mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A Honvéd-edzőváltás a magyar futball görbe tükre

Már-már burleszkfilmbe illő, de igazából a magyar futball görbe tükre az, ami Kispesten edzőváltás címszó alatt történik.


HIRDETÉS
Megjelent Fehér György sportújságíró első, nem sporttémájú regénye, A kemény fiúk is sírnak néha. Itt a lehetőség, hogy vásárlás előtt belehallgass a könyvbe, hiszen Urmai Gábor, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze felolvassa Neked az első három fejezetet. Amennyiben megtetszett, keresd a könyvet a Libri és a Líra könyvesboltokban, az OMV kutakon, vagy egyszerűen rendeld meg a book24.hu-n!

Kezdődött minden azzal, hogy a bajnokcsapat nyáron kinevezett holland edzője, Erik van der Meer egy holland internetes újságnak adott egy olyan interjút, amiben nem festett le mindent olyan szépen és jól, ahogy  azt a tulaj, Szabó - Hemingway - György elvárta volna.

Amikor aztán mindez kiderült, az edző letagadta az interjút, a tulaj pedig kiállt az edzője mellett, mondván: inkább el tudja képzelni azt, hogy az újságírók a hülyék, mintsem hogy az ő edzője.

Persze, jó magyar szokás szerint néhány két múlva eljött az edzőváltás ideje.  Mindezt olyan korrektül sikerült megoldani, hogy Szabó úr egy győztes meccs után küldte el a holland trénert, de azonnal megnevezte az utódját, ami azt jelentette, hogy lényegében három hétig hazudott mindenkinek, aki az edzőkérdésről kérdezte.


Szabó - Hemingway - György előbb kiállt az edzőért, majd mindenkit a földbe döngölt. És még messze nincs vége a történetnek

Itt persze nem állt meg a sztori: Hemingway belerúgott még egyet a holland trénerbe, lényegében idiótának nevezve őt, majd lehordta a sárga földig azt a szakembert, aki évtizedek után bajnokot csinált a kispesti csapatból. Mindeközben szlovák falunak nevezte Dunaszerdahelyt.

A következő vicces állomás az volt, amikor bemutatták az új edzőt, az NB II-es Szegedtől érkező Supka Attilát, akinek a kedvéért felmondott Szegeden addigi segítője, Híres Gábor, mondván, Kispesten is együtt dolgozik majd a „főnökkel”.

Pontosabban csak ezt gondolta, mert Hemingway nem volt olyan tökös, hogy Erik van der Meer mellett a stábnak is búcsút intsen, így Supka nemhogy nem hozhatta magával Szegedről a saját emberét, de kénytelen a holland által összeállított szakmai stábbal dolgozni.

A történet legnagyobb vesztese azonban Híres Gábor, aki így sem Szegeden nem marad, sem Kispesten nem lett edző.
Picit mélyütés volt, amikor a televízióban nem igazán hallottam a nevemet, mint érkező pályaedző, hiszen valamelyest már beleéltem magam, hogy egy ilyen nagy múltú klubnál dolgozhatnék. Szegedről én is eljöttem Attilával, azt a munkát közben feladtam, hiszen egy igazi pályaedző követi a vezetőedzőjét, én is így terveztem. Picit most csalódott vagyok, hiszen két szék között a pad alá estem. Nagyon nagy kihívásnak tekintettem volna a kispesti munkát, hiszen egy bajnokcsapatról van szó, amelynek a múltja tiszteletet parancsol, ráadásul Attilával is szívesen dolgoztam volna együtt tovább, szívesen segítettem volna neki, hiszen tökéletesen kiegészítjük egymást – mondta akkor Híres.

Híres azt hitte, Kispestre is követheti Supkát. Tévedett, így most nincs állása

A bohózatba most itt az újabb fejezett: az új Honvéd-tréner, Supka Attila volt klubja, a Szeged feljelentette az edzőt, mondván, a tréner ilyen módon nem léphetett volna le a csapattól.
- Nyáron két éves szerződést kötöttünk egymással, és mi az első pillanattól kezdve hosszú távban gondolkodtunk, és úgy tűnt, Supka Attila is így van ezzel. Nem titok, hogy volt már egy érdeklődés iránta pár hete a Haladás részéről, de akkor is egyértelműsítettük, szeretnénk, ha maradna. Most ismét felmerült a távozása december elején, erről minket is értesített, de mivel alig két nappal voltunk az utolsó bajnokink előtt, komolyabban nem tudtunk erről beszélni. Mi úgy voltunk vele, hogy a csapat ekkor már 12 forduló óta nem nyert, így fontosabbnak gondoltuk a fontos zárómeccsre való megfelelő, zavartalan felkészülést, mint az edzőkérdést, ezt az egyeztetést inkább a mérkőzés után ejtettük volna meg komolyabban. Azt követően viszont már nem tudtunk érdemben egyeztetni egymással, mert Supka Attila bejelentette, hogy elfogadja a Honvéd ajánlatát. Ez kisebb sokként ért bennünket, hiszen nem véletlenül kezdtünk közösen pár hónapja egy hosszútávú munkába. Nem ezt vártuk tőle, szerintünk az elválást így ebben a formában nem tehette volna meg, hiszen a szerződése rendelkezik ezekről a dolgokról is, de picit nagyobb hűséget is elvártunk volna tőle az előzmények után. Ezért fordultunk bírósághoz – mondta Adam Kapic, a Szeged 2011 szakmai igazgatója az üggyel kapcsolatban.


Lehet, Supka Attila a bíróság előtt felel majd azért, amiért gyorsan lelépett Szegedről?

A Szeged 2011-Grosics Akadémia labdarúgó klub egészen pontosan munkaviszonya jogszabály ellenes felmondása miatt kezdeményezett eljárást Supka Attila ellen. Az egyesület keresetet nyújtott be a területileg illetékes közigazgatási és munkaügyi bíróságnál, illetve az MLSZ Fegyelmi Bizottságánál.

Természetesen a Honvéd is reagált: szerintük Supka teljesen jogszerűen mondott fel Szegeden.
De mint a sztori elején láttuk, Hemingway , Erik van der Meer mellett is kiállt.
Sőt, szerinte az újságírók a hülyék.

Most mégis úgy látszik, valami Kispesten nem történik úgy, ahogy az egy normális világban szokott történni.
 

 



Karácsonyi üdvözlet, pofátlansággal! Ködösítés MLSZ-es módra!