazi „Stécé” még a Szojka Ferenc Stadiont sem használhatja, helyette a Salgótarjáni Tó-strand sporttelepen rendezi a mérkőzéseit.



„Halálra ítélt” válogatott! Padlón az egyik legnagyobb magyar tehetség!