mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Lehet, hogy mégis hibázott az MLSZ?

Bár sokan túl kritikusnak tartanak, bevallom, még engem is meglepett az, ahogy az elmúlt napokban szinte minden fórumon leszedték a keresztvizet az új szövetségi kapitányról, George Leekensről. És ennek csak egyetlen egy, egyébként igen komoly oka lehet.

HIRDETÉS




Leekens bemutatásánál azt írtam, hogy ennél jobb időben nem is nevezhettek volna ki külföldi kapitányt, hiszen van egy egész éve az első tétmeccsig, és ennek az időnek elegendőnek kell lennie arra, hogy összerakja a csapatát és kiválassza az ígérete szerint magyarokból álló szakmai stábot.

Azt is leírtam, hogy nem szabad addig véleményt mondani, amíg egyetlen meccset sem játszott a csapattal, de kiemeltem, nem túl jó előjel, hogy Leekens amolyan vándormadár, azaz edzői pályafutása 33 évében az MLSZ a 24. munkahelye.

Azóta számtalan cikk megjelent a kapitányról, és igazából egyetlen, pozitív hangvételű írást sem találtam. Rengetegen megszólaltak, és szinte mindenkinek az volt az egyöntetű véleménye, hogy Leekens képes „nem kiemelkedő képességű játékosokkal” is eredményt elérni, de megbízhatatlan.

Képes egyik napról a másikra otthagyni a csapatot, és ez számtalanszor meg is tette, pedig volt, hogy egy kiscsapattal vezette a bajnokságot, de olyan is, hogy a belga válogatott kispadját hagyta ott egy klubcsapat kedvéért. Volt, aki megjegyezte, azon sem lenne meglepve, ha két hónap múlva már nem ő lenne a kapitány.

Igaz, mindenki hozzátette, hogy mivel már 68 éves, nem igazán kapkodnak érte, sőt, lehet, az MLSZ lesz pályafutása utolsó munkahelye.

Bevallom, az újságíróktól és a szurkolóktól utoljára Pintér Attila kinevezésekor tapasztaltam ilyen negatív felhangot, igaz, Pintért az MLSZ „nyírta ki” akkor, amikor a beharangozott külföldi szakember helyett kinevezte.

Leekenssel kapcsolatban olvastam olyat is, hogy azért lett ő a kapitány, mert pont egy olyan külföldit érdemlünk, aki utoljára 1981-ben nyert valamit, és aki utoljára húsz évvel ezelőtt, 1998-ban vezetett ki világbajnokságra csapatot.

Azaz egy ilyen „kaliberű” külföldi edzőre van pénzünk.
A szurkolói hozzászólások pedig pont azt emelik ki, hogyha ilyen, sokak által „lefutott, elavult módszerekkel dolgozó” edzőnek titulált szakemberre van pénzünk, akkor ilyet ne hozzunk!

Még most is tartom magam ahhoz, hogy ne mondjunk véleményt az első pár meccsig, de nagyon úgy néz ki, hogy az MLSZ mégiscsak hibázott.

Lehet, a hogy a szurkolóknak, sőt, talán az újságíróknak is elege lett a „nevesincs” külföldi varázslókból, és Berndt Storck elmúlt egyéves „áldásos tevékenysége” után sokkal inkább vártak, sőt, sokkal jobban elfogadtak volna egy magyar fiatalt, tehetséges edzőt.



Gelei Károly: Leekens jó edző, de egyedül nem fogja megváltani a világot A labda tartja életben Törőcsiket