mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Itt a bizonyíték az MLSZ idióta szabályára

Korábban is írtam már arról, hogy az MLSZ fiatal illetve magyar szabálya semmi másra nem volt jó, minthogy mesterségesen felverje az egyébként semmit el nem érő, semmilyen teljesítményt felmutatni  nem tudó játékosok árát. Most erre konkrét bizonyíték is van:  Windecker József pofátlanul még arra is hivatkozott, amikor elutasította az Újpest havi kétmilliós fizetési ajánlatát, hogy úgynevezett magyar szabály miatt nélküle a csapat nem tudja az MLSZ által ajánlott törekvési elvet tartani.


HIRDETÉS
Megjelent Fehér György sportújságíró első, nem sporttémájú regénye, A kemény fiúk is sírnak néha. Itt a lehetőség, hogy vásárlás előtt belehallgass a könyvbe, hiszen Urmai Gábor, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze felolvassa Neked az első három fejezetet. Amennyiben megtetszett, keresd a könyvet a Libri és a Líra könyvesboltokban, az OMV kutakon, vagy egyszerűen rendeld meg a book24.hu-n!


Értem én, hogy az MLSZ jót akart, amikor megalkotta ezt a magyar szabályt, csak így biztosan nem lehet szabályozni, hogy hány magyar játsszon egy csapatban. Az meg egyenesen nonszensz, hogy csak azért kell(ene) betenni egy játékost az NB I-be, mert az még csak 18-20 éves.

Ezzel semmi mást nem ért el az MLSZ, minthogy a „magyar sztárocskák” egetverő fizetéseket kérnek, és sajnos kapnak azért a nagy semmiért, amit hétről-hétre bemutatnak nekünk.

Most éppen Windecker József készül nagyot szakítani.
Hozzá kell tenni, a védő eddig már legalább 100 meccset játszott az NB I-ben – nyolc év alatt négy csapatban. Teljesítményéről mindent elmond az a tény, hogy az elmúlt nyolc évben lassan mindenki volt válogatott, aki egy egyeneset tud rúgni a labdába, de valahogy Windeckernek ezt a szintet már nem sikerült megugrania.



Nos, mindettől függetlenül Windecker József az Újpest meghatározó játékosa volt az elmúlt időszakban, épp ezért volt meglepő, hogy a védő nem utazott el a csapattal a külföldi edzőtáborba. A lila-fehéreknél hétfőre ígértek felvilágosítást – és láss csodát, ez meg is történt.

Semmi más nem történt, minthogy főhősünk éhes lett.
Igazán éhes.
Persze, mondhatnánk, hogy ezért nem ő a hibás, hiszen nagyszerű labdarúgó szövetségünk teremtette meg neki erre a lehetőséget, és ez nagyjából így is van.
Windecker József ugyanis nemet mondott a klub szerződéshosszabbítási ajánlatára, mi nem kevesebb, mint havi kétmilliós fizetés, autót és lényegében kaja-piát tartalmazott.
És ezt szinte szó szerint kell érteni.

Az Újpest ugyanis kiadatott egy közleményt, mely szerint „Hatos számú játékosunknak a további együttműködés reményében havi nettó 2 millió forint feletti alapfizetést, lakást, kocsihasználatot és étkezést ajánlva szerettük volna meghosszabbítani a június végén lejáró kontraktusát, ezt Windecker József nem fogadta el.”

A játékos nem is kertelt, az újpesti vezetők szemébe mondta, miért szeretne többet, jóval többet keresni. És igen, pont az MLSZ-re hivatkozott!
„Az úgynevezett magyar szabállyal érvelt, miszerint nélküle csapatunk nem tudja az MLSZ által ajánlott törekvési elvet tartani. Ezzel a kereseti összeggel a legjobban fizetett játékosaink sorába léphetne, mindemellett prémiumrendszerünknek köszönhetően további komolyabb összeget kereshetne, valamint a céljaink elérését követően – ami az Újpest FC-nél a szezon végeztével nem lehet más, mint az európai futballporondra történő kijutás – év végi bónusz is illetné, ahogy a csapat többi tagját is”olvasható a közleményben.

Nos, persze azon senki ne legyen meglepődve, hogy van olyan klub, amelyik szívesen fizetne ennyit ennek a nagyszerű magyar csapatnak, igaz, Felcsúton – ahol tárt karokkal várnák Windeckert – nagy ívben tesznek a magyar és fiatal szabályra, olyannyira, hogy bár Labdarúgó Akadémiaként vannak aposztrofálva, a felnőtt keretből Pintér Attila módszeresen kiűzte a saját nevelésű játékosokat, sőt, lassan a magyar futballistákat is.

Windecker példája semmi mást nem bizonyít, minthogy az MLSZ-ben ad hoc módon hoznak olyan szabályokat, amitől – egyébként nyilván jó szándékból, ám sajnos totális hozzá nem értést bizonyítva  - a magyar futball felemelkedését várják, de csak még mélyebbre lökik azt.

Olyan mélyre, ahol egy nézők és színvonal nélküli NB I-ben havi 5-8 milliót kereshetnek nevesincs játékosok! Mindezt azért, mert nagyrészt még mindig olyanok dolgoznak az MLSZ-ben, akik az elmúlt 20-30 évet is ott töltötték, és ezen idő alatt bőven bizonyították hozzá nem értésüket, mégis vidáman, sőt jól megélnek a futballból.

És hogy mikor jöhet el a változás?
Majd amikor futballunk vezetői nem a futballból, hanem a futballért élnek és dolgoznak!



Realitások talaján maradva: Szerencsével lehetünk másodikak A sajtóelhárítás oka a rengeteg titok és susmus