mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Nagyszerű MLSZ-es kezdeményezés: defibrillátorokat kaphatnak az alsóbb osztályú és amatőr csapatok!

Az elmúlt napokban az egész ország szorított egy fiatal dabasi labdarúgó életéért, aki mérkőzés közben váratlanul rosszul lett, majd összeesett a pálya szélén. Az eset kapcsán Dr. Szelid Zsolt kardiológus, az UEFA és az MLSZ Orvosi Biztosságának tagja jó hírről tájékoztatta az MLSZ-t.


Hirdetés 

A Magyar Labdarúgó Szövetség számára kiemelten fontos a játékosok egészsége és biztonsága, ezért defibrillátorokat ajánl fel az alsóbb osztályú és amatőrcsapatok számára.
- A mostanihoz hasonló súlyos esetekből mindig tanulnunk kell. A sportoló egy igen ritka, életveszélyes szívkoszorúér fejlődési rendellenességben szenvedett. Az ilyen típusú rendellenességeket egy rutin sportorvosi-vizsgálat során nem lehet hatékonyan kiszűrni. A Magyar Labdarúgó Szövetség Orvosi Bizottságának azonban kötelessége átnézni a sportoló fiatalember korábbi leleteit, a pálya melletti ellátás körülményeit és az eredményeket jelenteni a Nemzetközi Szövetség (FIFA) Hirtelen Szívhalál Regisztere számára - fogalmazott az mlsz.hu-n Szelid Zsolt.

A tragédiák megelőzése mellett, a súlyos esetek megfelelő ellátására az MLSZ a közeljövőben életmentő defibrillátorokat szerez be és ajánl fel (mindössze 10százalékos önerő mellett) nagy számban az alsóbb osztályú, valamint az amatőrklubok számára is. Ezek a készülékek a tragédia első perceiben tudnak hatékonyan segíteni a beteg megfelelő keringésének visszaállításával. Az MLSZ elkötelezett abban, hogy a legnépszerűbb sportot valamennyien biztonságosan játszhassuk, és ha szükséges, a helyszínen legyen megfelelő segítség. A sportolás biztonságát azonban jelenleg a rendszeres sportorvosi szűrővizsgálat biztosíthatja hazánkban.



Na de ki fizeti ki Supka Attila büntetését? Mit csinál most az UTE a címerháborúban?