mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Nagy Antal: Megüzenték, hogy ne okoskodjak!

Az utolsó világbajnokságon járt magyar válogatott csapatkapitánya, aki idehaza és külföldön is nagyszerű sikerek részesei lehetett játékosként. A Honvéd legendáját pár hónappal ezelőtt mégis kirúgták az MLSZ-ből.
Nagy Antalra – mert róla szól a történet – nem tartottak igényt, mennie kellett a fegyelmi bizottságból, mennie kellett az MLSZ ellenőri pozícióból is.
A magyar futballért azonban továbbra is rajong, így Kazahsztán és Skócia ellen is felbukkant a Groupama Arénában. A korábbi remek játékos most sem rejtette véka alá a véleményét. 



- Andorra és Luxemburg után Kazahsztán újabb mélypontot jelent, vagy a tavalyi évnél már nem lehetett mélyebbre zuhanni?
- Botrány volt mindhárom meccs, de ez a kazahok elleni vereség azért sokkal fájdalmasabb, mert egyrészt itthon kaptuk a ruhát, másrészt most vártunk valami újat. Andorra és Luxemburg ellen nem vártunk semmit – oké, azért vereséget sem... -, de most igenis arra gondolt az ember, hogy itt egy új kapitány, a bemutatkozó meccsére majd csak kitalál valami váratlant, a játékosok pedig odateszik magukat.

- Ehhez képest...
- Ehhez képest a régi kerettel mentünk neki a meccsnek, a kapitány az égvilágon semmit sem talált ki, a játékosok elkezdtek lazázni, és kaptunk egy sima hármast. Ebből a hármasból megtudtuk, hogy a belga kapitánynak lövése sincs az egészről, ez nem az ő kerete, nem az ő csapata, ki tudja, milyen informátorokra hallgatva rántotta össze ezt a társaságot. Még arra volt jó ez a vereség, hogy Leekens láthatta: Dzsudzsák nem jobbszélső. Ezt azért elmondhatták volna neki a meccs előtt is, nem kellene ahhoz idehaza hármat kapni Kazahsztántól, hogy szembesüljön azzal, amit rajta kívül tízmillió ember tud... Mondom, egy csontgyenge Kazahsztán és egy szintén halovány Skócia volt az ellenfelünk, mindkettőtől kikaptunk. Még csak nem is tétmérkőzésen, ahol nem volt bénító tényező, miszerint nyerni kell, mert ezen múlik a magyar labdarúgás továbblépése. És egy Cristiano Ronaldo sem jött velünk szembe, vagy egy igazi CSAPAT, mint mondjuk Németország. Na, ha egy ilyennel találkozunk egy bénító tétmeccsen, akkor mi lesz?!

 „Nikolics ne jöjjön többé”

- Árulja el: mit várt a csapattól azok után, hogy a szövetségi kapitány öt hónapig gyakorlatilag nem csinált semmit?
- Azt vártam, hogy a kapitány elindul egy úton, és kiderül, ki az a hat játékos, akit idővel be szeretne építeni a válogatottba, a meglévő, vagy meglévőnek hitt mag mellé. És valamiféle játékrendszert is vártam volna. Ezzel szemben lement két meccs, és ugyanott tartunk, ahol eddig: sehol! Megtudtuk, hogy Fiola nem belső védő, de azt már nem, hogy ha nincs válogatott formában, akkor mit keres a nemzeti csapatban?! Nem akarom kipécézni Fiolát, de ő tavaly nyáron azért nem volt válogatott formában, mert átszaladt rajta a Partizan, ősz végén azért nem, mert átszaladt rajta a ferencvárosi Paintsil, most meg azért, mert átszaladt rajta Kazahsztán... Mégis több tucatszor volt már válogatott. Ebből is látszik, mekkora baj van a rendszerben. Amikor Böde Dani – akit kimondottan kedvelek – a reménysugár, ott baj van. Amikor Nikolics ultimátumot ad a kapitánynak a válogatott szereplésre, de ha pályára lép, semmit sem nyújt, az megint árulkodó jel. Azt szokták mondani, szerencsés kiegyezés lenne mindenkinek, ha nem jönne többet a válogatottba, mert ha eddig nem láttunk tőle semmit, akkor ez a későbbiekben sem fog változni. Az a helyzet, hogy jelen pillanatban se csapatunk, se elképzelésünk, se semmi! És ez így volt már tavaly is, az utóbbi másfél évben nemhogy előreléptünk volna, inkább hátramenetbe kapcsoltunk.



- Mi lehet az előrelépés?
- Magyar edző, magyar fiatalok és magyar csapat kell! 0-2-nél Kazahsztán ellen már Pintér Attilát kezdték visszasírni. Most itt egy külföldi – újra -, akinek egy csomó idejét elveszi, hogy megismerje a magyar labdarúgást és a játékosainkat. Az persze már nem az ő hibája, hogy a magyar bajnokságban nincs két épkézláb, nemzetközi szintű futballista, az már annál inkább, hogy miközben évek óta sírunk, hogy nincs irányító középpályásunk, a Cipruson játszó Sallai Rolandot meg sem hívja, ki sem próbálja.

- A magyar bajnokságban szereplők Andorrában bizonyítottak...
- Hát ez az! Van 12 csapatunk az NB I-ben, ha nagyon jó fej vagyok, akkor csak a Mezőkövesdet és Balmazújvárost zárom ki, ahonnan nem lehet behívni senkit a válogatottba. Marad tíz csapat, csapatonként 14-en játszanak rendszeresen. Ez így 140 futballista. Levonom a rendszeresen játszó ötven légióst, marad kilencven, ebből kiveszem a nagyon időseket és a nagyon fiatalokat, azaz körülbelül hetven fős mezőnyből kellene 22 nemzetközi szintű játékost találni. Hát milyen arány ez? Hol tudsz ilyen mezőnyben 22 nemzetközi tudású labdarúgót kinevelni? Kizárt, hogy működjön, az csoda lenne! És itt van a korona az egész történeten, hogy a napokban az MLSZ megszüntette a fiatalszabályt, nem kötelezi a 21 éven aluliak szerepeltetését és feloldotta a légiósszabályt is, annyi külföldit dobnak pályára, amennyit csak akarnak. Miből, kikből lesz akkor válogatottunk?! Ha ezt így végignézzük, kiszámoljuk, és kitesszük az egyenlőségjelet, akkor megkapjuk Andorrát, Luxemburgot és Kazahsztánt.

 „Nem szeretik az MLSZ-ben, ha valaki gondolkodik...”

- Azért látszik, hogy pénzügyi területtel foglalkozik...
- Ami az MLSZ szerint összeférhetetlen volt az ott végzett munkámmal. De mondok én valamit, ami sehogy sem fér a fejembe. A magyar labdarúgás csapata a magyar labdarúgó-válogatott. Akkor a Magyar Labdarúgó Szövetség miért követ el mindent a magyar labdarúgó-válogatott ellen? Mert az összes lépésük szeg a magyar foci, ezáltal a magyar válogatott koporsójába. A 12 csapatos NB I, a fiatalszabály eltörlése, a sok légiós beengedése, az öreg külföldi kapitány kinevezése és még sorolhatnám. Csak az a baj, hogy a kutya nem kíváncsi ránk, régi öregek véleményére. Sőt, most a válogatott meccsen is visszahallottam, hogy nem kellene okoskodnom...

- Kitől, honnan, kik üzenték ezt?
- Az most mindegy, nem számít. De nem szeretik az MLSZ-ben, ha valaki gondolkodik... Másoktól meg azt hallom, hogy „Antikám, Úristen, milyen igazad van.” De tudom én, hogy velem van a baj, mert örök optimistaként még mindig kijárok a meccsekre, és gyomorfájást, meg fejfájást okoz, hogy várom az eredményt, miközben semmi sem változik a háttérben. Én vagyok a leghülyébb, hogy látom visszafelé forogni a motort, és azt várom, előrefelé menjen az autó...


Ezért repült az MLSZ-ből!

Nagy Antalt tavaly távolították el valamennyi MLSZ-ben elfoglalt pozíciójából. Hogy miért? Arról maga az érintett mesélt a Sport Plusznak néhány hónappal ezelőtt.
- Az a bűnöm, hogy pénzügyi tanácsadással is foglalkozom. És szerintük átfedések lehetnek a pénzügyi tanácsadói munka és a fegyelmi bizottságban elvégzett feladataim között – magyarázta lapunknak Nagy, majd bővebben is kifejtette menesztése okait.
- Az a helyzet, hogy az MLSZ Fegyelmi Bizottság tagjaként találkoztam csapatokkal, azok vezetőivel, márpedig ezek a csapatok TAO-támogatást kaptak és kapnak, amiből azt a következtetést szűrték le, hogy a fegyelmi ügyek tárgyalása kapcsán részrehajló lehetek. Arra gondoltak, hogy ha én a Palóc Pumáknak pénzt viszek, segítek a TAO-s ügyeikben – most csak egy példát mondtam -, akkor a fegyelmi ügyekben esetleg részrehajló leszek a Palóc Pumák javára. Na most ezzel csak az a probléma, hogy a fegyelmi bizottság tagjaként én csak NB-s csapatokkal találkozom, azok ügyeivel foglalkozom, úgyhogy a Palóc Pumáknak, még ha akarnék sem tudnék segíteni. Ez azonban kutyát, macskát nem érdekelte. Azért ennél nagyobb intelligenciát nézhettek volna ki belőlem...

- Mire Ön?
- Azt mondtam, hogy jó. Mit tehettem volna?! Ha tényleg ez a magyar futball legnagyobb problémája, miközben nincs válogatott, nincs eredmény, a szurkolók Andorrán és Luxemburgon röhögnek vagy inkább sírnak, és csak a mutyi megy minden szinten, más nem számít, akkor Nagy Antal félreáll.

- Kinek szúrt szemet a pénzügyi tanácsadói munkája?
- Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor közölte velem, hogy összeférhetetlenségi gondok vannak.

- De hiszen Csányi Sándor is pénzember, az OTP Bank vezérigazgatója, sőt, az MLSZ elnökségi tagjai között csupa-csupa pénzembert, üzletembert találunk. Az nem összeférhetetlen?
- Ne feszegessük. Ők „csak” elnökségi tagok, nem pedig a fegyelmi bizottság tagjai...



Így lesz az afrikai futballistából Európai Unión belüli futballista Sallai Roland mellett más tehetségünket is "kinyírták" a válogatottnál