mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Ködösítés MLSZ-es módra!

A Sport Plusz mai számában megjelent cikk szerint a Magyar Labdarúgó-szövetség 2010-től több mint egymilliárd forintot fizetett ki a szövetségi kapitányoknak. Persze, az MLSZ azonnal reagált – amolyan MLSZ-es módra. Kiadtak ugyanis egy közleményt, amely ugyan leszögezi, hogy semmi nem úgy van, ahogy a Sport Pluszban leírják, de semmilyen konkrétumot nem írnak hozzá. Lényegében azt mondják: nem úgy van, és kész!


HIRDETÉS
Megjelent Fehér György sportújságíró első, nem sporttémájú regénye, A kemény fiúk is sírnak néha. Itt a lehetőség, hogy vásárlás előtt belehallgass a könyvbe, hiszen Urmai Gábor, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze felolvassa Neked az első három fejezetet. Amennyiben megtetszett, keresd a könyvet a Libri és a Líra könyvesboltokban, az OMV kutakon, vagy egyszerűen rendeld meg a book24.hu-n! Nagyszerű karácsonyi ajándék lehet!


A Sport Plusz mai számában informátorokra hivatkozva leírják, hogy az elmúlt években Egervári Sándor havi 9, Pintér Attila havi 7, Dárdai Pál havi 5, Bernd Storck havi 30, míg Goerges Leekens havi 15 millió forintot kap/kapott, mint szövetségi kapitány.

Hozzá kell tenni, hogy a cikkben több alkalommal is megemlítik, mivel az MLSZ-től az évek során egyetlen hivatalos információt nem adtak ezekre az adatokra/számokra vonatkozóan, ezért belső informátorokra hivatkoztak az összeállítás elkészítésekor.

Azt is hozzá kell tenni, hogy olyan messze nem lehetnek a cikkben említett összegek a valóságtól, mert Egervári, Pintér vagy épp Dárdai fizetéséről szinte mindenki tudott, míg Storck búsás javadalmazása is közszájon forgott, és ilyen összegeket nem találnak ki csak úgy az emberek.

De ami ennél is fontosabb: a cikk végén olvasható mondat szerint „amennyiben a kapitányok fizetéséről szóló információink mégsem lenének helyénvalóak, és az MLSZ korrigálni szeretne, készséggel állunk rendelkezésre”

Nos, az MLSZ reagált is…amolyan MLSZ-es módra.
Azaz jött a szokásos ködösítés…

„Sokadszorra fut körbe a magyar sajtóban olyan álhír, amely – az újságírószakma minimális elvárásait sem teljesítve – súlyosan felelőtlen módon, ténynek álcázva közöl egyértelműen hamis információkat a magyar férfi A-válogatott szövetségi kapitányainak fizetéséről. A Magyar Labdarúgó Szövetség az elmúlt években számtalan alkalommal világossá tette, hogy ezek a légből kapott, mondvacsinált hírek köszönőviszonyban sem állnak a valósággal, ennek ellenére számos sajtóorgánum sajnos a mai napig forráskritika nélkül átveszi ezeket a találgatásokat. Ismételten szeretnénk egyértelművé tenni, hogy a szövetségi kapitányok a sajtóban közkézen forgó összegeknek negyedét-ötödét sem keresték.  A jelenlegi elnökség működése alatt, 2010 óta nem volt olyan szövetségi kapitánya a magyar válogatottnak, akinek a havi fizetése elérte volna a 10 millió forintot. A további valótlan állítások miatt fontos azt is ismételten egyértelműsíteni, hogy – az álhírekkel ellentétben – az egyes kapitányok fizetése között nem volt érdemi különbség, és az MLSZ minden kapitány munkáját a megbízatása kezdetétől annak befejezéséig folyamatosan honorálta anyagilag. Az MLSZ nem várja el senkitől, és nem engedi meg, hogy szerződés és fizetés nélkül végezze a munkáját. A sok valótlanság között sajnos célszerűnek látszik azt is ismételten jelezni, hogy az MLSZ a szövetségi kapitány javadalmazásához nem használ fel közpénzt, és a kapitánnyal együtt hiánytalanul teljesíti a járulékfizetési kötelezettségeket”- olvasható az MLSZ közleményében, ami egészen pontosan 1486 karakter a semmiről.

Egyrészről, mint írtuk, egyrészről a Sport Plusz több alkalommal leírta, hogy informátorokra hivatkozik.

Másrészről, és ez sokkal fontosabb: az MLSZ úgy cáfol egy, számokat tartalmazó cikket, hogy ő maga lényegében egyetlen számot sem közöl.

Szerintem a cáfolat úgy néz ki, hogy például „Storck nem keresett havi 30 milliót, mert a fizetése havi 8 millió forint volt”.

Ez cáfolat.
Az nem, hogy Storck nem keresett 30 milliót….
Ez így csak egy állítás egy tagadás.

Az MLSZ közleménye szerint a „ a Magyar Labdarúgó Szövetség az elmúlt években számtalan alkalommal világossá tette, hogy ezek a légből kapott, mondvacsinált hírek köszönőviszonyban sem állnak a valósággal”, de ez nem fedi a valóságot.

A valóság az, hogy az MLSZ az elmúlt időszakban egyszer sem válaszolt korrektül és pontosan arra a kérdésre, hogy mennyit keresnek a kapitányok, így lényegében saját maga indította el azokat a cikkeket, melyekben találgatásokat, informátorokra való hivatkozásként számokat olvashatunk!

Az MLSZ úgy cáfol egy számokat, fizetési adatokat tartalmazó cikket – „az újságírószakma minimális elvárásait sem teljesítve” -, hogy a a cáfolat egyetlen tényt vagy számot sem tartalmaz. Lényegében azt mondják, hogy „nem igaz, mert azt mondtam!”

Azt gondolom, ha az MLSZ nem akarja, hogy a sajtó találgasson a szövetségi kapitányok fizetéséről, akkor az egyik sajtótájékoztatón kerek-perec válaszoljanak az erre vonatkozó kérdésekre.
És ne ködösítsenek.

Mert most is csak ezt csinálják!



A Honvéd-edzőváltás a magyar futball görbe tükre Ide jutottunk: A magyar futball legnagyobb ellensége a sok pénz lett