mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Győzött a futball!

Tegnap az Üllői úton győzött a futball. Egy megegyezésnek köszönhetően visszatérnek a lelátóra a Fradi-szurkolók, ám ez a megegyezés túlmutat egy egyszerű megállapodásnál. Ezért a „visszatérésért” ugyanis Kubatov Gábor óriási engedményeket tett, míg a szurkolók vezetői felelőséget vállaltak társaikért.

Kezdjük az elején!

Bevallom, nem nagyon értem ezt a „szurkolók vezetői” kifejezést.
Egyrészről korábban rengeteg mérkőzésen voltam, mint szurkoló. Mindezt úgy, hogy már akkor is volt, vagy voltak valakik, akik azt mondták magukról, vagy azt mondták egyesek róluk, hogy ők a szurkolók vezetői, de én ezt valahogy sosem éreztem át.

Valahogy sosem éreztem, hogy nekem egy számomra idegen ember, aki állítólag a „szurkolók vezetője”, megmondja, mit mikor hogyan tegyek, mikor hova menjek. Nem mellesleg ezek a vezetők – legyen az akár újpesti, fradista vagy épp kispesti – általában a balhékban és a verekedésekben jártak élen, igaz, azt hiszem, ez mára megváltozott.

Korábban is kifejtettem ugyanis, hogy aki most hazánkban futball-huliganizmusról, vagy szurkolói rendbontásról beszél, annak figyelmébe ajánlanám a 90-es éveket, amikor szinte minden héten volt valami balhé, és ilyen hazánkban már évek óta nincs.

Másrészről a meccsekről való távolmaradással is kettős érzéseim vannak.
Nem titok, hogy nem szeretem ezt a „mindig mindenhol megfigyelnek” dolgot, így nincs semmilyen pontgyűjtő kártyám, regisztrációm, sőt, még bankkártyám sincs, így pl nem vásárolok a neten.  Ebből a szempontból én magam nem szkennelnék.

Ám ez csak az érem egyik fele, az én döntésem, miután nem tetszenének a feltételek. De soha nem gondolnám, hogy mert nem tetszenek a feltételek, ezért szervezetten bojkottálnám a meccseket, vagy épp én szabnék feltételek azért, hogyan térek vissza a stadionba.



Persze, ez nem változtat a tényen, hogy hiányoztak azok a szurkolók, akik az igazi hangulatot teremtették a stadionokban. Akiktől az „új Albert-stadionban” is pont ugyanolyan őrült hangulat uralkodhatna, mint a régi Albert-stadionban, ami szinte tényleg a 12. játékost jelentett.  Az elmúlt három évben pedig mindenki láthatta, hogy a hangulatot teremtő szurkolók nélkül a Fradi nem igazi Fradi. Még akkor sem, ha „fizetett hangulatcsinálók” megpróbálták utánozni….azt utánozhatatlant.

Tegnap azonban bejelentették, hogy az ultrák visszatérnek a lelátóra. A megállapodáshoz mindkét féltől komoly gesztusokra volt szükség.

Tán Kubatov Gábor is belátta, hogy hiába az elmúlt években megszerzett bajnoki és kupaaranyok, az igazi áttörés, a nemzetközi kupában való szereplés még hiányzik. És talán a szurkolók segítségével ez a jövőben megtörténhet. És Kubatov ezért komoly engedményeket tett.

Sokan azt hiszik, hogy a szurkolók egy részének szkennelés nélküli visszaengedése a legnagyobb engedmény. Pedig ott semmi más nem történt, minthogy Kubatov elfogadta a szurkolók által már vagy két éve kidolgozott tervezetet, mely szerint a „vezetők” vállalnak felelőséget társaikért, és aki nem tartja be a szabályokat, annak „fegyelmi tárgyaláson” kell részt vennie.

A lényeg viszont mindig a részletekben rejlik!
 Kubatov legnagyobb engedménye, hogy úgy döntött, a klubvezetés által évekkel ezelőtt „száműzött”, egy vicces valamire lecserélt Fradi-Sas a szurkolókkal együtt visszatér a stadionba. Ez a gesztus akár egy „bocsánat, volt, amiben én is tévedtem” beismeréssel is felér.

És akkor nézzük a másik oldalt.

Mint már említettem, nem értem ezt a „szurkolók vezetői” kifejezést, de tény, most ezek a vezetők saját értékrendjük szerint sokat tettek társaikért. Ezek a szurkolói vezetők, és további ötszáz szurkoló ugyanis vénalenyomatát adta, a többiek pedig úgynevezett B-típusú kártyát kaphatnak, amihez nem kell vénalenyomat. Fényképes igazolvány, kinyomtatott jegy és a B-típusú kártya lesz a feltétele annak, hogy valaki a vénalenyomata nélkül beléphessen a stadionba. Ezekkel a feltételekkel a B-szektor teljes egészébe és a C1-es szektorba lehet belépni. A stadion többi részén marad az eddigi rendszer. Emellett Kubatov Gábor és a szurkolók megállapodtak a pályarendszabályokról, amiben a szurkolók és a klub is biztosítékokat kapott. Ebben a lelátói cselekedetek egyértelmű és objektív megítélésére tesznek kísérletet. Ez a szurkolókra és a biztonsági személyzetre is vonatkozik. A kamerarendszer a stadion minden szegletét rögzíteni tudja. A pályarendszabályokban le van írva, hogy miért, milyen büntetés jár és annak mi a következménye. Létrehoztak egy közös fegyelmi testületet, amely kivizsgálja a kérdéses eseteket, és igyekszik dönteni, bizonyítékok alapján dönteni. Akit kizárnak a stadionból, az ezt követően már csak vénaszkenneres beléptetés útján léphet be a stadionba.

Ezzel a megállapodással egy hosszú folyamat ért véget.
Nem szabad, sőt, tilos úgy felfogni, hogy egyik vagy másik fél nyert vagy vesztett „ebben a csatában”.  Sőt, már az is nagy baj, hogy vannak, akik ezt „csatának” vélték.

Ám mégis van győztes.
Ez pedig maga a Ferencváros.
A Fradi-család.
Amibe szurkolók éppúgy beletartozik, mint klubvezető vagy épp játékos.

Na és van még egy győztes.
A futball.
Az igazi futball!

És ez a lényeg!

 



Felrobban az internet: a szurkolók az MLSZ-t szidják! Így fizeti meg az MLSZ a szurkolók kárát!