mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Ahol labdarúgó akadémia van, ne játszhasson háromnál több légiós!

Gyorsan szögezzük le: a jó légiósokra – mint mindenhol a világon – szüksége van a magyar bajnokságnak. Gyorsan tegyük hozzá: a most a bajnokságban játszó selejt légiósokat az MLSZ-nek köszönhetjük. Pontosabban annak a fiatalszabálynak, mellyel mesterségesen felverték a magyar, magukat sztároknak képzelő, külföldön sehova nem kell ficsúrok árát. Azt gondolom, nem a fiatalok szerepeltetését kell jutalmazni, hanem a sok légiós szerepeltetését – büntetni.



Valahogy gátat kellene szabni annak, hogy annyi ügyetlen, selejtes légiós játsszon a magyar bajnokságban, amennyi most játszik. És erre nyílván lennének különböző szabályok. Mi most felvetünk egyet – azzal a felütéssel, nem biztos, hogy ez a legjobb ötlet, de az biztos, hogy jobb, mint a mostani.

Nos, azt gondoljuk - nem mellesleg az edzők nagy része is ezt vallja - hogy rossz az az elképzelés, mely szerint azért kell betenni egy játékost az NB I-be, mert 19-20 éves.

Ez egy baromság!

Nincs olyan edző, aki nem játszatná azt a fiatalt, aki tehetséges, aki ügyesebb, mint a többiek, így ezek a játékosok akkor is szerepet kapnak majd, ha nincs a fiatalszabály. Persze, azt is hozzá kell tenni, hogy miután ezért az elmúlt években rengeteg pénzt osztott szét az MLSZ a fiatalszabály „melléktermékeként”, nem lehet a szabályt egyik napról a másikra visszavonni, mert az milliós, sőt, egyes kluboknál több száz milliós kiesést jelent.

Az, hogy az MLSZ-ben most előrukkoltak a fiatalszabály lényegében azonnal eltörlésével, semmi mást nem bizonyít, mint amit már évek óta tudunk: a legtöbb döntéshozó nem ért ahhoz, amit csinál, nem gondolja át a döntéseket, melyek nagy részét ad hoc módon hoznak.

Véleményünk szerint a selejtes légiósok beáramlását kell megakadályozni.


Óriási fricska: az idén még meccset sem nyerő Puskás Akadémia szombaton egy akadémistával és kilenc légióssal simán, 3-1-re kikapott a csak magyarokat játszató Paks otthonában (Fotó:pfla.hu)

Ezt pedig háromféleképpen lehet.

Az első:

Csak és kizárólag olyan légiósokat szerződtethessenek a klubok, akik legalább öt alkalommal szerepeltek hazájuk felnőtt vagy U21-es válogatottjában.

Tudjuk, hogy ez sem garancia a minőségre, hiszen nálunk Matthäusnak vagy épp Bernd Storcknak köszönhetően szerepelt már annyi  ügyetlen játékos a válogatottban, mint égen a csillag, mégis lenne valamilyen szűrő.

A második:  

Az jó ötlet, hogy egy csapatban csak öt légiós lehessen egyszerre a pályán, de ne az legyen, hogyha ennél több van, akkor az a csapat ne kapjon központi támogatásból befolyó pénzekből, mert láthatóan ez a szabályozás nem érdekli a klubok nagy részét.

Azok a klubok, melyek ötnél több légióst játszatnak egyszerre, fizessenek büntetést.

Mégpedig „szemmel látható összeget”.

Mondjuk légiósonként 3-5 millió forintot fordulónként. Tehát ha öt helyet hat légiós van a pályán, akkor az hatszor 3-5 milliót, azaz minimum 18 millió forintot jelenteni fordulónként.

A csapatok rögtön meggondolnák, hogy tartsanak-e, játszassanak-e annyi légióst.

És felejtsük azt el, hogy légiósok nélkül nem lehet jó nemzetközi szereplést produkálni, mert ezekkel a légiósokkal is olyan messze van a jó nemzetközi szereplés, mint „Makó Jeruzsálemtől”!

Azok a klubok, melyek ötnél több légióst játszatnak egyszerre, fizessen büntetést. Mégpedig „szemmel látható összeget”

A harmadik és legfontosabb viszont az,

hogy azoknál a kluboknál, melyek labdarúgó akadémiát üzemeltetnek, és ezért sok-sok milliós támogatást vesznek fel, ne lehessen a csapatban háromnál több idegenlégiós. Legyen valami súlya, valami tétje annak, hogy labdarúgó akadémiát üzemeltetnek. Neveljenek ki olyan magyar játékosokat, akik az NB I-ben megállják a helyüket.  

És ne lehessen kijátszani a rendszert mondjuk egy névváltozással, hanem amelyik csapatnak akadémiai rendszer adja az utánpótlást – tehát példának okáért a Honvéd, a Haladás na és természetesen a Puskás – annak ezen szabály szerint kelljen játékosokat igazolnia!

 És itt nem kellene pénzbüntetést fizetni, csak egészen egyszerűen nem igazolhatnának a klubok több légióst!

Mindenki elhiheti, a szabályok bevezetése első blikkre nagy felháborodás követné, aztán a TAO-pénzek és különböző központi támogatások teljesítmény nélküli bezsebelése helyet (mellett)  gyorsan előtérbe kerülne a minőségi utánpótlás-nevelés, és gyorsan előtérbe kerülnének a fiatal magyar játékosok.



10 milliárdba kerül az utánpótlás, de valamit nem jól csinálunk Az MLSZ továbbra is mindenkinek ad támogatást, de...