mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

„Halálra ítélt” válogatott!

Bevallom, jómagam a 12 csapatos bajnokság híve voltam, de rá kellett jönnöm: ez így esélytelenné teszi azt, hogy egy értelmes, bármilyen kézzel fogható eredményre képes, megújult válogatottunk legyen.

Vajon mikor lesz okunk újra válogatott sikernek örülni?

Akkor, amikor bevezették a 12 csapatos bajnokságot, óriási káosz uralkodott a klubfutballban.
Minden évben volt egy csapat, melyet tartozások miatt kizártak, mind voltak olyan csapatok, ahol több hónapos elmaradások voltak.

Akkoriban több alkalommal is elmondtam, leírtam, hogy gazdaságilag nincs 16 NB I-es csapat.

Ez mára megváltozott, igaz, ebben óriási szerepe van egyrészről a „kinevezett” és „támogatott” tulajdonosoknak, na és másrészről persze a központi elosztású támogatásoknak.

Csakhogy: egyrészről ebben a rendszerben már lehetne több NB I-es csapat, csak akkor több csapatnak „kellene adni a közösből”, másrészről ha a futballt, mint eladható, piaci terméket nézzük, ha azt vesszük figyelembe, hogy a tulajdonosoknak a sajátjukból kellene eltartani egy-egy csapatot, akkor már 12 első osztályú csapatunk sincs.

No és látni kell: az új, elsőnek jó ötletnek tűnő 12 csapatos rendszer hibája az, hogy „megölte” a magyar válogatottat.

Egy nagy bravúr, az Eb-re való kijutás még sikerült, köszönhetően Dárdai Pál zsenialításának és precizitásának, no és Storck egy-két valóban nagy húzásának, de ami azóta történt, az a magyar futball feketekönyvének legerősebb fejezetibe kívánkozik.

Innen kellene valahogy előrébb lépni, csakhogy….ehhez a 12 csapatos bajnokság, és a rengeteg légiós miatt nincs is játékosunk!

Merthogy van ugye 12 csapat az NB I-ben.

Ha csak kicsit nézem a realitást, akkor csak a Mezőkövesdre és Balmazújvárosra mondom azt, hogy onnan nem lehet behívni senkit a válogatottba.

Marad tíz csapat, csapatonként 14-en játszanak rendszeresen.

Ez így 140 futballista, csakhogy ebben benne van az az ötven-hatvan légiós, aki ugye nem lehet magyar válogatott. No és ott vannak még a „túl fiatalok és a túl öregek”, máris marad mindössze 50 játékos. Na és persze a külföldön játszó magyarok, akik közül kettő vagy három szerepel normális bajnokságban – köztük az egyik kapus.

Nos, ebből a  60-65 játékosból kellene kialakítani egy 20-22 fős válogatottat kialakítani.

Hát…..erre talán még a világ legjobb edzői sem lennének képesek.



Sallai Roland mellett más tehetségünket is "kinyírták" a válogatottnál A salgótarjáni tulajdonos a csőd után: Az MLSZ ezzel a húzással tízéves munkámat tette tönkre!