mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Homokszem került a kispesti gépezetbe

Megsüvegelendő az, ami Kispesten történik az elmúlt időszakban. A klubnál „elengedték” a” minél több külföldi tegyünk a csapatba programot”, helyette – néhány, magyar szinten jó légióssal kiegészülve – saját nevelésű fiatalokat játszatnak. Ennek meg is lett a jutalma, hiszen a csapat Marco Rossi vezetésével újra bajnok lett. Most viszont homokszem került a gépezetbe, hiszen a nyáron kinevezett holland Erik van der Meer keményen „lefikázta” saját klubját a vi.nl nevű holland oldalon. A cikk megjelenése után jött is a cáfolat, a holland edző állítólag nem is mondott olyanokat, amik megjelentek, sőt, igazából semmit nem is mondott, hiszen nem is nyilatkozott, ám mindez ezer kérdést vet fel. A legfontosabb, hogy vajon most az edző vagy az újság(író) nem mond/ír igazat, esetleg a magyar sportnapilapnál „hülye” és „rosszindulatú” (már bocsánat) mindenki?


A héten jelent meg az nso.hu-n egy interjú, melyet állítólag Erik van der Meer adott a vi.nl nevű holland oldalnak. A magyar cikkben elég kemény dolgok jelennek meg a Honvéddal kapcsolatban, bár…

És most itt jön az, ami még keményebb, hiszen az, aki ismeri a magyar labdarúgást, és az azt körülvevő közeget, az pontosan tisztában van azzal, hogy...

„A tulajdonos nem ad könnyen pénzt
, mindennek megvan a pontosan meghatározott limitje. Mindennél el kell magyarázni, hogy miért van rá szükség. Ez önmagában nem rossz, csak fárasztó. Extra pénzt lehet szerezni azáltal, hogy minél kevesebb külföldit, valamint több fiatal futballistát játszatsz. A legtöbb klubnak – kettőt kivéve – nincs szüksége erre, mivel a szponzoráció által hatalmas összegeket kapnak. A Honvédnál, a magyar bajnoki címvédőnél viszont nincs mezszponzor!
rész nagyjából teljesen igaz.

Aki találkozott már a Honvéd tulajdonosával, az tisztában van vele, hogy  
A tulajdonos tehetős, de a fogához veri a garast! Nem Hemingwaynek szólítom, csak főnöknek. Figyelemre méltó ember, nem olyan, mint egy általános tulajdonos. Nem szokott kiöltözni, a meccseken inkább néznénk őt szurkolónak, mint tulajdonosnak.”
részlet minden bizonnyal fedi a valóságot.

Sőt, aki tudja, milyen állapotok uralkodnak a „körön kívüli” kluboknál (márpedig a Honvéd körön kívüli), az tudja, hogy az
Olyan, mintha nyolcvan évet visszamentünk volna az időben, Hollandiában még az amatőr kluboknál is jobbak a körülmények!”
részlet is igaz.

Persze, nem vet jó fényt a Honvédra, ha az edzője ilyeneket nyilatkozik, de attól még igazak, vagy igaznak tűnnek az állítások – és tapasztalatból mondom, ez fáj leginkább.

Sőt, tapasztalatból tudom, hogy azoknak a klubvezetőknek, akik elhallgatnák bármilyen ügy igazságát, azoknak pont az  fáj leginkább, ha azokat valaki leírja.
 
Persze, ahogy sejteni lehetett, nem váratott sokáig Erik van der Meer cáfolata, aminek már az első mondata bűzlik – már bocsánat.
 
A holland edző ugyanis azt mondja, ő soha, semmilyen interjút nem adott a holland lapnak, és valljuk be őszintén, ez tűnik a legvalószínűtlenebb dolognak a történetben. A XXI. században, az internet világában elképzelhetetlennek tartom, hogy egy holland (vagy bármilyen más) újságíró meg merjen írni egy kitalált interjút valakivel, akivel nem is beszélt, ráadásul olyan konkrétumokkal, amikről nem is tudhat.

Azt gondolom, Erik van der Meer pont abba a hibába esett, mint oly sokan: egy hivatalos, sajtónyilvános rendezvényen beszélt az újságíróval, de nem gondolta azt, hogy le is írják, amit mond. Mindenki elhiheti, ilyen van, én is „belefutottam” már olyanba, hogy felhívtam az MLSZ sajtófőnökét, kérdeztem tőle egy konkrét dolgot, leírtam, aztán a sajtófőnök másnap azzal fogadott, hogy ő nem gondolta, hogy leírom, amit mondott.

 

Szerintem Erik van der Meer pont ugyanígy járt, hiszen az NSO közben elérte a holland cikk szerzőjét: Chris Tempelmant pedig, aki állítja, hogy október végén stadiontúrán vett részt a kispestieknél, majd ezt követően beszélt személyesen Erik van der Meerrel. Mondjuk az újságíró szerint az edző  tudatában volt annak, hogy ebből cikk születik.    

Azt gondolom, hogy valaki –finoman szólva – rosszul emlékszik.
Nem finoman mondva, hazudik.
Mindezt egy olyan cikkel kapcsolatban, aminek tartalma – ismerve a magyar futballt – nagyjából igaz is lehet.

Erik van der Meer azonban ennél is továbbmegy, hiszen cáfolata szerint
„A cikk megjelenés óta stábom segítségével sikerült összehasonlítani a holland cikkel. Az is kiderült, hogy a Nemzeti Sport által közzétett fordítás még a hamis holland forrást is félrefordította, és bizonyos állítások, amit a Nemzeti Sport megfogalmazott, nem is léteznek a holland cikkben”.


Ez pedig nem jelent mást, minthogy van der Meer azt állítja, előbb a hollandok kitaláltak egy olyan interjút, amit ő nem adott, de amiben olyan, a Honvéd szerint negatív dolgok vannak a klubbal kapcsolatban, amit egyébként csak belsős mondhat el, majd a Nemzeti Sport, valamilyen, Honvéd elleni összeesküvés tagjaként még ehhez az „állinterjúhoz” is hozzáköltött, persze negatív dolgokat.

Ugye mindenki érzi, hogy ez elég valószínűtlen!

 



Nem akar osztrák válogatott lenni a Rapid magyar tehetsége Itt ez év magyar fut(sal)ball sikere: A Rába ETO bejutott final fourba!