mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Vajon ki a hibás, ha...???

Dél-Amerikából igazolt játékmestert a Puskás Akadémia, hiszen hároméves szerződést írt alá az uruguayi River Plate csapatától érkezett középpályás, Gonzalo Vega. Miközben ezt a hírt olvastam, azon gondolkoztam, hogy vajon ki a hibás – és nem a Puskás Akadémiánál, hanem úgy egész magyar futballban -, ha…?


HIRDETÉS

Megjelent Fehér György sportújságíró első, nem sporttémájú regénye, A kemény fiúk is sírnak néha. Itt a lehetőség, hogy vásárlás előtt belehallgass a könyvbe, hiszen Urmai Gábor, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze felolvassa Neked az első három fejezetet. Amennyiben megtetszett, keresd a könyvet a Libri és a Líra könyvesboltokban, az OMV kutakon, vagy egyszerűen rendeld meg a book24.hu-n!


Vajon ki a hibás, ha a legtöbb pénzből gazdálkodó labdarúgó akadémia külföldről igazol játékost?
Vajon ki a hibás, ha a legtöbb pénzből gazdálkodó labdarúgó akadémiánál az évek során nem tudnak felnevelni olyan játékosokat, akikkel jelentős célokért harcolhatnának az NB I-ben?
Vajon ki a hibás, ha a legtöbb pénzből gazdálkodó labdarúgó akadémiánál a keretben szinte nincs egyetlen saját nevelésű játékos sem?

Vajon ki a hibás, ha a mai magyar labdarúgó akadémiáknál a 15-16 éves gyerekek már most több fizetést kapnak, mint például egy mentős vagy orvos.
Vagy épp az a tanár, akinek őket kell(ene) tanítani.

Vajon ki a hibás, ha a sok pénzből felépült, és rengeteg TAO-s támogatásból működő futballakadémiákról nem jön ki nemhogy tíz, de egyetlen olyan gyerek sem, akire talán a jövő válogatottját lehetne építeni?

Vajon ki a hibás, ha az egyik legnagyobb magyar klubnál, ahol a magyar futball történelmében világ és Európa klasszisokat neveltek ki, már jó ideje nem tűnt fel egyetlen olyan saját nevelésű játékos sem, akire hosszú távon lehetne számítani?

Vajon ki a hibás, ha az egyik legnagyobb magyar klubnál a külföldi tulajdonos önkényesen megváltoztatja a klub címerét, és majd másfél hónappal azután, hogy a bíróság arra kötelezte, a régi címert használja, ez még mindig nem történt meg?



Vajon ki a hibás, ha a magyar futballban olyan játékosok visznek haza havi 4-8 millió forintot, akik 20 évvel ezelőtt (amikor szinte ugyanezen a helyen volt a magyar futball, és résztvevőit ugyanígy „szidtuk”) talán még labdaszedők sem lehettek volna?

Vajon ki a hibás, ha az egyik legtámogatottabb vidéki klubnál évi 66 millió forintot kereshet egy olyan játékos, aki még csak nem is állandó kezdő játékos?

Vajon ki a hibás, ha az MLSZ fiatalszabályának köszönhetően az egekbe szöktek ezen játékosok fizetési igényei?

Vajon ki a hibás, ha az MLSZ fiatalszabályának ellenére egyre több, nevesincs és ügyetlen, viszont olcsó légiós játszik az NB I-ben?

Vajon ki a hibás, ha a futball történelmében sokáig a magyar edzők voltak a tanárok, ma viszont nincs egyetlen olyan topklub sem ahol – Dárdain kívül - magyar lenne vezetőedző?

Vajon ki a hibás, ha a futball történelmében sokáig a magyar edzők voltak a tanárok, ma viszont  az NB I-es klubok nagy részénél külföldi tréner van, sőt – Dárdain kívül – a szövetségi kapitányi posztot is külföldi trénerek töltik be, akik egyébként a világon sehol sem dolgoznának már, ha itt nem kapnak állást?

Vajon ki a hibás, ha az állami pénzből felépült, valóban csodás és minden igényt kielégítő stadionok nagyrészt konganak az ürességtől, sőt, igazából még üzemeltetőt sem nagyon találnak?

Vajon ki a hibás, ha a milliókat kereső, és magukat sztároknak képzelő játékosok alkotta magyar válogatott egy naptári évben ki tud kapni Andorrától és Luxemburgtól?

De a legnagyobb kérdés az, hogy ki a hibás, ha ezek után a legtöbben még mindig azt mondják, hogy a magyar futball töretlenül fejlődik, és minden rendben?

 



Zava! Még mindig "velünk vagy"! Reméljük, hogy innen már csak felfele vezet az út!